StoryEditorOCM

DOAJEN AMERIČKE DIPLOMACIJE WILLIAM MONTGOMERY  IZ KONAVALA Najlakše je bilo zatvoriti granice, treba nam plan za spas gospodarstva od Covida - 19  

Piše Razgovarala: Lorita Vierda
23. travnja 2020. - 17:16
Skrasio se najprije u Cavtatu, a potom u Čilipima. I to su granice iz kojih ne namjerava izlaziti – bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery, za Dubrovački je prokomentirao život u vremenu korone, ali se osvrnuo i na američko - hrvatske odnose i globalne promjene. Iako je već odavno u mirovini, ovaj diplomat dobro je upoznat s političkim prilikama I prognozama za oporavak I budućnost, pa ipak ostaje bez komentara oko hrvatskih političara jer se odavno 'samo zainteresirani promatrač'
.

Kako provodite dane u konavoskoj karanteni?


Kao I svi ostali, moja supruga Lynne i ja sigurno dijelimo iste osjećaje kao i naši sumještani, frustraciju i anksioznost, bez obzira što svi znamo zbog čega je situacija takva kakva jest. Nekad se osjećam kao da smo na pustom otoku, imamo samo jednu butigu u koju mogu samo nekad, I to s maskom I rukavicama. Ono što mi je pomoglo su duge šetnje – tri do sedam sati penjanja do vrha Sniježnice I drugih viših brda u okolici. Prehodao sam I cijelu Ćirovu štreku u ovom dijelu Hrvatske, jedino mi je žao što nije dovoljno promovirana u turističke svrhe.

image
bivši američki veleposlanik u RH William Montgomery na Sniježnici, Konavle
privatni album


 

Davno ste izabrali Cavtat za mjesto u kojemu želite ostati, žalite li zbog odluke I što vas je na koncu zaista zadržalo ovdje?




Zaljubio sam se u Dubrovnik 1995. godine na prvi pogled, kad sam došao u bivšu Jugoslaviju na svoju prvu veleposlaničku dužnost. Vratio sam se privatno I poslovno još puno puta tijekom svoje diplomatske karijere, to mi je bilo prirodno da, dok sam bio veleposlanik u Hrvatskoj, od 1998. do 2000. kupimo u Cavtatu kuću u kojoj ćemo živjeti kad odemo u mirovinu. Ni Lynne ni ja nikad nismo požalili, uživali smo I uživamo u otocima, moru, Konavlima I Cavtatu, planinama I brdima okolo, Dubrovniku…

PENJANJEM PROTIV DEPRESIJE

 

Radikalne promjene kroz koje prolazimo već sad nam mijenjaju budućnost. Nekontrolirani turizam, prevelike gužve, pohlepa, precijenjene nekretnine, korupcija, sve što smo živjeli dosad– jednom kad pandemija završi, bi li Hrvatska mogla nastaviti drugačijim putem?


Bez obzira na sve, Lynne I ja se osjećamo privilegiranima što živimo ovdje, I dogovorili smo se odavno da, kolikogod otvoreno govorio o svim zemljama u regiji, suzdržat ćemo se komentiranja o Hrvatskoj. Trenutačno nam se događaju dvije odvojene, ali isprepletene krize koje utječu na sve nas. Prva je smrtonosna I nedovoljno isražena – virus COVID 19 koji je postao svjetska prijetnja životima, a druga, manje istaknuta ali jednako opasna, je katastrofalna šteta za gospodarstvo diljem svijeta zbog odluka koju su donijele zemlje, vlade ili pojedinci kao način brobe protiv virusa. Vidimo da svaka zemlja ima svoj način, svoje odluke, bez koordinacije s bilo kojom drugom zemljom ili organizacijom. Što je još puno gore, skoro nijedna od zemalja nije povezala ove dvije opasnosti ili krize na pravi način. Najlakše je bilo zatvoriti neku državu, ili regiju, ali ti su se koraci trebali poduzeti isključivo uz razuman plan za lakše nošenje s neizbježnim udarom tih istih mjera na gospodarstvo I društvo u cjelini. I ti koraci morali su biti konačni, I najavljeni istovremeno kad I karantene I zatvaranje granica. Suosjećam s obiteljima svih žrtava ove bolesti, I izuzetno poštujem zdravstvene radnike I sve ostale koji su svakodnevno na prvoj liniji u borbi protiv virusa. Isto tako suosjećam sa svojim prijateljima, kolegama I sa svim običnim ljudima čija je gospodarska budućnost uništena ili teško oštećena ovim mjerama. Nevjerojatan je broj takvih ljudi, I oni su žrtve. Toplo se nadam kako će države, vlade, političari i organizacije pronaći način za poboljšanja života tih ljudi. Najgora stvar u svemu je što nitko ne može sa sigurnošću reći kad će ove krize završiti, koliko će nam trebati da se vratimo u normalu, ako ikad.

image
bivši američki veleposlanik u RH William Montgomery na Sniježnici, Konavle
privatni album

 

Virus je teško pogodio svijet, Amerika je sada žarište dok se Hrvatska pomalo uspješno izvlači iz toga. Kako Hrvatsku vidite kroz godinu dana, može li nas ova vlada izvući iz ovog nereda, što bi se moralo promijeniti?


