StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGori nebo i zemlja

Događaju se veliki preokreti u Bahmutu, a čini se da su Ukrajinci upravo prvi put ispalili nove britanske rakete!

Piše Anita Belak-Krile/sd
12. svibnja 2023. - 19:39

Prije nešto više od dva mjeseca šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin izazvao je veliku pozornost videosnimkom u kojoj se nasadio na vrh zgrade i slavodobitno poručio kako je grad Bahmut praktički okružen njegovim snagama. U istom je videu pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da povuče svoje snage iz opkoljenog grada u roku 24 sata jer „njihov život može potrajati još najviše dan-dva“. Na krov zgrade je dovukao i jednog nevoljnog starca i dvojicu golobradih tinejdžera koji su izgledali prestravljeno i tražili da ih se pusti kući, piše Slobodna Dalmacija.

Danas, dva mjeseca kasnije, u gradu koji je postao najgora ljudska klaonica u Ukrajini – priča se okrenula potpuno u drugom pravcu. Ukrajinci nadiru a svih strana, ruski vojni blogeri, kao i sam Prigožin, tvrde da su snage Kijeva probile ruske obrambene linije kod Bahmuta i u njegovoj široj okolici na više mjesta i vratili nekoliko kvadratnih kilometara teritorija. Ruske linije duž sjevernih i južnih rubova Bakhmuta su se potpuno urušile. Najnovije vijesti govore da je ukrajinski napad iz mjesta Bogdanivke ugrozio ruski bok zbog čega su se povukli još dva kilometra sve do akumulacije Berhivka sjeverozapadno od Bahmuta. Ruski položaji sad se tamo snažno gađaju topništvom.

Slijedom najnovijih pomicanja na bojišnici, ukrajinski opskrbni putovi doživljavaju značajno olakšanje i Kijev više ne mora biti u paničnom strahu da će se prekinuti jedina prometna žila kucavica koju su do jučer imali prema Bahmutu. Iako je tvrdoglavost vojnog vrha i predsjednika Volodimira Zelenskoga koji ih je poslušao i zapovjedio nastavak obrane Bahmuta - donijela mnogo žrtava Ukrajincima - zadnjih nekoliko dana pokazuju da su njihove vojne procjene bile potpuno ispravne.

Veliki preokret započeo je točno na Dan pobjede, 9. svibnja, kad je 3. brigade Oružanih snaga (riječ je o postrojbi formiranoj od obnovljene nekadašnje pukovnije Azov) razjurila rusku 72. samostalnu motoriziranu streljačku brigadu, relativno nedavno obučenu i odmah upućenu u Ukrajinu. Borci Azova su probili oko 2,6 kilometara po dubini u okupirani teritorij i porazili dvije satnije 72. brigade Ruske Federacije, kao i jednu od Wagnerovih jurišnih jedinica. I redovna vojska i plaćenici dali su se u bijeg, a već idućeg dana, Ukrajinci su u napad krenuli i s druge strane Bahmuta, iz smjera Ivanivske i probili ruske položaje prema jugu. I tu se ponovila ista situacija: ruske snage koje su bile ukopane u rovovima i šumama jugozapadno od Ivanivske, pobjegle su kako bi izbjegle opkoljavanje.

image
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

Jučer je započeo udar na sjeveru i proboj prema Berhivki gdje je također došlo do zauzimanja ruskih položaja. Rusko Ministarstvo obrane tvrdi kako su doživjeli 26 napada u pravcu Soledara duž cijele crte bojišta u dužini od preko 95 kilometara. Radi se o gradiću s rudnicima soli koji su Prigožinovi plaćenici okupirali prošle jeseni. Moskva tvrdi da su Ukrajinci poslali preko 1000 vojnika i 40 tenkova. U priopćenju u kojem rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su odbili više ukrajinskih napada na Soledar, Rusi su naveli da su njihove regularne snage kod Berhivke, sjeverozapadno od Bahmuta, zauzele "najpovoljnije pozicije".

Vođa plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je da se tu ne radi „ni o kakvom raspoređivanju snaga i rezervnim položajima nego najobičnijem bijegu“.  

"Izjava o najpovoljnijim pozicijama je, blago rečeno, lukava. Ministarstvo treba odmah prestati lagati. U ovome povlačenju je danas Rusija izgubila pet četvornih kilometara. Ukrajina će biti na 500 metara od Bahmuta", rekao je Prigožin i dodao da su ukrajinske snage potpuno oslobodile cestu od Časiv Jara do Bahmuta. U samom gradu, branitelji su uspjeli potisnuti Wagnerovce iz industrijske zone. Vidljivo je kako regularne ukrajinske snage, a ne samo specijalne, sada sve više napada započinju noću što je pokazatelj dobre opreme kao i obuke NATO instruktora za noćno ratovanje.

image

A BM-21 Grad multiple rocket launcher fires towards Russian positions on the frontline near Bakhmut, Donetsk region, on April 23, 2023, amid the Russian invasion on Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK/AFP)

Sergey Shestak/Afp

Sve ovo što se događa oko Bahmuta vojni stručnjaci smatraju još uvijek pripremom terena za očekivanu protuofenzivu. Ukrajinske snage sad izvode napadne operacije radi poboljšanja taktičkog položaja, pokušavaju nanijeti što veće gubitke Putinovoj vojsci te preuzimaju inicijativu. Kako je jučer za CNN izjavio dužnosnik Pentagona, prije protuofenzive treba neutralizirati mete kao što su skladišta oružja, zapovjedni centri te oklopne i artiljerijske sustave kako bi se bojišnica pripremila za prodor kopnenih snaga. Radi se o standardnoj taktici koja se provodi prije većih ofenzivnih operacija kombiniranih snaga.

Storm Shadow 

Kad je Ukrajina krajem prošlog ljeta na jugu i sjeveroistoku zemlje pokrenula uspješne protuofenzive, prethodili su im slični udari. Takva priprema terena može trajati tjednima prije pokretanja ofenzive. I britanski moćni projektili Storm Shadow, koji su ovaj tjedan poslani Ukrajini s dometom većim od 300 km omogućit će vojsci Volodimira Zelenskoga udare  duboko u ruske položaje, uključujući i one na okupiranom poluotoku Krimu kao što je mornarička baza u Sevastopolju.

Poznato je kako je, u strahu od Himarsa, Rusija koncentrirala svoje snage i logistiku izvan njegova dosega, a ukrajinski zapovjednici strahovali su da će im njihova nedostupna skladišta streljiva i vojne baze, praviti velike probleme u protuofenzivi. Sad kad su dobili Storm Shadow, vjerojatno će prvo udariti po njima, kao što su pripremili napad i u prošlogodišnjoj protuofenzivi s Himarsima. Na društvenim mrežama se spominje kako je moguće da je već danas došlo do prve upotrebe Storm Shadowa u Ukrajini. Pogođeno je, naime, postrojenje u Luhansku. Meta je izvan dometa Himarsa, no zasad nema potvrde o tome je li doista upotrijebljen britanski projektil.

17. travanj 2024 20:53