StoryEditor
Hrvatska i svijetOBJAVLJEN SASTAV NOVE KOMISIJE

Dubravka Šuica dobila demokraciju i demografiju

Piše d.v.
10. rujna 2019. - 14:27

Hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji do 2024. godine obnašat će dužnost povjerenice za demografiju i demokraciju. Tijekom objave novog sastava Komisije, predsjednica Ursula von der Leyen pohvalila je Šuicu rekavši da dolazi iz 'najnovije članice EU'.


Prvi potpredsjednici Europske komisije Frans Timmermans (S&D) i Margrethe Vestager (RE) osim administrativnih obveza tajništva Komisije obnašat će i dužnost povjerenika. Timmermansu je von der Leyen namijenila funkciju izvršnog predsjednika za provedbu Europskog zelenog sporazuma, a njegova će glavna zadaća biti suradnja s poljoprivredom, transportom i zaštitom okoliša. Margrethe Vestager nastavit će obnašati dužnost povjerenice za tržišno natjecanje, a dodijelit će joj se i nadzor nad programom Europa za digitalno doba. Povjerenik Latvije Valdis Dombrovskis, još je jedan potpredsjednik Komisije koji će obnašati funkciju, donosi Jutarnji hr.


Nova predsjednica do samoga je kraja Europu držala u neizvjesnosti, uspješno sakrivši popis alociranih portfelja od svih znatiželjnih očiju koji bi tu informaciju prije vremena podijelili na društvenim mrežama. Tako se do samoga kraja, danas točno u podne, nije moglo sa sigurnošću znati kome je Junckerova nasljednica alocirala koji portfelj.
Von der Leyen ipak je uspjela formirati prvu rodno ravnopravnu Komisiju u povijesti EU. Omjer muškaraca i žena u budućoj europskoj vladi je 13:14, dok je predsjednik na odlasku Jean-Claude Juncker u svom timu imao samo 9 kolegica.


Njemica će narednih pet godina surađivati s osjetno manje iskusnih državnika. U njezinoj će Komisiji biti angažiran samo dva bivša premijera, dok ih je u Junckerovoj bilo angažirano čak četiri. Upravo zato, von der Leyen želi uz sebe staviti one najiskusnije povjerenike, s najduljim stažom u Bruxellesu.


Ove godine, smanjio se broj povjerenika koji dolaze iz redova Europske pučke stranke (EPP), što odgovara trendu na razini Europske unije koji se dokazao na izborima za Europski parlament. Iz EPP-a dolazi samo 9 povjerenika (među njima je i hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica), dok ih je u Junckerovoj Komisiji bilo 14. S druge strane, povećao se broj povjerenika koji dolaze iz političke obitelji europskih socijaldemokrata i liberala, a ove će godine svoje mjesto u europskoj vladi neočekivano pronaći i kandidat koji pripada grupaciji Zelenih. Riječ je o litavskom povjereniku Sinkevičiusu, koji bi u studenom mogao postati najmlađim povjerenikom u povijesti EU, objavio je Jutarnji hr.

Izdvojeno