StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPODRŠKA S JUGA

Dubrovački trombunjeri javili se iz Bogdanovaca: ‘Uvijek smo za Vukovar i Škabrnju! Svake godine smo u Koloni sjećanja, čast je biti u tom povijesnom špaliru‘

Piše Gabrijela Bijelić
18. studenog 2023. - 08:33

Nezaobilazan su dio vukovarkse Kolone sjećanja. Svake godine iz Dubrovnika kombijem putuju u mjesta najtežih ratnih stradanja, Vukovar i Škabrnju. Danas su se javili iz Bogdanvaca. Veteran putovanja u grad na Dunavu je zapovjednik Dubrovačkih trombunjera Pero Knego:

image

Pero Knego

Bozo Radic/Cropix

- Ja sam dosad bio deset puta zaredom u Vukovaru, od 2013. godine. Ako ove godine pođem, bit će mi jedanaesti put. Ja i Darko Ćanić smo stalno išli, ćaća i sin Grbići, ima nas ekipa sedam, osam nas se skupi u kombi i pretežno idemo za Vukovar. Osobno još nisam bio u Škabrnji, tamo idu drugi trombunjeri. U Vukovar rdovito krećemo dan prije povorke i cijeli smo dan u putu. Krenemo ujutro, predvečer dođemo u Vinkovce, prenoćimo u istom hotelu već deset godina i onda ujutro u 6 je priprema za odlazak u Vukovar. Tamo dolazimo kao članovi povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske. Gore se organizira okupljanje u osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša koja je blizu bolnice. Tu sve postrojbe u špaliru kreću do bolnice gdje pričekamo početak programa. Potom u mimohodu krećemo prema groblju, otprilike 5 i pol kilometara ulicama Vukovara kuda su četnici vodili naše zarobljenika, slali ih na Ovčaru i tako... - priča zapovjednik Trombunjera i dodaje kako povijesnih postrojbi bude dvadesetak, ovisno o godini.

image

S izbornikom Zlatkom Dalićem u Vukovaru

Privatni arhiv

U prvoj godini korone, postrojbe su pozvane da pošalju samo dva člana. Mi smo riskirali i poslali petoricu, no odaziv je bio slab, pa nismo ni išli u povorci nego čekali na groblju kraj spomenika polaganje vijenaca. U normalnim godinama dolaze svi, od najbližih Bjelovara, Turopolja, Krapine sve do Raba.

- Atmosfera kroz godine? Malo se sumorno s obzirom da znate kakva se strašna tragedija dogodila, vjerujem da svakog našeg čovjeka nešto tišti zbog stradanja tih ljudi. A ujedno je i velika čast da smo tu, da poštujemo njihovu žrtvu. Budući da smo mi Dubrovački trombunjeri i ujedno iz grada pobratima Vukovara, mene u Vukovaru novinari pitaju kakav je osjećaj biti u Koloni sjećanja. Odgovorim da je Vukovar i nas spasio jer se srbočetnička vojska opekla na njemu i otad su sa strahom odlazili gdje god su drugo ratovali po Hrvatskoj. Vukovar je jedan od zaslužnijih gradova za stvaranje naše države - kaže Knego.

image
Privatni arhiv
26. travanj 2024 16:09