StoryEditorOCM

Doček zlatnih argentinskih reprezentativaca se pretvorio u noćnu moru: totalni kaos, mnoštvo ozljeđenih, igrači u helikopteru

Piše Hina/SN
20. prosinca 2022. - 21:25

Argentina je po treći puta u svojoj povijesti postala prvak svijeta nakon što je u finalu Svjetskog prvensta u Kataru nakon jedanaesteraca s 4:2 pobijedila Francusku. Nakon produžetaka je na semaforu bilo 3:3, a Argentinci su imali više sreće u raspucavanju jedanaesteraca.

Lionel Messi je tako osvojio najveći trofej u svojoj karijeri, a ulice gradova u Argentini su eksplodirale od oduševljenja. Već se pisalo o ludom dočeku prvaka svijeta koji su na ulice izmamili preko milijun ljudi, a scene koje dolaze iz ove zemlje djeluju pomalo i nestvarno.

Tako je argentinski Sky Sports podijelio video u kojem navijači slave naslov prvaka i na rukama nose umirovljenika u invalidskim kolicima. Sretni djed je samo mahao zastavom Argentine dok su ga navijači u transu dizali na rukama.

U  noći s ponedjeljka na utorak u Buenos Aires su sletjeli novi svjetski prvaci, nogometaši Argentine, koji su svojoj domovini donijeli treći naslov prvaka u povijesti.

Od trenutka kada je Gonzalo Montiel postigao pogodak iz jedanaesterca i time osigurao Argentini naslov svjetskog prvaka ne prestaju golema slavlja diljem Argentine, a dakako da su najveća ona u glavnom gradu Buenos Airesu.

Tako je bilo i po dolasku nogometaša koji su se u otvorenom autobusu vozili od zračne luke do trening kampa i prostorija Argentinskog nogometnog saveza, gdje su trebali dobiti nekoliko sati odmora. Više od milijun ljudi okupilo se po ulicama Buenos Airesa, kao i duž cijele rute kojom su prolazili njihovi heroji, novi svjetski prvaci premda se sve odvijalo u noćnim satima između ponedjeljka i utorka.

Argentinska vlada utorak je proglasila državnim praznikom, a nogometaši su doletjeli sa zrakoplovom na kojem su se isticale slike dvojice nogometaša, Lionela Messija i Angela Di Marije, strijelaca tri pogotka tijekom 120 minuta finala protiv Francuske.

Prvi naslov svjetskog prvaka Argentina je osvojila 1978. godine kada je i sama organizirala prvenstvo, a tadašnji junak je bio Mario Kempes. Drugo slavlje je ostvareno 1986. godine u Meksiku, a tada je apsolutni vođa Argentinaca bio Diego Armando Maradona. Potom su Argentinci čekali treći naslov sve do 2022. godine i prvenstva koje je organizirao Katar. Sada se slave Lionel Messi i društvo

A Tri i pol sata autobusima koji su prevozili nogometaše Argentine trebalo je da prijeđu desetak kilometara. I došli su na pola puta, dalje nisu mogli od mase. Proslava svjetskog naslova završila se na kraju fijaskom, jer nogometaši na koncu nisu uspjeli doći do predsjedničke palače gdje se trebala odvijati središnja svečanost.

"Ne dopuštaju nam da pozdravimo sve ljude koji su bili kod Obeliska, sigurnosne agencije koje su nas pratile nam ne dopuštaju da idemo naprijed. Tisuću isprika od svih šampionskih igrača. Kakva bol" napisao je na društvenim mrežama predsjednik argentinskog nogometnog saveza Claudio Tapia.

Kako je šampionska povorka zaglavila nije bilo druge nego evakuirati igrače na sigurno. Prethodno je nekolicinu iz mase, a na ulicama Buenos Airesa okupilo se između četiri i pet milijuna Argentinaca, euforija ponijela u toj mjeri da su pokušali čak i uskočiti u autobus s igračima što je bila kap koja je prelila čašu kod organa reda. Upravo nakon toga odlučeno je da autobusi sa svjetskim prvacima neće ni nastaviti put prema predsjedničkoj palači nego će biti evakuirani helikopterima. Drugačije ih nisu mogli izvući iz obruča euforičnih navijača.

"Svjetski prvaci lete preko cijele rute u helikopteru jer je postalo nemoguće nastaviti na kopnu zbog eksplozije narodnog veselja", objavila je na društvenim mrežama glasnogovornica argentinskog predsjedništva.

Policija je dakle, presrela autobus i izvukla igrače, te ih helikopterima prebacila u kamp reprezentacije. Voditelj hitne službe Aberto Crescenti je potvrdio da je do 15:30 na dočeku zabilježeno osam ozlijeđenih ljudi, dok je u proslavi naslova na dan utakmice stradalo njih 340.

"Do sada imamo osam ozlijeđenih s prijelomima ruku i nogu zbog penjanja na semafore i razna mjesta na koja se ne bi smjeli penjati", rekao je Crescenti pa upozorio ljude koji još nisu krenuli na doček da ostanu doma.

 

 

image
Luis Robayo/AFP
image
Luis Robayo/AFP
image
Luis Robayo/AFP
image
Luis Robayo/AFP
image
Luis Robayo/AFP
image
Luis Robayo/AFP
image
Tomas Cuesta/AFP
image
Tomas Cuesta/AFP
image
Luis Robayo/AFP
23. travanj 2024 11:08