StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstrani meštri

Državni inspektorat se oglasio po pitanju radnih uvjeta u kojima su na Pelješkom mostu radili Kinezi: ‘Naredili smo udaljavanje radnika, neki nisu imali radne dozvole‘

Piše Marija Vuković
30. srpnja 2022. - 09:19

Kada je prošloga četvrtka u njemački EU zastupnik Daniel Freund kazao kako su kineski radnici koji su sudjelovali na izgradnji Pelješkog mosta radili i živjeli u robovskim uvjetima, podigla se velika prašina. A kako i ne bi? Slatka je to priča o spajanju Lijepe naše nakon nekoliko stoljeća odvojenosti te dodatna vrijednost Dubrovačko neretvanskoj županiji čijim će stanovnicima ovo uvelike olakšati svakodnevicu. Također, riječ je o prvom projektu na teritoriju Europske unije čijim je novcem dobrim dijelom i financiran, a na natječaju za kojeg je pobijedila Kina zbog čega je izgradnja posebno nadgledala. 

image
Denis Jerković/Cropix

Inspektori: Izrekli smo usmene mjere

Pitanja o tome u kakvim su uvjetima radili uputili smo na adresu Državnog inspektorata pod čijom kapom posluju i inspektori rada koji su nadgledali proces izgradnje.

Kako nam kažu, u tri godine odnosno u periodu od 2019. do 2022. na pelješkom gradilištu provjeru su izvršili 22 puta.

- Inspektori rada Državnog inspektorata tijekom izgradnje Pelješkog mosta 2019. – 2022. godine, postupajući u okviru svog djelokruga propisanog člankom 24. Zakona o Državnom inspektoratu obavili su ukupno 22 inspekcijska nadzora provedbe propisa iz područja rada i zaštite na radu kod glavnog izvođača, i to po službenoj dužnosti kao redovne kontrole na okolnost zakonitosti zapošljavanja radnika odnosno primjene propisa o zaštiti na radu te temeljem prijave poslodavca o ozljedi na radu - kazali su. 

U ranijem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju predsjednik sindikata građevinaca Domagoj Ferdebar kazao nam je kako ima saznanja s terena koja upućuju na to da je Državni inspektorat otkrio potencijalne prekršaje i sanirao ih što i sami potvrđuju. 

Tvrde da nije bila zaprimljena niti jedna predstavka u kojoj bi se upućivalo na nepravilnosti u pogledu uvjeta rada kineskih radnika, međutim, u dva redovita inspekcijska nadzora u području radnih odnosa je bilo utvrđeno da su za poslodavca radili stranci bez ishođenih dozvole za boravak i rad odnosno potvrda o prijavi rada. U skladu s tada važećim Zakonom o strancima slijedom utvrđenih nepravilnosti poslodavcu su  na temelju članka 208. Zakona o strancima bila izrečena propisana usmena mjera. Budući da je poslodavac postupio u skladu s odredbama članka 208. stavka 3. Zakona o strancima, propisane mjere nisu izvršene, a usmena rješenja u zapisniku su ukinuta.

image
Denis Jerković/Cropix

Dva nadzora zaštite na radu su bila sporna

- Isto tako slijedom utvrđenog bili su pokrenuti i prekršajni postupci izdavanjem prekršajnih naloga odnosno podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz članka 73. stavka 1. Zakona o strancima, kažnjivih po članku 226. stavku 1. točki 1. i stavku 3. Zakona o strancima. Sukladno odredbi članka 218. Zakona o strancima o utvrđenome je obaviještena Porezna uprava Ministarstva financija radi poduzimanja mjera iz svog djelokruga - objašnjavaju. 

image
Denis Jerković/Cropix

Inspekcijski nadzor izvođača radova vršila je i hrvatska Inspekcija rada u području zaštite na radu koja je obavila 19 nadzora. U većini slučajeva uvjeti rada su zadovoljavali potrebne standarde, a nepravilnosti su otkrivene u dva . 

- Slijedom utvrđenih činjenica inspektori su donijeli upravne mjere, usmena rješenja upisanim u zapisnik o inspekcijskom nadzoru, kojim su poslodavcu, na temelju odredbi članka 91. ZZR-a, naredili udaljavanje radnika s mjesta rada radnika za kojeg poslodavac nije mogao predočiti dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta, zabranili korištenja sredstava rada, a na temelju odredbi članka 92. ZZR-a., naredili ispitivanje sredstava rada - zaključuje Državni inspektorat. 

 

25. travanj 2024 15:56