StoryEditorOCM

DM i dalje na vrhu, a među hrvatskim trgovcima najveća primanja isplaćuje splitski Tommy

Piše slobodna dalmacija
23. kolovoza 2021. - 07:51

Među 12 najvećih trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj uvjerljivo najviše neto plaće svojim zaposlenicima isplaćuju one u stranom vlasništvu, donosi Slobodna Dalmacija.

Portal Danica analizirao je lanjske financijske izvještaje 12 najvećih trgovaca na domaćem tržištu te došao do zaključka kako prvih pet mjesta po visini neto plaće drže tvrtke u vlasništvu njemačkih i austrijskih kompanija.

image
Tablica a

No, od svih domaćih trgovaca najbolje plaće daje splitski Tommy.

Već godinama uvjerljivo je u vrhu tvrtka DM u vlasništvu njemačkoga Drogerie markta koja je lani prosječnu neto plaću povećala za 6,5 posto pa sad iznosi oko 10.700 kuna. Slijede ih Lidl i Kaufland kao dio moćne njemačke Schwarz grupe, njemački Mueller te austrijski Spar.

image
Tablica s

A hrvatski trgovci? Najveće plaće, kako smo rekli, ima splitski Tommy, a plaće u tom lancu kontinuirano rastu.

Na začelju su po prosječnim neto plaćama Fortenovine tvrtke Tisak s oko 4600 i Konzum s oko 4580 kuna. Zanimljivo je kako je jedino Konzum lani od top 12 trgovaca smanjio prosječnu neto plaću, i to za 4 posto.

Tisak ju je povećao za čak 44 posto. Na dnu ljestvice po neto plaći su i omiški Studenac te križevački KTC; oba trgovačka lanca lani su neto plaće svojih zaposlenika povećali za skromnih oko 1 posto, donosi Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 03:21