StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTPREDSJEDNICA EK |

DUBRAVKA ŠUICA O POTPORI STRADALIMA Europa će pomoći sanaciju Zagreba nakon potresa, slijedi prva isplata od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti

Piše kf
12. kolovoza 2020. - 11:01
Europska komisija u utorak je odobrila predujam odnosno financijsku pomoć za Hrvatsku zbog potresa koji je prouzročio ogromne štete u Zagrebu. Prva isplata iz Fonda solidarnosti EU-a je u visini od 88,9 milijuna eura. Jutros je o tome na Brsaljama govorila potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

- Hrvatska je predala zahtjev za oko 500 milijuna eura i očekuje se evaluacija Europske komisije a nakon toga i potvrda Europskog parlamenta kako bismo dobili sredstva za obnovu potresom teško oštećenog Zagreba - kazala je Šuica te dodala:



- To dokazuje da Europska unija funkcionira na principu solidarnosti. Do sada je 23 zemlje koristilo taj Fond od 2002. godine. Hrvatska je čak koristila taj fond prije nego smo bili članica EU, za poplave 2010. i 2012., a kasnije 2014. smo dobili novac za poplave i velike štete u Lici, kasnije za poplave u Slavoniji. Taj Fond zaista funkcionira. Ono što je još važno napomenuti je da je maksimalan iznos bio 30 milijuna eura a sada zbog Covida 19 promijenjena su pravila Europske komisije i može se dobiti maksimalno do 100 milijuna eura u jednoj tranši.

Hrvatska je prva dobila maksimalan iznos, kazala je Dubravka Šuica, pa 'iako to nije nešto za pohvaliti se ipak to je dobar poticaj za početak obnove Zagreba'.
- Vlada će sukladno projektima raspoređivati novac. Mislim da su prioritet državne institucije. Međutim, taj novac neće biti dovoljan za obnovu cijelog Zagreba. S vremenom ćemo vidjeti nakon što Europski parlament odobri sredstva. Činjenica je da u Zagrebu nema institucije koja nije oštećena. Svakako, ne bih govorila ono što će raditi hrvatska vlast jer nije u mojoj kompetenciji - kazala je potpredsjednica Europskog parlamenta na pitanje tko će sve smjeti koristiti novac.



Kada bi se mogla očekivati i preostala sredstva, budući da je Hrvatska tražila 500 milijuna eura Šuica kaže:
- Vrlo uskoro. Samo mjere Covid sve diktiraju u današnje vrijeme. Čim Europska komisija evaluira a to će biti kroz mjesec, dva, Europski parlament mora početi zasjedati. Očekujemo da će zasjedanje biti nakon 15. rujna i sigurno negdje u listopadu će sredstva biti odobrena.

Nije htjela komentirati Zakon o obnovi jer 'njena kompetencija je komentirati europske poslove i poslove Europske komisije, a ne unutarnja pitanja određene države pa i Hrvatske'.
19. travanj 2024 23:38