StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBITKA DO POSLJEDNJEG DAHA I GLASA

DONOSIMO REZULTATE NOVE ANKETE Milanović bi mogao postati predsjednik, Škoro bilježi rast popularnosti, Grabar Kitarović rejting pada

Piše Marina Karlović-Sabolić/Slobodna Dalmacija
11. prosinca 2019. - 12:21

Biti će to, po svemu sudeći, bitka do posljednjeg daha. Još jedno istraživanje – ovaj puta ono agencije Promocije Puls – predviđa da su predsjednički izbori u Hrvatskoj definitivno ušli u fazu najveće neizvjesnosti. Da rejting Kolinde Grabar Kitarović i dalje pada, a onaj Škorin raste. I da se na rezultat izbora ne vrijedi kladiti, donosi Slobodna Dalmacija.

Jer će za 13 dana, kada se održava prvi krug, doslovno sve biti moguće.

Prema podacima Promocije Plus, Kolindu Grabar-Kitarović u ovome trenutku bira 26,8 posto ispitanika. Dva posto manje nego prije mjesec dana. Na korak od nje je Zoran Milanović sa 25,4 posto. On je u studenom imao 24,3 posto. To je ujedno i najmanja razlika između kandidatkinje HDZ-a i kandidata SDP-a. I prva naznaka da Milanović iz ove utakmice, u kojoj je od samoga početka slovio kao gubitnik, može izaći kao pobjednik.

Njegov rejting, naime, posljednjih mjeseci ne oscilira previše. Niti značajnije pada, niti značajnije raste. On svoju glavnu saveznicu ima u Kolindi Grabar Kitarović, čija je popularnost, sugerira ovo istraživanje, u stalnom padu. Toliko velikom da je razlika sa 20-ak posto između njih dvoje spala na tričavih 1,4 posto.

Budući da je riječ o rezultatu koji se nalazi unutar statističke pogreške, Milanović prvi krug – prema Promociji Plus - može završiti i na prvom mjestu. I iza sebe ostaviti sve ostale protukandidate.

Kao i u istraživanju Ipsos Pulsa, i ovdje veliki rast bilježi Škoro, koji se popeo na 21 posto. Prošli je mjesec imao 16,7 posto. Mislavu Kolakušiću pripalo bi 10,6 posto. Ostali kandidati, prema ovom istraživanju rađenom telefonom od 5. do 9. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika, ne prelaze 3 posto.

Više šale nema. Sada će svi morati krenuti u pravu kampanju, a birači će moći uživati, smatra jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za politički marketing Krešimir Macan.

- Sada će svi svi sa zanimanjem pratiti rasplet i svaki dan kampanje. Mislim da je to dobra vijest za birače, a i kandidate koji će konačno morati krenuti u pravu kampanju jer će prvi krug biti jednako važan kao drugi. Dosad su si dopustili komfor čekanja drugog kruga. Sad moraju izboriti ulazak u drugi krug - borbom za svaki glas, prije svega karakterom i porukama, ne svađama – smatra Macan.

U drugom krugu, pokazuje ovo istraživanje, Kolinda Grabar Kitarović matematički bi pobijedila Milanovića. No razlika između njih dvoje je toliko mala da ni njegova pobjeda ne bi bila iznenađenje.

Ako pak u drugi krug prođe Miroslav Škoro, on uvjerljivo pobjeđuje i aktualnu predsjednicu i Milanovića. I postaje peti po redu hrvatski predsjednik.

Hoće li se rezultati ovog istraživanja preslikati i u izbornoj noći ostaje nam za vidjeti. Određen oprez nije naodmet, budući da su iskustva do sada pokazala da telefonska istraživanja bilježe oko 5 posto nižu potporu HDZ-ovoj kandidatkinji od one koju ima u terenskim istraživanjima.

Jedno je sigurno: sve je otvoreno i 22. prosinca sve će biti moguće, prenosi Slobodna Dalmacija.

04. svibanj 2024 02:33