StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU VRIJEME OSKUDICE ENERGENATA

Dr. Jure Burić prisjetio se jedne ideje iz vremena njegovog mandata župana naše županije: Morska voda kao moguće moćno – pogonsko gorivo?

Piše dv
4. travnja 2022. - 11:39

Je li to još samo jedna "prazna priča" ili naša silna želja da se u ovoj oskudici energenata pojavi neka nova nada koja bi ljudima dala neku novu energiju u kojoj neće biti niti naftovodnih i plinovodnih cijevi ili cijepanja atoma?!

Od postanka Svijeta okruženi smo energijom koju nismo znali iskoristiti. Okruženi smo i danas i opet ne znamo.

Koristimo doduše "crno zlato", bezbojnu vodu i plin, nešto malo Sunca i vjetra, a svu onu silnu snagu plime i oseke, groma,…..ostavljamo nekim novim Einsteinima i Teslama da nas pouče i nauče. A tko to zna, možda su oni već danas među nama, ili kao sijedi starci ili malena još neuka djeca kakvi su nekada bili i ova naša dvojica- velikih?!

Sjećam se jedne zgode od prije dvadeset i osam godina kada je jedna uvažena gospođa zatražila prijem kod mene kao ondašnjeg župana Dubrovačko- neretvanskog. Tema je bila: "Morska voda kao moćno pogonsko gorivo". Pozorno sam ju slušao ne želeći niti trenutka omalovažiti njezinu ideju koja očito nije bila njezina, ali ju je ona vrlo uvjerljivo prezentirala. Bilo je tu hrpa papira iz kojih je "sipala argumente", a od mene tražila potporu i moguće dopuštenje kako bi se u spremnicima gradskih autobusa umjesto nafte ili benzina našla – morska voda?!

Morao sam je razočarati s činjenicom da se za gradske autobuse mora spustiti kat niže- kod gospodina gradonačelnika, a i moja potpora bez one na višoj razini kako političkoj tako i znanstvenoj- malo će joj ili nimalo značiti.

Uz sve te silne argumente ostala mi je u sjećanju i njezina tvrdnja kako bi kao nusprodukt svih tih silnih tona morske vode ostalo- zlato?!

E, tu sam već po malo vidio naše otočane i primorce kao "male šeike", ali i preveliku opasnost da se ovi što mora nemaju u nekoj bliskoj budućnosti opet ne upute na osvajanje našeg mora i kopna naravno.

No, šalu na stranu- zar doista u toj morskoj vodi u kojoj hranu i život nalaze i maleni inćuni i ogromni kitovi ne leži i nešto puno više o čemu malo ili niti malo ne znamo, pa s nadom i željom čekamo nekog novog malenog Teslu ili Einsteina…

A tko to zna- sve je moguće osim "drvene furune", a može i ona, ali samo za- "jednokratnu uporabu"! - napisao je dr. Jure Burić  za  Fenix magazin. 

03. listopad 2023 06:34