StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUKLADNO PROPISIMA EU

Donesene nove odluke za prelazak granica, evo koje kategorije moraju prikazati negativan test na COVID-19

Piše DV/ Jutarnji list
30. studenog 2020. - 19:24
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Odluka se najviše odnosi na državljane trećih zemalja koje nisu u sastavu Europske unije, a navedena kategorija putnika ne može ući na teritorij RH bez predočavanja negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati ili testiranja odmah nakon ulaska na naš teritorij uz obaveznu samoizolaciju do dolaska potvrde o negativnom nalazu.

Ove Odluke ipak ostaju pošteđeni zdravstveni djelatnici, osobe koje putuju zbog školovanja, diplomati, pogranični radnici te putnici u tranzitu dok pomorci i osobe koje putuju zbog neodgodivih privatnih poslova moraju poštivati mjeru samoizolacije i negativnog testa.

Za državljane zemalja Europske unije koje su u schengenskom prostoru i spadaju u "zelenu zonu" ova Odluka se ne primjenjuje, a isti su dužni dokazati da se nisu zadržavali na mjestima koje služe isključivo za tranzit putnika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na sjednici Vlade prokomentirao donesene izmjene:

- Danas je donesena nova odluka kojom se ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na europske regije po karti ECDC-a. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima, pomorcima, osobama koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijentima koji putuju iz nužnih razloga - kazao je Božinović.
26. travanj 2024 06:04