StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvatreni užas

Dramatično u Zatonu i Raslini, izgorjelo 20-ak kuća: ‘Prioritet je spasiti živote. Ima i ozlijeđenih vatrogasaca‘; Mještani upozoravaju na dva dodatna velika problema: ‘Čuju se pucketanja...‘

Piše Dv
13. srpnja 2022. - 20:33

NOVO

21:21 - Na požaru kod Zatona ukupno je angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila.Dodatne su snage stigle iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i šest vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i pet vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa 9 vatrogasaca i četiti vozila. Pripadnici Karlovačke županije su u pripravnosti, donosi Slobodna Dalmacija.



20:31 Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, potvrdio je za RTL da je ovo gori požar nego onaj dramatični požar iz 1986. godine.

- I tada je gorjela kao i sada, velika borova šuma, ali ovo je sad gori požar. Krenuo je iz Zatona, 7-8 km na Benkovačkoj cesti, išao je u pravcu Vodica. Kad je puhnuo jaki maestral, vjetar je vatru bacao 500-600 metara pa sve do kilometar i u samo desetak minuta od izbijanja požar je došao u samo mjesto Zaton, rekao je Dukić za RTL.

Ponovio je da je situacija dramatična te da je teško prognozirati što će se događati:

- Ako se požar nastavi ovako razvijati, uskoro ćemo zatvarati magistralu od Šibenskog mosta prema Vodicama te raditi pripremu i za područje Jadrije. U jednom smo trenutku napravili nova osiguranja preko Šibenskog kanala na stranu Bilica jer, kako je danas požar prebacivao i vjetar je dosta jak, možemo se nadati svemu i svačemu. Izgorjelo je 20-ak kuća sigurno, što u Zatonu, što u Raslini. To su krovišta, vatra se s pepelom i užarenim dijelom povukla kroz grede, rekao je Dukić.

20:10 - Zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević u razgovoru za N1 rekao je da je situacija u Zatonu i u Raslini vrlo ozbiljna.

- Požar se u vodičkom zaleđu, nakon što se promijenio smjer vjetra, proširio na Zaton i Raslinu. Tamo je dramatično, više od 150 vatrogasaca je na terenu, raspoređeni su među kućama. Prioritet su im kuće i spasiti živote. To nam je sad prioritet, šuma je u drugom planu, da spasimo što više objekata, rekao je Volimir Milošević i dodao:

- Bilo je povreda kod vatrogasaca, za ostale ne znam. Lakše su ozljede, oni su i dalje na terenu. Zaton je konfiguracijski kotlina, nemoguć je pristup svim objektima, ali se radi što se može. Nekoliko je objekata stradalo. U Raslini je slično, ugroženi su objekti, neki su već izgorjeli. Žrtava nema, rekao je pa poručio mještanima na mjestu požara da zatvore prozore.

- Poručio bih stanovnicima da vode računa o zatvorenim prozorima, da maknu gorivi materijal pored kuća, tende, suncobrane, plastiku, zbog užarenih šiški koje pale krovove čak i 500 metara udaljene od vatre

Borba će sigurno potrajati, dobili smo pomoć iz susjednih županija, naglasio je na kraju.

image

Zaton, 130722.
Vojska stigla u ispomoc vatrogascima koji gase pozar kod mjesta Zaton i Raslina.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Zaton, 130722.
Veliki sumski pozar kod mjesta Zaton i Raslina.
Policijska blokada na Sibenskom mostu zbog pozara kod mjesta Zaton i Raslina.
Na fotografiji: gusti dim od pozara prosirio se siroki podrucjem.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

20:07 - Mještani iz Zatona kažu da kanaderi zapravo mogu gasiti samo površinske dijelove požara, a kao dodatni problem ističu i činjenicu da tu i ima i područja koja još nisu razminirana pa se čuju "pucketanja", rekao je reporter N1 televizije Božidar Lončar koji izvještava s lica mjesta.

image

Zadar, 130722.
Mjestani Lovinca i Policnika brane prilaz selu od velikog pozara.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