Toliko toga još ne znamo o ovom virusu ni kako će se kretati, koliko dugo će trajati mjere niti koliko bi trebale, da sve iskontroliramo, nepoznato je I koliko brzo će se oporaviti turizam, ali znam jedno: moramo koristiti maštu, ingenioznost I sve sposobnosti kako bi potpuno poduprli privatni sektor dok se bore za preživljavanje. Imam prijatelje koji nisu sigurni hoće li uspjeti preživjeti gubitak ove turističke sezone. Vaši političari bit će osuđivani točno onako kolikih razmjera bude gospodarska katastrofa, kao I kako su odgovorili na borbu protiv virusa.
 

Hrvatski političari dobro su vam poznati, ima li među njima potencijala za snažne promjene?


Ne bih komentirao vaše političare, a u svojoj diplomatskoj karijeri dosta sam ih upoznao i to dobro. Imam dobre i loše dojmove i uspomene, ali - to više nije arena u kojoj ja igram. Ipak sam samo zainteresirani komentator...


ČISTA MATEMATIKA
 

Nakon teške dijagnoze odlučili ste se liječiti u Hrvatskoj, iako ste imali i druge mogućnosti. Vjerujete li još uvijek u taj sustav, i koje su ključne razlike između američkog i hrvatskog?



image
 William Montgomery na Sniježnici, Konavle
privatni album



Jednog ponedjeljka u Zagrebu mislio sam da imam prehladu, u utorak je rendgenska snimka pokazala da je to ipak malo ozbiljnije. U petak su mi rekli kako ima ozbiljan slučaj raka pluća s 50 posto šansi za operativni zahvat, I tek 5 posto šanse za izliječenje. Znao sam da ako odem bilo gdje drugdje na liječenje trajati će dulje, rak će nastaviti rasti I brzo dotaknuti status ‘neoperabilan’. Ne mogu govoriti općenito o hrvatskom zdravstvu, ali mogu o sjajnim liječnicima, kirurzima I sestrama na Jordanovcu kojima sam potpuno vjerovao I koji su mi spasili život. Šest godina kasnije, Lynne I ja poslali smo im fotografiju nas dvoje na vrhu Kilimanjara I rekli im da slobodno podijele s bilo kime tko je u sličnoj situaciji kao što sam bio ja, tako da nemaju dileme hoće li vjerovati tim liječnicima.
 

Dubrovnik i Cavtat su u malo drugačijoj poziciji od ostatka Hrvatske, pa čak I u pandemiji, zbog fizičke odvojenosti. Bismo li mogli nekako ‘progledati’ i situaciju okrenuti u svoju korist?


Ironično je da cijeli svijet zna za Dubrovnik, većinom nemajući pojma ni da je u Hrvatskoj. Hrvatski je turizam rasprostranjen, ali Dubrovnik je ipak vodeća destinacija I generator velikih prihoda, ali istovremeno na puno načina Dubrovnik, Cavtat I cijela regija na samom su dnu financijskih prioriteta vaše države. Kad puše dobra bura točno se osjeti ta izoliranost, kao da smo na nekom otoku, daleko od kopna. Volio bih vidjeti više infrastrukturnih investicija u ovom dijelu, treba vam to, poput Zračne luke.

TRUMP
 

Predsjednik Trump ima drugačiji doživljaj Europske zajednice I zemalja članica od svojih prethodnika, posebno oko gospodarskih odnosa?


Naš svijet suočava se s nevjerojatnim promjenama – korona, klimatske promjene, globalizacija, migrantske krize… Očajnički trebamo novo vodstvo kako bi se suočavali I rješavali ove, ali I sve ostale izazove koji utječu na nas. Predsjednik Trump nije dorastao izazovu. Jasno je da lideri Europske unije njega i ne vide kao lidera pa prema njemu imaju vrlo malo poštovanja. To je opasno za Sjedinjene države, Europsku uniju, ali I za ostatak svijeta.
 

Kad se razgovaralo o viznom režimu, najavio je isti za sve članice, ali je Hrvatsku izostavio?


Naš predjednik ne razlikuje Šengensku zonu od Europske unije, to je njemu sve isto. Ipak, ne bih pozvao nijednog Hrvata da testira ovu moju teoriju!
 

 



 
07. rujan 2024 22:01