StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMonstruozan zločin

Dječak je umro gol u hladnoj garaži, a očeva ga je zaručnica polijevala hladnom vodom; Otac: Doživio sam i gore stvari

Piše dv
10. studenog 2023. - 20:47

Thomas Valva imao je samo osam godina kada je 17. siječnja 2020. umro od smrzavanja nakon što je noć proveo na hladnom podu garaže u New Yorku. Garaža je pripadala njegovom ocu, Michaelu Valvi, bivšem policajcu, prenosi Kurir.rs.

Otac, kao i njegova tadašnja zaručnica, Angela Polina, osuđeni su. Otac je dobio kaznu doživotnog zatvora, dok je Polina dobila 25 godina.

Thomas, kao i njegova braća Anthony i Andrew, odlukom suda provodili su pola vremena s ocem i njegovom zaručnicom.

Justina Zubko-Valva, majka dječaka, nakon razvoda 2017. žestoko se borila protiv odluke suda. Snimila je modrice na tijelima svoje djece i poslala Službi za zaštitu djece USB s 320 datoteka kojima dokazuje zlostavljanje.

Međutim, jezivi obujam zlostavljanja koje su Thomas i njegova braća trpjeli shvaćen je ozbiljno tek nakon što su Valva i Polina optuženi za njegovo ubojstvo pustivši da se dječak smrzne u negrijanoj garaži, piše Independent.

Angela je Michaelu, koji je te neći bio u smjeni, poslala video snimke malenog Thomasa koji je ležao na hladnoći i smrzavao se. Kada je sljedećeg jutra hitna stigla na mjesto događaja, malenog su našli golog i nepokrivenog. Preminuo je u bolnici zbog otkazivanja organa uzrokovanog hipotermijom.

Valva i Polina proglašeni su krivima za ubojstvo i ugrožavanje djece. Ona je dobila kaznu od 25 godina zatvora četiri mjeseca nakon što je Valvi izrečena kazna doživotnog s mogućnošću pomilovanja nakon 25 godina.

Tijekom izricanja presude, sudac je Polini uputio teške riječi.

- Jedino mi je žao što nemaju garažu bez grijanja, madraca, deka i jastuka, rekao je, misleći pritom na zatvor u kojem će boraviti.

Nakon dječakove smrti doznalo se da su on i braća spavali u sobi koja nije imala pristup kupaonici, a garaža se često nazivala ‘dječjom sobom‘. Svaki puta kada bi se uprljali, dječaci su kažnjavani tako da spavaju na podu bez deka i jastuka.

Tadašnji pomoćnik okružnog tužitelja također je rekao da postoji snimka Thomasa koji se trese na hladnom podu ‘moleći očima da mu netko pomogne‘.

SMS poruke koje su Polina i Valva razmijenili tijekom večeri pokazuju da je Thomasov otac vidio dječakovo stanje prije spavanja, a Polina ga je pitala treba li ga slati u školu ujutro, na što je on navodno odgovorio: ‘Je** ga, to govno Thomas. On ne ide nigdje‘.

Dva sata prije nego je upućen poziv Hitnoj, snimke nadzornih kamera uhvatile su Polinu kako nesretnog dječaka polijeva vodom, piše Fox.

Kada su bolničari stigli u kuću, pronašli su Thomasovo beživotno tijelo. Na sebi je imao samo trenirku koja mu je bila spuštena ispod koljena. Dok su mu bolničari pokušavali spasiti sina, Valva nije pokazivao nikakve emocije, a dječak je preminuo u bolnici istog dana.

Prema optužnici iz 2020. godine, Polina je frizirala kosu kada su liječnici stigli u kuću, a u bolnicu je stigla 45 minuta kasnije. Dječakov otac je, kada su ga pritisnuli da kaže kako se osjeća u vezi s navedenom situacijom, rekao da je prošao i gore stvari, a nakon Thomasove smrti pokušao je obrisati sporne videosnimke, no policija je ipak uspjela pronaći dokaze.

Uzalud se majka borila da zaustavi zlostavljanje i da djeca budu trajno s njom. U videu koji je dječakova majka objavila 2018. godine, jedan od dječaka govorio je da će ih otac ‘ostaviti vani i u dvorisštu‘ ako pred njim kažu da vole majku.

Svjedočeći pred sudom, Thomasovi su se učitelji prisjećali da su dječaku, koji je ‘bio toliko mršav‘ da bi ‘jeo mrvice sa školskog poda‘, davali grickalice, nadajući se da Polina to neće saznati i osvetiti se djetetu.

Ravnatelj je svjedočio da su dječaci često u školu dolazili s ogrebotinama na licu, crvenim i hladnim obrazima, izmazani izmetom i urinom. Učiteljica je zapisivala svaki puta kada je Thomas tražio hranu, ali se brzo suočila s gnjevom Poline koja je navodno rekla da je djećak ‘manipulator‘ i ‘lažov‘.

- Bio je tako mršav, mogla sam osjetiti njegove kosti na svome tijelu, rekla je učiteljica dok je zadržavala suze.

Ostaje nejasno zašto djeca nisu oduzeta Valvi nakon nebrojenih prijava, možda se na taj način mogao spasiti jedan nevini dječji život.

02. svibanj 2024 15:16