19:26 - 'Ovo je najgori požar u zadnjih 15-ak godina na šibenskom području. Velika je materijalna šteta, desetak kuća je izgorjelo i za te ljude će biti osiguran smještaj ili u Cvjetnom domu ili u studentskom domu u Šibeniku. Također, uskočili su susjedni Skradin i Bilice tako da su neki Raslinjani i Zatonjani evakuirani brodovima. Službena evakuacija nije proglašena, no mnogi mještani i turisti su iz straha napustili područje. Apelira se na sve sposobne i punoljetne osobe da pomognu vatrogascima. Vatrogasaca ima dovoljno, no teren je nepristupačan, a i vjetar otežava gašenje. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava' kazao je Danijel Mileta, čelnik Stožera civilne zaštite.

19:15  Situacija s požarom u Zatonu i Raslini je dramatična, toliko da je svoj dolazak na lice mjesta najavio i premijer Andrej Plenković, koji je već krenuo prema Šibeniku i u Zatonu se, prema onom što je za Šibenski.hr kazao Danijel Mileta, načelnik Stožera CZ grada Šibenika, može očekivati negdje iza 20,30 sati.

Uz premijera su potpredsjednici Vlade Božinović i Šimpraga te ministar Banožić. Gradonačelnik Šibenika Burić, župan Jelić i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković informirali su ga o stanju na terenu i štetama.

- Službena naredba za evakuaciju ova dva naselja nije izdana, dapače zamolili smo sve punoljetne stanovnike i one koji se osjećaju sposobnima da ostanu blizu kuća i pomognu vatrogascima u spašavanju kuća, imovine i obrani mjesta od požara, kazao nam je Mileta, dodavši kako Stožer prati situaciju pa će na vrijeme i reagirati u svezi pomoći prema svima koji je budu trebali.

Dio maloljetnih osoba evakuirali su i zbrinuli Biličani, u čemu je pomogla i općina Bilice, a tako će se pomoći i svim drugima koji ne budu mogli ostati u svojim kućama, poručuje načelnik Stožera CZT koji je aktiviran danas popodne zbog razvoja situacije s vatrenom stihijom - kazao je Mileta.

19:05 Nebo nad cijelom zapadnom stranom Splitsko-dalmatinske županije u izmaglici je uslijed golemih požara koji haraju u blizini. Sunce nad Splitom danas je zavijeno u sivi oblak dima. 

Kako nam javlja nekoliko čitatelja, miris dima osjeća se u gradu, a na više je mijesta primijećeno i da pada pepeo. Opširnije OVDJE

18:54 - Na požaru kod Zatona trenutno je angažirano oko 150 vatrogasaca. Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u pripravnost su stavljeni vatrogasci iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije, a upućeno je i 25 vojnika na čuvanje požarišta u Raslini kao i pripadnici Ličko-senjske županije s vozilila i opremom.

Zbog velikog požara u zaleđu Vodica zatvorene su županijske cesta Vodice-Gaćelezi, te cesta od Šibenskog mosta prema Zatonu i Raslini, objavljeno je na stranicama HAK-a. Na terenu je stotinjak vatrogasaca s preko 50 vozila, izvijestili su iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Jak vjetar otežava gašenje požara stoga su poslane i dodatne snage iz Splitsko-dalmatinske županije: 20 vatrogasaca i sedam vozila te pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.



18:45 - Zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević u kratkom je razgovoru za N1 rekao da je velik broj vatrogasaca na terenu.

"Vatra je zahvatila neke objekte, dio je saniran, dio se sanira", rekao je i poručio mještanima:

"Zatvorite prozore, maknite zapaljive predmete iz dvorišta, sklopite tende i čuvajte kuće."

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

18:39 - Premijer Andrej Plenković trebao bi stići na požarište oko 20:30 sati, javlja Šibenski.hr.

18:29 - U Vodičkom zaleđu, oko Benkovačke ceste odjekuju detonacije plinskih boca!

18:20 - Naši reporteri s terena doslovce su se spašavali pred vatrom! Naime, snažni vjetar opet je vatru usmjerio prema Zatonu. Vatrogasci doslovce nadljudskim naporima spriječavaju katastrofu.

