StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBOŽAVAJU GA MLADI

Državni inspektorat: To piće ne smije se prodavati u Hrvatskoj! Ako ga nađe, inspekcija će ga povući

Piše Ivana Krnić/JL
14. studenog 2023. - 15:19

Energetsko bezalkoholno piće Prime zbog nedozvoljenih sastojaka uopće ne bi smjelo biti na policama trgovina niti se prodavati u Hrvatskoj.

Naime, kako nam kažu iz Državnog inspektorata, Sanitarna inspekcija provodi inspekcijske nadzore vezano uz energetsko pića s nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s odredbama čl. 6. st. 2. Uredbi (EU) 2015/2283 Europskog parlamenta, piše Jutarnji list.

- Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu postupit će sukladno čl. 36. Zakona o hrani te će donijeti mjeru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačene s tržišta - kažu iz Državnog inspektorata.

Ministar zdravstva Vili Beroš ranije je da traži hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om. 

"Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru", priopćilo je u utorak Ministarstva zdravstva.

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, ministar Beroš je, napominju tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je, kažu, zgrozilo liječnike i samog ministra, piše Jutarnji list.

HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati Beroš će u MIZ-u održati sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu.

30. travanj 2024 12:52