StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat dronovima

Divovske haubice precizno pogađaju ruske oklopnjake u Donbasu zahvaljujući jeftinom dronu kojeg su Ukrajinci sami proizveli. Pogledajte video kako ‘Spectator‘ navodi topnike

Piše Anita Belak-Krile/sd
24. svibnja 2022. - 15:27

Topnička 45. zasebna brigada ukrajinske vojske počela je upravljati novom, malom bespilotnom letjelicom 'Spectator' koju koristi za pronalaženje ciljeva svojim ostarjelim divovskim samohodnim haubicama  2S7, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultati koje su postigli u prvim akcijama su izvrsni. Topnička brigada je objavila video zapis sa Spectatorom koji prikazuje udare haubica 2S7 na rusku bazu u blizini grada Zaporižja na jugoistoku zemlje.

Gledajući putem dronova kako ispraviti topničku vatru u pravom smjeru, vojnici 45. brigade su uništili nekoliko ruskih oklopnih vozila i cisternu s gorivom.

Stare sovjetske haubice  

Haubice 2S7 su prilično zastarjelo oružje. Sovjetska vojska ih je počela koristiti 1976. godine, s njima su se borili u Afganistanu i čečenskim ratovima nakon čega je veći dio, njih oko 300 stavljen izvan upotrebe. I u Ukrajini je također 100 komada otpisano. No, nakon šti su Rusi napali Ukrajini, svaki top zlata vrijedi pa su i jedni i drugi podmazali starudiju i haubice poslali na ratište.  

Da bi od njih bilo koristi mete im pronalaze jednostavni i jeftini dronovi Spectatori koje su razvili studenti Kijevskog veleučilišta. Imaju brzinu do 120 km/h, domet od 30 km i dobru kameru. Na njima se počelo raditi nakon ruske invazije 2014. godine  

Rusi su haubice 2S7 poslali u Donbas gdje su pokrenuli žestoku ofenzivu i pokušavaju opkoliti nekoliko ukrajinskih brigada sa tisućama vojnika. I dio ukrajinskih 2S7 su na istom području. Video koji je ukrajinska 92. mehanizirana brigada objavila na društvenim mrežama u nedjelju prikazuje haubice u akciji kod Severodonjecka.

Topnička 45. brigada pak drži položaje u južnoj Ukrajini, koja je bila relativno mirna otkako je Kremlj preusmjerio žarište na Donbas. No, prema nekim izvješćima očekuje se pregrupiranje Rusa i njihov pokušaj pokretanja nove ofenzive na jugu.

image

Rusi dovlače na ratište samohodni teški top 2S7 Pion

Mikhail Voskresenskiy/Sputnik Via Afp
24. travanj 2024 06:58