StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdobrila Europska komisija

Država će Rimcu pomoći s više od milijardu kuna za projekt robotaksija

Piše HINA
25. svibnja 2023. - 15:25
Zagreb, 310822. Hotel Esplanade, Mihanoviceva 1. Konferencija za medije na kojij je predstavljen ovogodisnji SOC 2022 Croatia. Na fotografiji: Mate Rimac.Damir Krajac/Cropix

EUROPSKA komisija (EK) danas je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu 179,5 milijuna eura za projekt robotaksija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac, piše Hina

Potpora će biti u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi. Radi se o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza putem jedinstvene platforme. Bude li uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU-a. Cilj potpore je podržati tvrtku P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju.

P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima. Projekt će se djelomično financirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan. EK je utvrdila da je mjera potrebna i prikladna za potporu razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a povezanima s digitalnom tranzicijom.  

Radi se o projektu koji bi trebao biti dovršen 2024. godine, kad bi Zagreb, kako tvrde iz Rimac Automobila, trebao postati prvi grad na svijetu s mrežom samovozećih električnih taksija. Taj projekt uključuje izgradnju Centra mobilnosti, odnosno parka, trga, spremišta i punionica električnih robotaxija, kao i same flote robotaxija, kojih bi trebalo biti više od 700.

Plan je pokrenuti projekt u više od 100 svjetskih metropola, kako su rekli iz Project 3 Mobilityja koji su u pregovorima s gradovima iz Velike Britanije, Njemačke i Bliskog istoka.

29. rujan 2023 17:10