StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOstao gladan

Drama kupca u Sparu: Uzeo robu, htio platiti eurima, ali nisu htjeli primiti njegov novac. Pozvao je i policiju

Piše Laura Vidović/JL
10. siječnja 2023. - 17:21

Policija je morala intervenirati u trgovini Spar u Velikoj Gorici nakon što ih je da naprave zapisnik pozvao kupac Jurica Jašinski. Njemu je naime blagajnica odbila novčanicu od 200 eura kojom je htio platiti račun koji je iznosio oko 30 eura. Na kraju je iz trgovine u Ulici Matice hrvatske izašao praznih ruku.

- Došao sam na blagajnu, djelatnica je sve artikle skenirala i stavila na kraj kase. Kada sam joj pružio novčanicu od 200 eura, rekla mi je da ju ne može prihvatiti – ispričao je Jašinski kojem je blagajnica objasnila da prema Sparovom internom pravilniku novčanice od 200 i 500 eura ne primaju, što piše i na obavijesti ispred poslovnice, piše Jutarnji list.

Jašinski nam kaže da ju je pitao prema kojem zakonu je ta odluka donesena i odlučio da se neće maknuti s blagajne dok ne plati proizvode i ne dobije ostatak novca.

 

image

Novčanice od 200 eura, baš kao i one od 500, ne primaju se u Sparu

AFP

Iako je u trgovini pet blagajni, nastala je gužva, zbog čega se maknuo sa strane kako bi ostali kupci mogli platiti svoje proizvode.

- Ubrzo su se pojavile tri djelatnice i počele odnositi skenirane proizvode koje sam htio kupiti kao da sam kriminalac, na što sam im rekao da ih ostave i da ih i dalje želim platiti, rekao nam je.

Nakon nekog vremena stigla je i voditeljica poslovnice koja mu je potvrdila da je to njihova politika i da oni tu ne mogu ništa.

‘s 200 eura ostaneš gladan‘

Budući da rješenje situacije nije bilo na vidiku, odlučio je pozvati policiju koja je brzo stigla i napravila zapisnik događaja. Na kraju je otišao bez artikala, a policijski službenici su mu rekli da oni tu nemaju nikakvih osnova za postupanje te da se obrati udruzi potrošača i Državnom inspektoratu.

- Sve sam prijavio i za par dana idem podići policijski zapisnik. U inspektoratu su mi rekli da takvo nešto još nisu čuli i da je ovo već strašno, tvrdi Jašinski.

Zanima ga bi li u slučaju da netko ima račun od 1000 eura, tada ipak primali novčanice od 200 i 500 eura, ili bi ga također morali platiti u sitnijim apoenima.

image

Novčanice koje prihvaćaju u Sparu

AFP

- To je iživljavanje, pa oni moraju primati važeću valutu. Ne mogu oni raditi što hoće, razumio bih da je manji dućan u pitanju, ali nisu kiosk da nemaju novca za promijeniti, požalio nam se.

Ispričao nam je kako su mu i ostali kupci koji su čuli cijeli razgovor potvrdili da ni njima nisu htjeli prihvatiti veće novčanice, dok su ostali postali nervozni jer je nastala gužva. U jednom trenutku je, kako kaže, podignuo glas jer nije mogao vjerovati što se događa, ali da je nešto krivo napravio, vjeruje da bi ga policija odvela.

- Netko treba javno reći da ne mogu raditi što žele, čovjek s 200 eura na kraju dana ostane gladan – zaključio je Jašinski.

dvostruka konotacija hnb-ova priopćenja

Poslali smo upit Hrvatskoj narodnoj banci o odluci koju je donio trgovački lanac Interspar i neprihvaćanju novčanica većih apoena, međutim njihov nam odgovor nije razriješio dilemu.

Odgovorili su da bi prema njihovom mišljenju trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem.

- Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze, ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju, nadodali su u odgovoru.

image

Odgovor Hrvatske narodne banke nije razriješio dilemu o novčanicama

Goran Mehkek/Cropix

Ipak, navode kako pri tome postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje. To su na primjer nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvraćsnje, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena kao što je slučaj kod samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga.

Napominju kako se navedene okolnosti odnose i na neprihvaćanje većih apoena euronovčanica u razdoblju dvojnog optjecaja koje traje do isteka dana 14. siječnja.

- S tim u vezi, smatramo potrebnim ukazati i na odredbu članka 8. stavka 5. Zakona o zaštiti potrošača, sukladno kojem trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja, zaključili su.

zaštitari potrošača u čudu

Upit smo poslali i Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača iz koje su nam odgovorili da svi trgovci koji ne žele uzeti apoene bilo koje od dvije valute koje su trenutno važeće sredstvo plaćanja, čine prekršaj i treba ih prijaviti Državnom inspektoratu.

- Nije nam jasno kako je uopće moguće da jedna takva trgovačka kuća koja ima svoje pravnike javno objavi da ne želi primati zakonito sredstvo plaćanja, nadodali su.

U slučajevima gdje su im se građani obratili sa svojim žalbama, predložili su im da se obrate direktno inspektoratima za koje su nam rekli da bi ih trebali pitati za njihovo mišljenje i postupanje u ovakvim slučajevima, jer su isto tako u trgovinama mogli odlučiti i da ne primaju kovanice od 50 centi ili jednog eura.

image

U trgovinu je došla i policija, ali građanin nije mogao do svojih artikala

Boris Kovačev/Cropix

- Pravne osobe mogu odlučivati i raditi onako kako je dozvoljeno u važećim zakonima. Ne mogu u Općim uvjetima pisati i navoditi nešto što je suprotno zakonu kao višem pravnom aktu, ali kako to kod nas sve prolazi tako imamo česte slučajeve gdje su opći uvjeti poslovanja u suprotnosti sa zakonom, zaključili su.

Iz Državnog inspektorata odgovorili su nam da sukladno mišljenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske narodne banke ističu da Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ne propisuje način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, slijedom čega bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem.

Interspar zasad bez odgovora

Unatoč tome, navode kako imajući u vidu odredbe članka 8. stavka 1. i 5. Zakona o zaštiti potrošača, te razdoblje dvojnog optjecaja, postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje od navedenoga.

Zagrebačka policijska uprava potvrdila nam je da je tijekom ovog događaja građanin zatražio intervenciju zbog navodnih problema sa zaposlenicima.

- Policijski službenici policijske postaje Velika Gorica postupanjem na mjestu događaja nisu utvrdili postojanje elemenata kaznenog djela ili prekršaja iz nadležnosti rada policije za koji se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Također, na mjestu događaja nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, naveli su u odgovoru na upit.

Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor na upit koji smo poslali Intersparu, a odgovor ćemo objaviti čim ga dostave, piše Jutarnji list.

image

Kupac Jurica Jašinski iz Spara je otišao praznih ruku i praznog prtljažnika (ilustracija)

Jure Mišković/Cropix
19. travanj 2024 19:55