StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRVI OBJAVLJUJEMO

Dubrovački odvjetnik: Vrtići su nezakonito i diskriminatorski odbijali upisati necijepljenu djecu!

Piše DML
13. ožujka 2022. - 10:11
'Pozivajući se na predmetni odgovor Ustavnog suda, možemo zaključiti da necijepljena djeca ne idu u vrtić na temelju nečega što nije pravno obvezujuće za nikoga', ustvrdio je dubrovački odvjetnik Darko Butigan Luka Gerlanc/Cropix

Kažu da ako netko nešto zna, onda je to Google, pa smo tako, tražeći nešto drugo na istu temu, pronašli nevjerojatan podatak koji nigdje dosad u medijima nije objavljen, a tiče se necijepljene djece i našeg sugrađanina, odvjetnika Darka Butigana koji se ovom temom bavio koncizno i dugo godina, koristeći svoja odvjetnička znanja.

Naime, na internetu smo pronašli odluku Ustavnog suda na temu koja je pobudila veliki interes javnosti 2018., a Darko Butigan pojasnio je što ona znači:

- Te godine pokrenut je postupak ocjene zakonitosti i ustavnosti Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (2002.) sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske s ciljem utvrđivanja bespravne diskriminacije djece koja nisu cjepljena na pravo na pristup kolektivu tj. vrtiću. Diskriminacija se provodi i provodila se isključivo temeljem ovog Programa koji je bio glavni i jedini argument osnivača vrtića, Grada Dubrovnika i ostalih gradova i općina u cijeloj državi, te jedini odgovor na optužbe mnogobrojnih roditelja čija djeca nisu mogla upisati državni vrtić - naglašava Butigan.

- Ovim postupkom se dokazuje je li navedeni akt koji primjenjuje aktualna vlast u dječjim vrtićima u Dubrovniku i ostatku RH u skladu sa zakonom. Ishodovan je odgovor Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je javno dostupan, a iz kojeg je jasno da predmetni Program nije pravno obvezujući propis, nije generalan niti apstraktan. On se ne odnosi na nikoga te niti ne spada u sudsku nadležnost. Pozivajući se na predmetni odgovor Ustavnog suda, možemo zaključiti da necijepljena djeca ne idu u vrtić na temelju nečega što nije pravno obvezujuće za nikoga te što sud ne smatra propisom već je to praktički privatno pismo Vlahušić - Strugar ili obrnuto – ističe Darko Butigan.

Kako su završili postupci koje ste tada pokrenuli, a bilo ih je puno?

- Da, pokrenuo sam ovaj postupak i određene kaznene prijave koje do dana današnjega nisu riješene. Nekada su ljudi koji su me podržavali u borbi protiv diskriminacije temeljem cijepnog statusa osobe bili manjina s neprihvatljivim stajalištima. Danas, nažalost, imamo situaciju gdje nam je farmakomafija pokazala svoje pravo lice, involvirana je u sve pore društva, upravlja kompletnim sustavima i vladama i broj mojih istomišljenika je znatno veći. Potrošio sam jako puno energije i vremena na ovaj predmet jer sam želio dokazati istinu, ali u ovoj državi ne postoji vladavina prava i građani će svoje probleme morati rješavati na neki svoj način, jer za mene je ova priča završena - zaključio je Darko Butigan. 

06. svibanj 2024 11:51