StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelika promjena

Dok se Vučić kune da nikad neće priznati Kosovo... Priština od sutra dinar zamjenjuje eurom; Srpske banke miču bankomate

Piše Dv
31. siječnja 2024. - 19:38

Prema najavi Središnje banke Kosova, od sutra na snagu stupa nova Uredba o gotovinskim operacijama na teritoriju Kosova i Metohije, koja podrazumijeva da će jedina valuta na tom prostoru biti - euro.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je da od 1. veljače počinje primjena spomenute odluke, ali će građanima biti omogućena „tranzicija“ iz jedne u drugu valutu, te da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije, prenosi danas.rs.

Ipak, ova mjera znači da će svi koji primaju plaće, mirovine ili druge novčane naknade iz proračuna Republike Srbije, iste umjesto u dosadašnjim dinarima, morati dobivati u eurima, ili da ih zamjene u tu valutu kako bi mogli koristiti novac.

"Uredba ne zabranjuje niti ograničava prihvaćanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama, niti ograničava aktivnost razmjene bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske financijske institucije licencirane od strane SBK-a“, pojasnili su iz Središnje banke Kosova.

Vlasnici dućana moraju se također prebaciti i blagajne i cijene na eure, i da je za tu proceduru potrebno određeno vrijeme. Također, ističe da nije najjasnije na koji način će dinare moći zamijeniti u eure.

"Ljudi dolaze pitati što će se događati, plaše se jer ne znaju. Posebno jer se od cijele situacije pravi bauk“, kaže vlasnik jednog kosovskog dućana.

Ekonomist Ivan Nikolić ističe da je ukidanje dinara više političko i sigurnosno nego ekonomsko pitanje.

"Kao i svugdje u svijetu, negdje na Kosovu će postojati mjenjačnice u kojima će građani moći zamijenite dinare za eure. Nezgodno je samo što će postojati transakcijski trošak, ali sila boga ne moli!", kaže Nikolić.

Na isti problem ranije je upozorio profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić.

"To se odnosi na ljude zaposlene u zdravstvu, obrazovanju i drugim djelatnostima u čijem financiranju sudjeluje Srbija, ali i one koji primaju mirovine u dinarima. Svako pretvaranje iz jedne valute u drugu povećava troškove“, ističe on.

I Narodna banka Srbije najavljene mere označila je kao suprotne međunarodnim standardima u oblasti financija i bankarstva.

"Mjere su usmjerene na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uvjeta za opstanak prije svega srpskom stanovništvu“, ocjenjuju iz NBS, uz napomenu da preduzimaju  sve mjere kako bi spriječili provođenje te Uredbe.

"Obustava plaćanja u srpskim dinarima odmah je pogodila više od 100.000 Srba, kao i različite etničke grupe poput Roma, Goranaca, Crnogoraca, Hrvata, Turaka, Aškalija, Egipćana, Albanaca i Bošnjaka“, navodi se u priopćenju KiM-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dva dana pred stupanje uredbe na snagu sazvao je hitan sastanak sa ministrima Vlade kako bi razmotrili dalje korake povodom ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji, ali ishod tog susreta još uvek nije poznat.

Osim toga, dan pred stupanje uredbe na snagu, Komercijalna banka zatvorila je svoju poslovnicu u Gračanici i uklonila bankomate, javlja  danas.rs.

Istodobno, kosovksa Vlada moli Središnj banku da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao "najprikladniji mehanizam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova".

Uredba Središnje banke Kosova za operacije za gotovinom niti zabranjuje niti dopušta srpski dinar na Kosovu.

- On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije, tako da ga ona ne može ni zabraniti. Dakle, pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinače novčane jedinice nije točna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu – poručuju iz Vlade Kosova. 

27. travanj 2024 11:46