18:18 Na muci se poznaju junaci, a i dobri susjedi. U pomoć Raslinjanjima, pred vatrom pohitali su, brodovima i barkama, i njihovi najbliži susjedni Biličani, a među njima i Joško Ćaleta Car, načelnik općine Bilice. I on je sam upalio svoj brod, i povezao u njemu desetoro djece i četvero odraslih, u Bilice, daleko od vatre dok najgore ne prođe, piše Šibenski.hr.

'Nije ništa službeno, nitko nije izdao nikakvu naredbu, ali ljudi zovu, prijatelji, susjedi, rođaci, da se dođe barem pokupiti djecu i starije, koji od dima ne mogu disati, skloniti ih dok ne prođe najgore, pa smo krenuli, ja i drugi Biličani, pomoći koliko možemo, kao dobri susjedi, susjedima u nevolji. ' – kazao nam je Joško Ćaleta Car, naćelnik općine Bilice, ističući kako je situacija u Raslini – nikakva.

Vatra se doslovno probila skoro na šetnicu između Rasline i male Rasline, tamo je, koliko je vidio, parkirano dvadesetak auta, i ako tamo dođe, šteta bi - samo tamo - mogla biti golema.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

18:09 Situacija po pitanju ugroze stanovništva nikad nije bila gora u zadnjih deset godina, evakuacija stanovništva s požarom zahvaćenih područja u Zatonu i Raslini je počela, a Stožer civilne zaštite Grada Šibenika se u ovim trenucima sastaje.

- Sastanak počinje za nekoliko minuta i situacija nije dobra, dapače, mogu slobodno kazati nikad gora u zadnjih deset godina. Službeno je počela evakuacija stanovništva prema Bilicama, a čak i premijer Andrej Plenković razmatra dolazak – kazao je za ŠibenikIN Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.

17:50 - U tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama. Uključili su se stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće.

17:48 - Situacija u Raslini, u susjednom naselju do Zatona, što se požara tiče, također je dramatična. Koliko, najbolje svjedoče riječi Marka Lokasa, predsjednika Mjesnog odbora Raslina, koji zajedno s drugim braniteljima ulaže strašne napore da spasi mjesto i mještane od vatre, piše Šibenski list.

- Situcija je takva da branimo kuće, ima izgorenih kuća i auta, u jednu riječ katastrofa. Ljude smo izvlačili iz kuća, životinje, plinske boce, mi i policija koja je zajedno s nama. To je sve došlo u sekundi! Nazovite me sutra, molim vas - bilo je sve što nam je u 18,30 sati uspio reći požrtvovni predsjednik MO Rasline.

17:19 - Kako doznajemo iz izvora u policiji, za sada nema ozlijeđenih tijekom gašenja velikog požara. Također, u Zatonu je vatra zahvatila krovove nekoliko kuća te lokalne crkve, no vatrogasci su je uspjeli ugasiti.

Trenutno je najgora situacija na području Rasline.

17:11 - Zbog ozbiljnosti situacije u Šibeniku je aktiviran Stožer civilne zaštite koji bi se trebao sastati u 17:45 kako bi razmotrili daljnje poteze. Požar se, naime, nakon Zatona probio i u Raslinu. Situacija je i dalje dramatična.

17:00 - Vatra se probila gotovo do središta Zatona. Vatrogasci su jedva branili vatrogasni dom!

16:54 - Vatrogasci su u jednom trenutku ostali bez pomoći oba kanadera jer su otišli puniti gorivo. Pepel i dim potpuno su prekrili nebo iznad Vodica i Šibenika, piše Šibenski.hr.

16:45 - Vatra se zbog jakog vjetra širi na nekoliko frontova. Kako doznajemo od vatragosaca, vatrena stihija se proširila i prema Raslini! Vatrogasci svim snagama brane kuće u okolici Zatona. Ruše se i pilaju stabla kako se vatra ne bi širila između kuća.

16:39 - Vatrogasci nisu uspjeli spasiti stambene objekte u zaseoku Budimiri. Požar je progutao nekoliko kuća, doznajemo od vatrogasaca. Kanaderi neumorno zasipaju požarište, no i dalje vatra nije pod kontrolom te je stigla do Zatona.

