StoryEditorOCM

Dubrovački trombunjeri u Škabrnji i Vukovaru, svake godine pohode simbole stradanja Hrvatske

Piše dv
18. studenog 2023. - 10:51
Dubrovački trombunjeri u Škabrnji: Ivan Šurko,Bruno Gverović,Ivo Gverović,Ivo Đurić,Mateo Muhoberac,Antun Đurić, Mato Čeović i Ivo ViolićDubrovački Trombunjeri/

Svake godine Dubrovački trombunjeri znaju gdje će biti 18.studenog. Jedna ekipa hodočasti u Vukovar, a druga u Škabrnju. Na našoj su fotografiji upravo oni, trombunjeri koji su danas na komemoraciji u Škabrnji,  a to su Ivan Šurko,Bruno Gverović,Ivo Gverović,Ivo Đurić,Mateo Muhoberac, Antun Đurić, Mato Čeović i Ivo Violić. U Vukovaru su Antun Srijense, Ratko Urđević, Ćiro Batinić, Nikša Gverović, Robi Njavro i Nikola Njirić.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu, tamo je na dan sloma obrane Vukovara ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

26. travanj 2024 19:45