StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAŠTITA NAJMLAĐIH|

DR. MARIJA RADONIĆ I DR. MATO LAKIĆ: Nemamo odgovor na pitanje je li zaista nužno cijepiti djecu od 12 do 15 godina?

Piše Lorita Vierda
27. kolovoza 2021. - 12:03

Iako djeca nisu u skupini koja razvija teže ili smrtonosne oblike Covida, cijepljenje djece nije prioritet niti bi trebalo biti u fokusu programa za cijepljenje – izjavili su vodeći stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije za cijepljenje, a s time se slažu i voditeljica Odjela pedijatrije dubrovačke Opće bolnice dr. Marija Radonić te ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić. No s dolaskom jeseni, epidemiolozi s ekrana pomalo prijeteći najavljuju kako ćemo 'morati cijepiti djecu', iako je sve na dobrovoljnoj bazi, a kao argument ponovno navode početak školske godine i sve vezano uz druženje i kretanje. Dr. Lakić kaže kako je dosad cijepljen mali postotak djece.

image
Epidemiolog dr. Mato Lakić
 
Tonci Plazibat/Cropix

-U cijeloj županiji negdje do 50 djece, to su vrlo mali brojevi, najprije jer djeca lakše prolaze s Covidom, često i ne znaju da su preboljela. Cijepljenje djece je tek preporuka, kao i kod odraslh, i to ako su sama s težim i kroničnim bolestima ili žive s teže bolesnom osobom. To su bile preporuke za cijepljenje i dosad.”

Sve je pod upitnikom

Sezona je u punom jeku, ljudi iz cijelog svijeta slili su se u Dubrovnik i Hrvatsku, a srećom ne vidimo da se događaju takve katastrofe kakve su epidemiolozi i Nacionalni stožer najavljivali, osobito ne kod djece koju su cijelu prošlu godinu častili nazivom 'kliconoše', a koja se sad konačno neograničeno druže.

-Kad se radi o djeci, tu s cijepljenjem treba biti informiran i vrlo, vrlo oprezan. Pogotovo za djecu te razvojne dobi od 12 godina dalje. Čekaju se ipak neki rezultati o tome koliko je to za zdravu djecu zapravo korisno ili ne, neće se izlijetati ni s čim, ponavljam, potreban je oprez, kao i kod svega kad su djeca u pitanju” - dodaje dr. Lakić i naglašava kako su nuspojave kod određenih cjepiva s kojima se kod odrasle populacije sad izlazi u javnost zapravo dosta rijetke. Odobreno je Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina, skoro će odobriti i Modernu, a u pripremi je i pedijatrijsko cjepivo za mlađu djecu. Voditeljica Odjela pedijatrije dubrovačke opće bolnice dr. Marija Radonić slaže se da je još puno nepoznanica.

image
Dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije dubrovačke Opće bolnice
Privatni Arhiv

-Postavlja se pitanje je li nužno cijepiti djecu? Neke zemlje su zagovornice cijepljenja djece, neke su na tu temu suzdržane. U posljednje vrijeme sve je više izvješća o težim oblicima Covid-a u djece kao i simptomima „dugog Covida“. Trenutno u većini svijeta ponovno se bilježi porast oboljelih, pa tako i djece. Vlada i zabrinutost kakvu će kliničku sliku razviti djeca istovremeno inficirana s ostalim respiratornim virusima kao što je RSV virus, najčešći uzročnik otežanog disanja u djece do godinu dana. Ova infekcija tipična je za zimski period, međutim ove zime nismo imali tih infekcija a javile su se tek u kasno proljeće i to u skupini najmlađih, tj novorođenčadi. Slična iskustva prijavljivali su i pedijatri iz Australije."

Etičke dileme

-Postoje i etičke dileme; dok jedni kažu da se u zemljama koje su osigurale dovoljno cjepiva djeca trebaju smatrati privilegiranima što se mogu cijepiti, drugi postavljaju pitanje je li etično cijepiti djecu među kojom je stopa smrtnosti jako niska dok nema dovoljno cjepiva za rizične skupine tipa zdravstvenog osoblja i teško i kronično bolesnih starijih osoba." - zaključuje.

Dr. Radonić kaže da je važno da su cjepiva mRNA odobrena za primjenu u EU i SAD-u i da su sigurna za djecu u toj dobi, te da su nuspojave jednako kao i kod odraslih – povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu uboda i slično, dok se nuspojave poput upale srčanog mišića u mladih nakon cijepljena Pfizer BioNtech-om još istražuju.

Sve bi se moglo organizirati i u školskim ambulantama, no kad i ako se neka od djece iz te dobne skupine cijepe, a druga se ne cijepe, što ih čeka? Izdvajanje iz okoline? Izolacija u kući? Nastava online do kraja školovanja? Bez slobodnih ili školskih i sportskih aktivnosti? Struka, ali ona koja se brine za mentalno zdravlje djece već je upozoravala da je sve gore navedeno djecu već dovelo do opasnih stanja psihe oduzimajući im društvo, normalan život, obaveze i zabavu. Napravili smo drugu, još težu bolest. Naši sugovornici slažu se da je pretjerano biti u velikom strahu zbog cijepljenja djece, a na pitanja kako će izgledati životi djece koja nisu cijepila, još nitko nema odgovora.

image
Ilustracija
Matija Djanjesic/Cropix
Kojoj je djeci preporučeno cijepljenje

Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina i starijoj koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje, za njih oko 20 posto: kronični srčani bolesnici tj. djeca s prirođenim i operiranim srčanim greškama, plućni bolesnici koji trebaju pomoć pri disanju uključujući kisik, sukciju, neinvazivnu ventilaciju ili profilaktički primaju antibiotike zbog ponavljajućih infekcija dišnog sustava, bubrežni bolesnici, djeca s metaboličkim poremećajima, uključujući dijabetes, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, djeca koja su transplantirala solidne organe, ona s rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija (npr. teška kombinirana imunodeficijencija, djeca s povećanim rizikom od infekcija zbog drugih teških oblika primarne imunodeficijencije, stanja nakon splenektomije, djeca s Down sindromom i slično. Prioritetno cijepljenje posebno se odnosi na djecu kojoj je uslijed narušenog zdravstvenog stanja utvrđeno sljedeće: nastava na daljinu (prije pandemije nastava u kući), pravo na pomoćnika u nastavi (ako dijete ne može biti cijepljeno, potrebno je omogućiti cijepljenje pomoćniku u nastavi), smještaj ili boravak u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama, primjereni program školovanja uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19, izuzeće od nošenja maske (mogućnost boravka u školi bez maske) uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19. Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer trebaju se javiti školskom liječniku u Zavodu za javno zdravstvo.

04. svibanj 2024 16:27