StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVA JADNA DRŽAVA

Držali žene na nišanu dok su ih prisilno vaginalno pregledavali: pet Australki tuži katarsku vladu nakon događaja koji je nanio ozbiljnu štetu njihovu mentalnom zdravlju

Piše Lenka Gospodnetić/SD
23. listopada 2022. - 20:15

Pet Australki tuži vladu Katara zbog prisilnih vaginalnih pregleda i drugih invazivnih medicinskih postupaka uz prijetnju oružjem u zračnoj luci u Dohi prije dvije godine. Riječ je o epizodi kad je u jednom od toaleta tamošnje aerodromske zgrade pronađeno napušteno novorođenče; bilo je to 2020., nekoliko tjedana prije dodjeljivanja domaćinstva Kataru za održavanje nogometnog spektakla, koji će započeti 18. ovog studenoga i potrajati do 20. prosinca, prenosi Slobodna.

Žene koje su zbog nečije napuštene bebe bile podvrgnute uznemirujućim pregledima traže odštetu i od Qatar Airwaysa i od Katarske uprave za civilno zrakoplovstvo - u vlasništvu katarske vlade - zbog "nezakonitog fizičkog kontakta" i štete za njihovo mentalno zdravlje, uključujući depresiju i posttraumatski stresni poremećaj, navedeno je u tužbi.

Skupina žena iz Australije na letu Qatar Airwaysa krenula je prema Sydneyu - uključujući ostale državljane Australije, Novog Zelanda i Britanije - i tom su prilikom na grub način povučene iz zrakoplova te podvrgnute invazivnim ginekološkim pregledima kao osumnjičene za porod i ostavljanje bebe u kupaonici. Napuštena novorođenčad problem je u toj zemlji, koja inače progoni i zatvara žene koje zatrudne izvan braka.

Žene su odvedene u vozila hitne pomoći na asfaltu, neke su držane na nišanu, navodi se u tužbi. Zaključane su i rečeno im je da uklone donje rublje na pregled, izvijestio je tada BBC.

Jedna od žena, 33-godišnja medicinska sestra, rekla je za The New York Times da od tada nije putovala. To me potpuno promijenilo kao osobu, taj dan, kazala je.

Pretrage su naknadno okarakterizirane kao drastične, te potpuno neusklađene s katarskom kulturom i vrijednostima. Nakon cijelog nemilog događaja koji je rezultirao tužbom organi reda su se ispričali, a časnik zračne luke koji je organizirao pretrage uhićen je i na kraju mu je izrečena uvjetna kazna.

Australija je podnijela i službenu žalbu nakon što je premijer zemlje Scott Morrison oštro kritizirao "užasne" potrage, a ministrica vanjskih poslova Marise Payne nazvala je mjere "krajnje uznemirujućima i uvredljivima".

Novorođenče je, pak, dobro nakon što ga je preuzela socijalne služba. Naknadno su pronađeni i njegovi roditelji, navodno je riječ o Azijatima, koji čine velik dio migrantske radne snage u Kataru.

Aktivisti za ljudska prava također su reagirali na skandalozno ponašanje aerodromskog osiguranja; štoviše, oštro su kritizirali Katar ne samo zbog tretmana žena, već i zbog migranata.

Naime, u toj ultrakonzervativnoj sredini protuzakonito je imati intimne odnose izvan braka, a to je posebice nepovoljno za migrantice koje, zatrudne li pritom, idu u zatvor i de facto se odriču svojeg čeda.

09. svibanj 2024 04:05