StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKolike su im plaće?

Djevojka interventnog policajca koji je bio na Poljudu ima snažnu poruku, ispričala je sve što joj je na duši: ‘Zvijer je toga dana obukla uniformu i išla raditi 17 sati...‘

Piše dv
24. listopada 2022. - 17:54

Dalmatinskom portalu pismo je poslala djevojka jednog interventnog policajca koja se osvrnula na incidente nakon utakmice i poslala jasnu poruku, piše Slobodna Dalmacija.

- Cura sam interventnog policajca koji je sudjelovao u događaju koji već dva dana puni novinske stupce. Imam potrebu reći par riječi o tim zvijerima, kako ih nazivaju gospoda huligani.

Ta zvijer je završila Policijsku akademiju, mjesto koje upisuju u glavi zdravi momci koji su prošli psihičku i fizičku provjeru. Stega, vojnički režim, loša prehrana, malo sna, održavanje fizičke spremnosti iz dana u dan, borbe sa samim sobom da se uspije, izdrži, nauči... oblikuju njihov karakter koji se očituje u samodisciplini, poštivanju autoriteta, navikama redovitog treninga, izostanku alkohola, duhana i ostalih poroka. Dok njihovi vršnjaci vise po ulicama, opijaju se po klubovima i prate voljenog   Hajduka na gostovanjima pušeći travicu na odmorištima, oni se školuju da bi sutra ja i vi mogli nazvati 192 kad nastupi hitni problem. Kad su sve to prošli i prisegnuli Lijepoj našoj da će to biti njihov životni poziv, način života kojeg će obavljati časno, da će biti povjerenje i sigurnost svima nama, idu raditi. 

image

Na Poljudu

Jakov Prkić/Cropix

Rade u postajama, pretrpani su poslom, malo ih je, a pokrivaju velika područja za nikakvu plaću. Neto plaća policajca vježbenika je 3.852,46 kn, dok policajac s položenim državnim ispitom ima 4.342,39 kn. Policajac ima manji koeficijent od svih ostalih uniformiranih djelatnosti, a ‘prva je crta obrane‘ kad god se nešto dogodi. Zašto?!

Nakon što je prošao svoj put u temeljnoj policiji, nagledao se svega i svačega, odlučuje biti interventni policajac. Da bi to postao, mora zadovoljiti zahtjevne  psiho-fizičke provjere i ući u uski krug najboljih. Da bi zadovoljio te fizičke provjere nije prestao trenirati, odricati se slobodnog vremena u korist toga i unatoč napornim noćnim i dnevnim  smjenama u kojima se ne staje. I tako je postao zvijer. Dopustite da vam objasnim čemu služe te zvijeri.

Oni osiguravaju visoko rizična javna okupljanja, nasilne prosvjede, demonstracije, nogometne utakmice itd. Što to znači? Kad razularena masa poludi i krene npr. razbijati izloge vaših trgovina, vaše automobile ili bacati kamenje koje može doletjeti vašem djetetu kojeg držite za ruku i slučajno tu prolazite, oni dođu i to spriječe. Biste li vi stali pred tu masu koja se otima kontroli i branili svoj automobil? Ja ne bih. Nemam muda. Ali očekujem da to netko riješi. Da spriječi huligane u divljanju. Oni sprječavaju narušeni javni red i mir da možemo mirno spavati i sigurno šetati ulicama grada. Djeluju u slučajevima opasnosti prouzročenih elementarnim nepogodama, poplavama, požarima te sudjeluju u spašavanju u nepristupačnim terenima uz primjenu specijalne opreme i tehnike. Zanima me da huliganima gore kuće bi li onda zvijeri bile dobrodošle? Ajmo dalje. Rješavaju visoko rizične situacije tipa uhićenja opasnih počinitelja kaznenih djela. Znači netko šeta gradom s ‘kalašem‘ ili traži se silovatelj i zna se da je negdje po gradu ili treba uhvatiti nekog dilera, događaju se obračuni narko-skupina ili muž mlati ženu ili netko je otet ili psihički bolesni sin maltretira roditelje i treba ga odvesti na psihijatriju prisilno itd. Tko će to riješiti? Tko ima posla s najgorim šljamom ljudskog društva, narkomanima, dilerima, nasilnicima, silovateljima, ubojicama, reketarima...? Interventni i specijalni policajac. On radi najsloženije i najopasnije zadaće, odlikuje ga psihička stabilnost i fizička spremnost.

Što mislite kolika im je plaća? 15.000? Ne. 10.000? Ne. Tu su prekovremeni rad, noćne smjene itd. pa se nekako navuče od 7.500 do 9.000, u prosjeku.

A sad da se vratim na zvijer koja je toga dana obukla uniformu i išla raditi od 14 sati toga dana do sutradan do 7. Prvo je bilo potrebno u Dugopolju osigurati dolazak protivničkih navijača, a zatim ravno na Poljud gdje treba spriječili ulazak ‘navijača‘ s noževima i ostalim zabranjenim stvarima. Bi li vam bilo ugodno da znate da uz vašeg muža, brata, oca, sina na tribinama stoji lik pod utjecajem opijata i s nožem u hlačama? E, pa zvijeri ne daju. Da bi taj derbi prošao mirno i da bi vaš muž koji je poveo vašeg sinčića na derbi sretno napustio stadion, oni su tu, spremni se izložiti svim opasnostima i rizicima koje nose ovakve utakmice. Nakon nogometnog susreta treba otpratiti igrače da im se što ne dogodi i onda odraditi cijelu noć ako bilo kome od nas bude trebala intervencija jer pijani nasilnik koji kući mlati ženu i djecu ne gleda je li dan ili je noć. Naravno da su cijeli dan na nogama, gladni, žedni, pod opremom itd. al‘ to su izabrali, je li tako?

Cijelo pismo pročitajte OVDJE

03. lipanj 2023 23:05