StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZloćudan softver

Držite oči širom otvorene: suptilni znakovi mogu ukazivati na to da netko špijunira vaše računalo, evo i kako to možete provjeriti

Piše DV
4. svibnja 2022. - 19:31

Tehnološki portal Geek.hr otkriva kako u nekoliko koraka otkriti prati li netko vašu aktivnost na mobitelu ili računalu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Provjerite pozadinske procese

Malware, odnosno zloćudni softver, pojavljuje se u različitim oblicima. Neke je od njih nemoguće previdjeti, poput ransomware-a, dok je druge vrlo teško detektirati. Spyware, špijunski softver, je suptilan. Skriva se unutar sustava i prati svaku lozinku, svaki videopoziv, svaki e-mail, ništa mu ne promiče. Iako podmukao i diskretan, čak ni spyware si ne može u potpunosti zamesti trag. Kako biste ga otkrili, otvorite 'Task Manager' na Windowsu ili 'Activity Monitor' na Mac-u, kako biste dobili uvid u sve što se na vašem računalu događa.

Ako koristite Windows računalo, 'Task Manager' možete otvoriti istovremenim pritiskom na tipke Ctrl, Shift i Esc. Opcija 'Processes' prikazuje sve pozadinske procese. Ako na popisu postoji nešto što ne prepoznajete, 'proguglajte' naziv i provjerite o čemu se radi. Nije uvijek riječ o opasnim procesima. 

Ako pak koristite Mac, za otvaranje 'Activity Monitora' pritisnite tipke Command i Spacebar uz pomoć kojih se otvara 'Spotlight Search'. U tražilicu zatim upišite 'Activity Monitor' i pritisnite Enter. Tada će se otvoriti lista na kojoj možete provjeriti sve procese, navodi Geek.

Reagirajte odmah

Glavni znak infekcije malwareom je to što se procesi pokreću sami od sebe. Ako se neka aplikacija pokrene "iz vedra neba", shvatite to kao znak upozorenja. Na primjer, kad tek upalite računalo, samostalno se možda pokreće nekoliko aplikacija. Ako se nakratko pojavi neki drugi prozor prije nego što nestane, to vjerojatno se učitava spyware. Oni su dizajnirani tako da nestanu što prije kako bi se zadržali ispod radara, ali bi se na ovaj način mogli nakratko pokazati. Zato pažljivo pratite što se događa na ekranu. 

Postoji način da se odaberu startup aplikacije, dakle one koje se aktiviraju prilikom paljenja računala, a na portalu Geek je objašnjen i postupak. 

Držite korak

Ažuriranja mogu biti vrlo naporna. Ipak, ona su jedan od najboljih načina da primijetite pojavu neželjenog sadržaja koji pokušava infiltrirati vaše računalo. 

Upute za ručno pokretanje ažuriranja na Windows ili Mac računalima također su dostupne na portalu Geek.

I napomena za kraj, svoj Facebook račun ne bi trebalo koristiti za prijavu na druge stranice i aplikacije, jer vaši podaci tako mogu postati vidljivi ne samo o oglašivačima, već i nekim zlonamjernim web lokacijama. 

 

25. travanj 2024 05:47