StoryEditorOCM

DRAMA ISPRED VLADE: Ustrijeljen policajac na Markovom trgu! Počinitelj izvršio samoubojstvo

Piše Jutarnji list
12. listopada 2020. - 08:49
NOVO 11:50 
Povodom jutrošnjeg napada na zgradu Vlade na Markovom trgu i ranjavanja jednog policajca, javnosti se obratio i predsjednik Zoran Milanović.

'Na Markovom trgu su najvažnije državne institucije, a ne turistička destinacija te ih treba štititi na odgovarajući način. Ako se Vlada na to odluči, imaju moju podršku. Čak ih i pozivam da to naprave', kazao je Milanović.

'Ovakve se stvari moraju spriječiti te se mora znati koliko ima lakog i teškog naoružanja među stanovništvom. Čuo sam se s premijerom, no zasad nema sazivanja sjednice nacionalne sigurnosti', kazao je Milanović.

'Na Markovom trgu su najvažnije državne institucije, a ne turistička destinacija te ih treba štititi na odgovarajući način. Ako se Vlada na to odluči, imaju moju podršku. Čak ih i pozivam da to naprave', kazao je Milanović.

'Ovakve se stvari moraju spriječiti te se mora znati koliko ima lakog i teškog naoružanja među stanovništvom. Čuo sam se s premijerom, no zasad nema sazivanja sjednice nacionalne sigurnosti', kazao je Milanović.

11:17
Kako doznaje Jutarnji list, počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubojstvo je 22-godišnjak iz Kutine.
I MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

"Mogući počinitelj pokušaja teškog ubojstva 31-godišnjeg policijskog službenika jutros na Trgu svetog Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin. Osoba nije od ranije poznata policijskim službenicima", izvijestio je MUP.

Prije zločina 22-godišnjak je navodno na svom facebook profilu objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka, u kojem među ostalim stoji kako je "dosta prevara" i "gaženja ljudskih vrijednosti".

11:14 
Ja sam bila sva u krvi, tako je i on bio krvav. Bio je u šoku, vikao je da ga sve boli, da će umrijeti, da ne može izdržati, da di je ta hitna - ispričala je je za Jutarnji list zaposlenica obližnje trgovine koja je pomogla policajcu ustrijeljenom na Markovom trgu ispred zgrade Vlade.

11:00 
Vozač sanitetskog vozila Opće bolnice Zabok Dubravko Dugorepec ispričao je za Jutarnji list kako se zatekao na Markovu trgu i kako je pomagao ranjenom 31-godišnjem policajcu Oskaru F.
- Ja sam vozio uzorke za testiranje na koronavirus i sasvim sam se slučajno zatekao na Markovu trgu. Bio sam sam u vozilu i mahali su mi policajci da dođem. Reagirao sam i odmah došao do ranjenog policajca koji je rekao da ga boli lijeva ruka i noga. Nismo otvarali rane, samo smo stavili kompresiju, zatekla se tu i jedna medicinska sestra tako da smo ga brzo zbrinuli, kazao je Dugorepec.

10: 40 
Nakon napada na Markovom trgu, izjavu je dao i premijer Andrej Plenković:
- Kao što ste nažalost čuli i vidjeli, pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubojstva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubojstvo. Policija će sve ispitati, kako se to dogodilo i koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak, kazao je Planković i dodao:
- Što se tiče odgovornosti ministra Božinovića, jasno ću reći da je nema. Sve će to ispitati policija i sigurnosne službe. Vidjet ćemo što je bio motiv počinitelja.

10:03 
Da kojim slučajem u 8.34 sati nije stigla nova dojava o pucnjavi i to na području zagrebačkog Tuškanca, pitanje je koliko bi dugo trajala potraga za počiniteljem. No po dolasku policije u Ulicu Jabukovac, muškarac koji je uznemirio javnost svojim suludim potezom, više nije davao znakove života.

9:50 
Nemile događaje komentirali su stanari zagrebačke četvrti Jabukovac gdje je pronađeno beživotno tijelo napadača. 

