StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAMI SEBE ‘UKOPAVAMO‘ |

Dok smo za EU ‘narančasti‘,na svojoj COVID karti Hrvatska udruga turizma stavila nas je u crvenu zonu! Evo što o tome kažu oni, a što naši stručnjaci

Piše Ahmet Kalajdžić
5. kolovoza 2021. - 07:20

Vijest da nas je Hrvatska udruga turizma stavila u crvenu zonu, iz koje činjenice proizilazi da smo nesigurni za boravak turista, dok nas istovremeno nadležne europske turističke udruge u najgorem slučaju stavljaju u tzv. narančastu zonu, pobudila je brojne komentare turističkih djelatnika krajnjeg juga Hrvatske. Riječ je o udruzi koja za sebe kaže kako okuplja najveće turističke kompanije i najvažnije turističke udruge u Hrvatskoj a cilj im je "zajedničkim nastupom podići konkurentnost, kvalitetu i zaposlenost u turističkom sektoru i hrvatskom gospodarstvu u cjelini". Još konkretnije, to je udruga koja okuplja, kako ističu, Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske te Kamping udruženje Hrvatske te devet najvećih hrvatskih hotelskih lanaca, od kojih je na jugu Hrvatske prisutna samo Dubrovnik Riviera Hotels.

Podaci iz HZZO-a

-S ciljem detaljnijeg prikaza epidemiološke situacije po hrvatskim županijama i većim otocima, Hrvatska udruga turizma objavljuje croatiacovid19.info kartu od srpnja prošle godine. Na dnevnoj razini HUT dobiva podatke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a u određivanju epidemiološke ”boje” županije ili otoka vodimo se službenim kriterijima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti – ECDC- odgovoreno nam je u ime ove udruge iz marketinčke agencije "404 agency" uz napomenu kako "karta croatiacovid19.info ostvaruje veliki interes na našim ključnim emitivnim tržištima, sa 139.500 otvaranja u lipnju i više od 170 tisuća otvaranja u srpnju.

U prvim danima kolovoza ostvareno je već više od 18 tisuća otvaranja"- ističe se u odgovoru u kojem je iz tko zna kojih razloga izbjegnuto odgovoriti na naša pitanja koliko se dosad jadranskih, a koliko kontinentalnih županija našlo u crvenoj zoni te koje su rekordewri, odnosno koliko dugo su boravile u crvenoj zoni, je li na njih bilo pritisaka i pokušaja intervencije te na kakve su reakcije turističkih djelatnika zbog toga naišli. Također, vodstvo udruge smo pitali, ali su nam uskratili odgovore na upite koliko često ih kontaktiraju slične inozemne udruge ili turoperatori odnosno autori sličnih geografskih karata upozorenja.

image
COVID karta Hrvaske udruge turizma
Croatia Covid 19

Brojni su turistički djelatnici negativno reagirali na nesuglasje primjenjenih kriterija u Europi i u našoj zemlji od strane udruge kojoj je direktor Veljko Ostojić, inače ministar turizma u Vladi RH Zorana Milanovića i zamjenik ministra turizma u Vladi RH Ivice Račana. Iz udruge smo neslužbeno doznali kako je bilo mnogo upita sličnih našem, ali su na naše inzistiranje o mjerilima naknadno poslali sampo link https://www.safestayincroatia.hr/datastore/filestore/11/COVID-info.pdf. Ne mijenjajući stanje na karti, iz HUT su bez pomoći PR-agencije danas u 11 sati poslali priopćenje u kojem javnost izvješćuju da "Hrvatska i dalje zadržava kvalitetnu epidemiološku situaciju: s incidencijom od 52 nova slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na razini čitave države Hrvatska je i dalje ”u zelenom” prema kriterijima ECDC-a.

image
Veljko Ostojić
 
Goran Sebelic/Cropix

Prema podacima američkog John Hopkins Universitya, Hrvatska je najsigurnija EU članica na Mediteranu, a epidemiološka situacija je bolja i od nekih naših važnih emitivnih zemalja, poput Austrije i Slovenije". U tom priopćenju HUT ističe da je "Njemačka 1. kolovoza svrstala Hrvatsku u nerizično područje te ukinula postojeće definicije epidemiološki rizičnih područja te je uvela podjelu na 'visokorizične destinacije'- one na kojima je sedmodnevna incidencija koronavirusa kontinuirano iznad 100, s visokim zauzećem bolničkog sustava i malim postotkom testirane populacije te na 'područja mutacije virusa'. Hrvatska sa 7-dnevnom incidencijom od 26 novooboljelih na 100.000 stanovnika nije ni na jednoj od te dvije liste pa nema nikakvih dodatnih zahtjeva za turiste povratnike osim negativnog rezultata testa na Covid".

