StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorekcija cjenika

Dubrovački sudski vještak objašnjava što možete učiniti ako vam teleoperater poskupi račun. Ali dobro razmislite isplati li se

Piše Gabrijela Bijelić
20. siječnja 2023. - 07:29

Treći ponedjeljak siječnja, poznat i kao ‘Blue Monday’ smatra se najdepresivnijim danom u godini, što zbog zimskog sivila, što zbog besparice nakon blagdanske rastrošnosti. Ove godine bi za hrvatske korisnike telekomunikacijskih usluga osim tog 16. siječnja, depresivan mogao biti i utorak, 17. siječnja, kad se očekuje objava prosječnog godišnjeg indeksa inflacije za 2022. godinu. Prema tom indeksu će se kod mogućeg usklađivanja troškovnika ravnati teleoperateri HT, A1, Telemach i Iskon kojima je za pravo dao i HAKOM (regulatorna agencija za mrežne djelatnosti).

Odabrali loš trenutak

Trebamo li se u valu poskupljenja brinuti i zbog viših računa za telefoniju, internet i ostale usluge pitali smo stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije i tržišno natjecanje u telekomunikacijama, našeg sugrađanina Đura Luburu:

image

Vještak Đuro Lubura: Možete se razići s teleoperaterom bez penala Cropix

Cropix/

- Prvo valja naglasiti kako telekomunikacijski operatori još nisu podigli cijene niti su donijeli odluku da će to napraviti. Oni su samo stvorili pravne pretpostavke da cijene mogu uskladiti s rastom godišnjeg prosjeka cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju koji svake godine objavljuje Državni zavod za statistiku i to temeljem stručnog mišljenja HAKOM-a kao neovisnog regulatora.

Iako ta izmjena nema nikakve veze s promjenom valute nego s inflacijom koja se u svim državama Europe događa cijelu prošlu godinu, vrlo loše je odabran trenutak zbog čega se to povezuje upravo s uvođenjem eura i baca određenu sjenu na taj izniman uspjeh Hrvatske – smatra Lubura.

Dodaje kako je neosporno da u slobodnom tržištu svatko ima pravo samostalno određivati cijene sve dok time ne krše neki propis, ali:

- Činjenica je da je Vlada RH u prethodnim godinama ozbiljno pomagala gospodarstvenike da prežive posljedice COVID-a, rata u Ukrajini i raznoraznih tržišnih poremećaja, a većina telekoma i danas koristi određene subvencije i pogodnosti kojima je država intervenirala da bi smanjila troškove i spriječila stampedo cijena. Ne znam bi li operatori kršili neki propis ako cijene usklade s rastom inflacije, no siguran sam da nakon oštre reakcije iz Vlade neće olako donijeti odluku o poskupljenju – procjenjuje vještak Lubura i ističe dobru stranu cijele priče:

image

Koliko će porasti mjesečni troškovi za telefoniju?

Darko Tomas/cropix

Darko Tomas/

- Bez obzira bilo na kraju poskupljenja ili ne, svi korisnici koji imaju ugovor s obveznim trajanjem kod bilo kojeg operatora koji je najavio moguće podizanja cijena, ima pravo u roku 60 dana od dana zaprimanja te obavijesti raskinuti ugovor bez penala. Dakle, ako niste zadovoljni svojim operatorom ovo je prilika da ga promijenite, neovisno o tome koliko vam je preostalo do isteka obveznog trajanja ugovora, a za takav prijevremeni raskid vam operator ne može naplatiti nikakvu naknadu – ukazuje Đuro Lubura.

Nestabilno tržište

A kako moguću korekciju cjenika pravdaju teleoperateri? Što se A1 Hrvatska tiče, oni podsjećaju kako su sukladno Zakonu o obveznim odnosima i stručnom mišljenju HAKOM-a, korisnicima usluga uz mjesečni račun za prosinac 2022. poslali obavijest o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja.

- Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu.

image

Računi za mobitel sve su viši

/Shutterstock

Temeljem ovakve izmjene korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez naknade u roku od dva mjeseca od dana primitka obavijesti. U ovom trenutku A1 Hrvatska još nije donijela konačnu poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. U slučaju da A1 Hrvatska odluči koristiti tu mogućnost, obavijestit će svoje korisnike najkasnije 30 dana prije primjene novih cijena – izvijestili su nas iz A1 Hrvatska.

Hrvatski telekom oglasio je kako će ogranuičiti podizanje cijena do maksimalno 10 posto godišnje. Ako stopa inflacije bude i veća od 10 posto, njihove cijene ne bi prešle taj postotak. istaknuli su, uz napomenu da korisnik dogovorene usluge može raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti i popuste u sklopu usluge u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac primljen u siječnju.

Investicije na jugu

Hrvatski Telekom do kraja 2023. na krajnjem jugu planira omogućiti pristup gigabitnim brzinama za još 150 tisuća korisnika. Podsjećaju kako je u tijeku projekt Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle i Župa dubrovačka. Cilj je izgraditi širokopojasnu mrežnu infrastrukturu nove generacije kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava HT-a, koja će na utvrđenih 9.065 "bijelih" adresa Projekta omogućiti brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima do kraja godine.

Na području mobilne mreže A1 Hrvatska pak planira modernizaciju opreme na baznim stanicama, te ‘puštanje‘ 5G na čak 23 lokacije, što osigurava poboljšanjer pokrivanja generalno, a posebno unutar objekata. Na polju fiksne telefonije, na dubrovačkom području u 2023. planiraju dva nova ‘optička polj‘a koja će pokriti otprilike tisuću kućanstava. Ova izgradnja nastavit će se i u 2024. godini, uz povećanje na još tisuću kućanstava.

26. travanj 2024 10:27