- U našu mirnu ulicu negdje poslije 8.30 stigla su troja policijska kola, a onda i Hitna. Nismo odmah povezali to sa događajem s Markova trga koji smo vidjeli prethodno u vijestima. Život uz sami rub šume u velegradu ima svojih prednosti, no kod nas stanara izaziva veliku nelagodu. Svega se nagledamo i nije prvi puta da tu nam dolaze naoružane osobe - rekla je za Jutarnji list jedna stanarka Ulice Jabukovac u kojoj se nalazi nekoliko veleposlanstava.

9:25 
Prema prvim informacija stanje 31-godišnjeg policajca ranjenog na Markovu trgu je stabilno. Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je dovezen nakon ranjavanja, uskoro će ga operirati jer ima četiri prostrijelne rane od kojih dvije u ruku i dvije u tijelo. Trenutno se obavlja preoperativna dijagnostika.

Naime, zagrebačka Hina pomoć zaprimila je poziv za intervenciju i za sedam minuta stigla na Markov trg. No, policajci su ih zadržali iza crkve Svetog Marka jer su se neposredno nakon pucnjava na Markovu trgu našla kola županijske hitne pomoći koji su ranjenog policajca odvezli u najbližu bolnicu KBC Sestre milosrdnice.

Ista ekipa zagrebačkog zavoda za hitnu pomoć potom je primila poziv za intervenciju na Tuškancu. Tamo su zatekli muškarca s postrijalom ranom glave za kojeg su samo mogli utvrditi da je mrtav.

9:13
Ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak za N1 je rekao da je ranjeni policajac stabilno te da su mu vitalni znakovi u redu. Sada ide na CT prije daljnjih postupaka. U napadu je zadobio četiri prostrijelne rane: dvije na lijevoj ruci i po jednu sa svake strane trupa. 

Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo. Utvrđuju se sve okolnosti događaja, objavila je policija.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić javlja da je policajac koji je upucan pred zgradom Vlade bio pripadnik osiguranja.
U trenutku napada premijer Andrej Plenković nije bio u zgradi Vlade.

Kako su novinaru Jutarnjeg Marinu Deškoviću ispričali očevici napada na Markovom trgu, počinitelj je sa sjeverne strane crkve svetog Marka došao do zgrade Vlade, izvadio kalašnjikov i zapucao rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora. U toj je pucnjavi pogođen i teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade.

Nakon prvog rafala, napadač se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal na zgradu Sabora i zatim pobjegao. Teško ranjenog policajca su kolege odnijeli do obližnje Freudenreichove ulice i nazvali Hitnu pomoć. Ranjeni policajac ima čak tri prostrijelne rane i teško je ranjen. 

PRVA VIJEST

Od 8.06 sati zagrebačka policija je na nogama. Intenzivno tragaju za nepoznatim muškarcem koji je, iz još uvijek nepoznatog razloga, ozlijedio policijskog službenika iz vatrenog oružja na Markovom trgu, ispred zgrade Vlade RH.
- Čuo sam pucnjavu, ovoga nije bilo za vrijeme rata - rekao je jedan građanin za N1.

Ranjenog policajca oko 8.20 sati Hitna pomoć odvela je u bolnicu, navodi ta televizija.
Na policajca je navodno pucano iz puške, a napadač se nakon pucnjave žurno udaljio s Markovog trga. Navodno je pušku dopremio pred zgradu Vlade u nekakvim kolicima, javlja N1. 
Također kažu da se, prema riječima očevidaca, radilo o rafalnoj paljbi.

Prilaz Markovom trgu čuvaju policajci u pancirkama.
- Jutros oko 8.06 sati zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu Sv. Marka. Prema prvim informacijama, ozlijeđen je policijski službenik i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je, pak, pobjegao s mjesta događaja i za njim tragaju sve raspoložive snage - kažu iz PU zagrebačke.

Reporter Jutarnjeg Marin Dešković javlja da su u samom središtu gradu, na Ilici, zamijećeni kombiji interventne policije. 
Ranjeni policajac vjerojatno je pripadnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, odjela MUP-a koji je zadužen za štićene objekte u koje spada i zgrada Vlade.
 
03. svibanj 2024 05:56