StoryEditor
Hrvatska i svijetDUBROVNIK SLAVI BAŠTINU

Dubrovačka kulturna baština predstavljena u Europskom parlamentu

Piše DV Foto: DV
5. ožujka 2019. - 22:48
U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu i voditeljice hrvatske HDZ/EPP delegacije Dubravke Šuice i grada Dubrovnika danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija pod nazivom „Dubrovnik slavi baštinu“ povodom 600. obljetnice postavljanja stupa u čast vitezu Orlandu ispred crkve svetog Vlaha, 70. godine održavanja Dubrovačkih ljetnih igara, 40. obljetnice uvrštavanja dubrovačke stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske baštine i 10. obljetnice uvrštavanja Feste svetog Vlaha na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Cilj konferencije „Dubrovnik slavi baštinu“ je promocija iznimno bogate dubrovačke materijalne i nematerijalne baštine kako bi se dodatno učvrstio kulturni identitet grada Dubrovnika i Republike Hrvatske.
 
Konferenciju je kratkom glazbenom točkom otvorio gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a zastupnica Šuica se obratila sudionicima konferencije uvodnim govorom i poručila: „Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, dubrovački Orlandov stup postao je posljednji takav stup koji se „priključio“ prostoru Unije, uz Orlandove stupove diljem Njemačke, Češke, Slovačke i drugih europskih zemalja. Tim je činom ovaj, za nas značajan, povijesni simbol zaokružio teritorij Europske unije i obogatio ga našom kulturom. Sve važne obljetnice koje ove godine obilježavamo dokaz su snažnog, slobodnog i poviješću bogatog Grada Dubrovnika! Posebno mi je drago što je ovo već druga konferencija o značaju Orlanda za europsku kulturu ovdje u Europskom parlamentu, a nakon konferencije u prosincu 2013.!“
 
Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić predstavila je projekte Grada, a pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž govorila je o 600. obljetnici Orlanda. Francesca Vlašić predstavila je Dubrovačke ljetne igre, njihovu povijest i značaj za Grad. Sudionici današnje konferencije istaknuli su važnost skrbi o bogatom kulturnom nasljeđu koje predstavlja dubrovački, hrvatski i europski identitet. Pravilno se skrbeći o našoj kulturnoj baštini potrebno je prenositi neprocjenjivo kulturno blago budućim naraštajima, isto kao što je i naslijeđeno od naših predaka.
 
Uz zastupnicu Šuicu na konferenciji „Dubrovnik slavi baštinu“ sudjelovao je i povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsicsa: „Htio bih istaknuti stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu te ogromne napore koje su Grad Dubrovnik i Republika Hrvatska uložili kako bi se očuvali spomenici. Dubrovnik je primjer kako Grad može zaživjeti nakon teških vremena. Orlandova godina predstavlja nastavak Europske godine kulture koju smo obilježili prošle godine i zato mi je posebno drago sudjelovati na ovoj konferenciji! Zastupnica Šuica kao bivša gradonačelnica posebno dobro poznaje dubrovačku kulturu i baštinu i konstantno radi na njenoj promociji!“
 
Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra još jednom glazbenom točkom službeno je zatvorio konferenciju “Dubrovnik slavi baštinu“ u Europskom parlamentu.
 
 
loading...

Izdvojeno

26. studeni 2020 14:44