StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet spominje

Dmitrij Medvedev opet zvecka oružjem: ‘Znate li gdje ćemo vam postaviti Cirkone? Već smo ih poslali!‘

Piše Tomislav Šoštarić/JL
5. siječnja 2023. - 22:23

Bivši ruski predsjednik i drugi čovjek ruskog Vijeća sigurnosti, Dmitrij Medvedev, dežurni ruski ‘zveckator‘ nuklearnim oružjem, ponovno se u četvrtak oglasio s istim prijetnjama Zapadu. Ovom je prilikom upozorio Sjedinjene Države da će hipersonične rakete Cirkon uskoro biti blizu obala NATO-a, u svom odgovoru na video snimku američkog veleposlanstva u kojoj se navodi da se solidariziraju s Rusima koji se protive ratu u Ukrajini, piše Jutarnji list. 

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je jedan od najsmrtonosnijih ratova u Europi od Drugog svjetskog rata i najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

"Glavni dar za Novu godinu s paketom raketa Cirkon krenuo je jučer prema obalama zemalja NATO-a", rekao je Medvedev, misleći na raspoređivanje ratnog broda koji nosi ruske hipersonične krstareće projektile na Atlantik, prenosi agencija Reuters.

‘Radujte se!‘

Medvedev je rekao da bi rakete mogle biti postavljene 160 kilometara od obale SAD-a. "Radujte se! To će urazumiti svakoga tko predstavlja izravnu prijetnju Rusiji i našim saveznicima", dodao je.

Inače, hipersonične rakete Cirkon, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, navodno lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet više od 1000 kilometara. Kremlj tvrdi da su ovi projektili "nepobjedivi", odnosno da ne postoji način obrane od njih.

Ova je njegova izjava uslijedila nakon što je američko veleposlanstvo u Rusiji objavilo video snimku pod nazivom "Apel narodu Rusije". Snimka u trajanju od 50 sekundi uključuje prizore posljedica ruskog bombardiranja u Ukrajini, uz poruku da ono što se tamo događa "nije dostojno vas (Rusa)".

"Mi smo solidarni sa svakim od vas tko nastojite stvoriti mirniju budućnost", navodi se u snimci, na kojoj se prikazuje slogan "Ne ratu" na ruskom jeziku na zidu.

"Kroz povijest, naše su zemlje bile ujedinjene zajedništvom kultura i našim postignućima", navodi se dalje te se dodaje da su se Rusija i Sjedinjene Države "natjecale i surađivale" desetljećima.

Snimka prikazuje i prizore sovjetskih kozmonauta, pisaca poput Fjodora Dostojevskog i vođa poput Leonida Brežnjeva, Mihaila Gorbačova i Borisa Jeljcina, ali ne i aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Nuklearne prijetnje i bizarne objave

Medvedev, blizak Putinov saveznik i poslušnik, obrušio se na snimku, opisujući američku vladu kao cinične "nakaze" i "kurvine sinove", rekavši da koriste trikove nacističkog propagandista Josepha Goebbelsa.

Otkad je rat počeo, Medvedevljeva retorika postaje sve oštrija, a njegovi se objavljeni stavovi često podudaraju s razmišljanjima na najvišim razinama kremaljske elite.

Dmitrij Medvedev mnogo je puta prijetio Zapadu nuklearnim oružjem i upućivao manične poruke od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Nedavno se na društvenim mrežama oglasio s još jednom bizarnom objavom u kojoj je iznio popis događaja koji bi se mogli odigrati tijekom 2023. godine, prema njegovom ‘predviđanju‘.

Između ostaloga, Medvedev očekuje da će doći do "raspada Europske unije", "zauzimanja zapadnih regija bivše Ukrajine od strane Poljske i Mađarske", stvaranja Četvrtog Reicha, rata s Francuskom kao i do američkog građanskog rata.

18. travanj 2024 05:23