16:30 - Kako doznajemo s terena, zbog velikog požara koji je još uvijek van kontrole, uskoro će krenuti evakuacija stanovništva.

Požar koji je buknuo nešto iza 11 sati na Benkovačkoj cesti, kod arheološkog lokaliteta Mrdakovica, proširio se i do Zatona u blizini kuća i okućnica, navodi Šibenski portal.

– Požar gasi 66 vatrogasca sa 25 vozila, uz pomoć dva kanadera. Zbog požara zatvorena je županijska cesta Vodice-Gaćelezi – javlja HAK.

Na području Zadarske županije trenutno je aktivan požar na području Visočana.

Iz operativnog centra JVP Zadar kazali su nam kako je oko 11 sati na cesti i od Duševića prema Visočanim došlo do kvara na dostavnom vozilu koje se zapalilo. Vatra se potom proširila na obližnje raslinje. 

Požar u Visočanima je i dalje aktivan. Na terenu se nalazi 34 vatrogasca, 14 vozila, jedan kanader i dva air tractora. 

I dalje gori i u Šibensko kninskoj županiji: 

- Imamo požarno ludilo, imamo više fronti, trenutno nam je probio požar od onog dijela gdje je bio prije sat vremena, sad se dva kilometra probio prema mjestu Zaton - kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Dalmacija danas.

Kako kažu mještani Zatona, od dima se ne može disati, svim kafićima vjetar je izvrnuo tende od kafića, a neki pokšavaju autima napustiti mjesto.

Na području Dalmacije aktivna su tri požara na otvorenom prostoru, jedan na području Zadarske županije te dva na području Šibensko-kninske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

U naselju Boraja kod Šibenika došlo je do požara zbog prometne nezgode nakon koje se zapalilo okolno raslinje. Na gašenje požara poslan je kanader, uz pomoć vatrogasnih snaga na kopnu.

U istoj je županiji aktivan i požar na Benkovačkoj cesti, koji također gase vatrogasci i kanader.

Prometna nesreća uzrokovala je požar i u Zadarskoj županiji, kod područja Visočane gdje se, uslijed zapaljenja kombi vozila, požar proširio na travu i nisko raslinje.

"Veliki su požari, brzo se šire. Suho je sve. Na intervenciji su sve raspoložive zemaljske snage i dva kanadera su u zraku. Na području Mrdakovice još je uvijek aktivan požar i gasi se. Imali smo požar na području Boraje, uslijed prometne nesreće došlo je do požara. Vatrogasci tamo gase, za sada nisu potrebne zračne snage. Imamo jedan veći požar na području Visočana u Zadarskoj županiji gdje gase dva traktora i jedan kanader", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, prenosi Index.

Naveo je i kako su dva od ta tri požara krenula od - zapaljenih vozila.

"Kod Boraje se požar proširio s auta na šumu, a i kod Visočana se kombi zapalio i proširio na šumu. Dakle, danas imamo dva požara koja su se proširila s vozila", kazao je Tucaković.

Požar kod Vodica, kako javlja Šibenik.in, gasi 66 vatrogasca s 25 vozila, uz pomoć dva kanadera. Zbog požara je zatvorena županijska cesta Vodice-Gaćelezi, javlja HAK. 

 

RANIJE

Veliki požar izbio je kod Vodica.

Šibenski vatrogasci su iza 11 sati dobili su dojavu o požaru otvorenog prostora kod arheološkog lokaliteta Velika Mrdakovica u vodičkom zaleđu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

Kako Šibenski.hr doznaje u županijskom Centru 112. na terenu je 40-ak vatrogasaca s desetak vozila, a u gašenju su se zemaljskim snagama priključila i dva kanadera.

Situaciju je za Dalmaciju Danas komentirao zapovjednik JVP-a Vodice, Antonio Begić.

"Gore borova šuma, nisko raslinje, ima i ugroženih objekata pa smo sada koncentrirani na to", kaže Begić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

 

23. svibanj 2024 20:42