image
COVID karta Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)
Ecdc

U želji da čujemo i komentar nesuglasja kriterija i boje kojom su našu županiju "opiturali" europski i domaći turistički stručnjaci kao i komentar relevantnosti ocjena spomenute udruge, obratili smo se vodstvu Turističke zajednice Dubrovačko- neretvanske županije. No, diektor županijske TZ Vladimir Bakić samo je kratko odgovorio:- Nema potrebe komentirati kartu koju je objavila neka udruga jer to nije službena karta Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti. Time je sve rečeno!

Nismo uspjeli dobiti zamjenika župana i načelnika Stožera CZ DNŽ Joška Cebala koji je uz ponovljeni apel za cijepljenje naglasio da je zaustavljena krivulja rasta i da su od prošlog ponedjeljka za jadranske županije na snazi mjere Nacionalnog stožera CZ".

image
Mato Franković
Bozo Radic/Cropix
Gradonačelnik Franković: Nepoznati parametri!

-Uložili smo velike napore za ostvarenje ove turističke sezone i oporavak gospodarstva te danas svjedočimo sve boljim turističkim rezultatima. Dubrovnik trenutno ostvaruje 72 posto turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu. Nije mi poznato prema kojim parametrima HUT donosi svoje procjene. No, unatoč sve većem broju gostiju uspjeli smo zadržati brojku zaraženih u stagnaciji te smo time od strane Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti označeni narančasto, a na ključnim emitivnim tržištima UK i SAD kategorizirani smo među zelene i narančaste destinacije. Dubrovnik je i dalje poželjna i sigurna destinacija za sve naše posjetitelje- naglasio je duborvački gradonačelnik Mato Franković i dodao:- Ovim putem još jedanput napominjem i apeliram kako samo o nama ovisi oporavak i tijek turističke sezone. Odgovornim ponašanjem, većim brojem procijepljenosti izbjeći ćemo crvene liste te osigurati produljenje turističke sezone i oporavak gospodarstva.

72 posto prometa

Na nesuglasje kriterija HUT-a koji priopćenjima "sam sebe" pobija ukazuju i u TZ grada Dubrovnika iz kojegsu odgovorili:

-U proteklom dvotjednom razdoblju Dubrovnik ima razloga za optimizam, jer bilježi znatnu stagnaciju broja novozaraženih koronavirusom, a to su prepoznali i epidemiolozi na našim ključnim emitivnim tržištima u UK i SAD-u. Temeljem tih prognoza, Dubrovnik se kategorizira među zelene, odnosno narančaste destinacije i time smo stekli dugoočekivani rejting jedne od najsigurnijih destinacija na Mediteranu. Dok ocjene sigurnosti destinacije spomenutih tržišta, UK i SAD-a sadrže detaljne i transparentne parametre na kojima temelje procjene i podrobno analiziraju epidemiološku sliku, nismo u mogućnosti komentirati procjene HUT-a. S obzirom da nemogućnost sagledavanja činjenica, statistika i epidemioloških saznanja kojima se služi HUT značajno odudara od procjena svjetskih epidemiologa, također nismo u mogućnosti komentirati kakav će imati utjecaj na odaziv gostiju s domaćeg tržišta, koje je trenutno na petom mjestu po brojnosti u Dubrovniku.

image
Hoćemo li zbog HUT-ove karte 'nastradati'?
Bozo Radic/Cropix

S obzirom da u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju broja zaraženih vjerujemo da ćemo se uskoro vratiti na sve zelene liste. Ulažu se veliki napori za ostvarenje turističke sezone i oporavak gospodarstva te bilježimo sve bolje turističke rezultate. Dubrovnik trenutno ostvaruje 72 posto turističkog prometa od istog razdoblja 2019. godine, te 100 % povećanje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Budući da trenutno u Dubrovniku boravi 20.457 turista, ujedno se i povećava rizik od zaraze, apeliramo na svih da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka te da se cijepe, jer samo tako možemo izbjeći crvene liste i produljiti turističku sezonu.

27. travanj 2024 02:35