StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘rat cjepiva‘

Dokumentarac podigao prašinu, padaju teške optužbe između glavnih konkurenata u proizvodnji cjepiva. Pfizer se izvlači: ‘Nije baš tako...‘

Piše PSD
7. prosinca 2021. - 18:42

Američki proizvođač lijekova Pfizer poriče bilo kakvu pogrešku nakon što je britanski TV dokumentarac pokazao da je prezentacija napravljena u njegovo ime kritizirala konkurentsko cjepivo protiv Covid-19 koje proizvodi AstraZeneca kao potencijalno nesigurno, donosi Slobodna Dalmacija.

U najavama za istraživački program Channela 4 'Dispatches', prikazanima u ponedjeljak, rečeno je da je izlaganje u ime Pfizera opisalo AstraZenecino cjepivo kao nesigurno za pacijente s kompromitiranim imunološkim sustavom i da ima potencijal izazvati rak. Govor je održan u Kanadi nekad prošle godine, ali nije jasno je li riječ o jednokratnom događaju ili je govornik to iznio više puta. Program pod nazivom 'Ratovi cjepiva: istina o Pfizeru' emitira se u petak.

Pfizer je odgovorio rekavši da mu je prezentacija 'pogrešno pripisana' i da ju je isporučila treća strana. 'Odbijamo svaku sugestiju da je Pfizer pokušao potkopati znanstvena nastojanja drugih', rekao je glasnogovornik tvrtke za Daily Mail. 'Naš je prioritet uvijek bio dobivanje visokokvalitetnih, dobro podnošljivih i učinkovitih cjepiva pacijentima diljem svijeta što je brže moguće i pomoći da se stane na kraj ovoj smrtonosnoj pandemiji.'

Glasnogovornik je objasnio da je Pfizer platio privatnoj agenciji za stvaranje obrazovnog programa o cjepivima u Kanadi, nakon što je vlada u Ottawi odobrila Pfizerov proizvod za korištenje u toj zemlji, prenosi RT.

'Dispatches' je iznio da su Pfizerovi proizvodni troškovi bili samo 1,01 dolar po dozi, ali tvrtka je isto britanskoj vladi naplaćivala 29,17 dolara, što je 2800 posto marže. Pfizer je rekao da je takva procjena 'krajnje netočna' i da ne uzima u obzir trošak kliničkih studija, 'proizvodnju u masovnim razmjerima' i globalnu distribuciju.

AstraZeneca, koja je svoje cjepivo razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, navodno ga je prodala po cijeni od 4,77 dolara, izgubivši tako 27,84 milijarde dolara potencijalnog prihoda, dok je Pfizer ostvario ogromnu zaradu od cjepiva. Međutim, AstraZenecu su pratila izvješća o potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima u određenim skupinama, a Ujedinjeno Kraljevstvo je od tada naručilo dvostruko više cjepiva Pfizer.

18. travanj 2024 02:04