StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPONIŠTAVA SE NATJEČAJ|

DIREKTOR LUČINA RAZDOLJA JOSIP BAČIĆ: Svi centri u Hrvatskoj imali su ponude iznad procijenjenih, treba ispitati zašto je to tako!

Piše Maja Rilović Koprivec
13. svibnja 2021. - 15:51

Županija Dubrovačko neretvanska poništit će javni natječaj za izvođenje radova na Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za koji su u srijedu otvorene ponude. Potvrdio je to župan Nikola Dobroslavić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić. Naime, na natječaj Agencije za gospodarenje otpadom pristigle su tri ponude i sve su tri bile znatno iznad procijenjene vrijednosti. Župan Nikola Dobroslavić priopćio je kako će se natječaj poništiti i procedura ponoviti radi zaštite interesa građana i brige o javnom novcu. Ističe kako je procjenu vrijednosti izvršio izrađivač Studije izvodljivosti, te je ona potvrđena i od Jaspersa, tijela Europske komisije.

image
Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić
Cropix

Aktualni župan prozvan je zbog Lučinog razdolja u srijedu od strane nezavisnog protukandidata za mjesto župana Roka Tolića kako je Dobroslavić dopustio povijesni skandal oko Centra za gospodarenje otpadom u Lučinu razdolju dopustivši da se radovi procijene na 246,5 milijuna kuna, a tri ponude pristigle na natječaj bile su više nego dvostruko veće od procijenjene vrijednosti radova. Najpovoljnija je iznosila 534 milijuna kuna, a najskuplja čak 575 milijuna kuna. Tolić je na svom Facebook profilu naveo kako su se na natječaj javila tri ponuditelja – jedan iz Poljske te dva iz Slovenije, te istaknuo kako projekt CGO Lučino razdolje traži hitnu reviziju zbog dojma kako je višestruko suspektan projekt, prvenstveno u zdravstvenom, potom ekološkom, a sada i financijskom smislu’, zaključio je Tolić.

Da će se javna nabava za izgradnju Centra poništiti, te da su ponude bile dvostruko pa i više, veće od procijenjenje vrijednosti, a da su ih dostavile jedna poljska i dvije slovenske tvrtke, potvrdio nam je i direktor Agencije za gospodarenje otpadom. - Procijenjena vrijednost je bila definirana studijom izvedivosti s analizom troškova i koristi te u suradnji odnosno pod kontrolom i revizijom Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jaspersa kao savjetodavnoga tijela Europske komisije. Međutim, radi zaštite interesa građana i brige o javnom novcu smatramo ovako visoke ponude neprihvatljivim i precijenjenim zato ćemo u dogovoru s Ministarstvom vjerojatno poništiti ovaj natječaj i ponoviti proceduru javne nabave, ali ovoj put s određenim izmjenama u samim kriterijima za odabir izvođača. Naime, treba znati da u posljednje tri godine na CGO-ima koji su u provedbi, a to su Zadar, Šibenik, Lećevica, Karlovac, sve ponude bile iznad procijenjene vrijednost nabave od 50 posto naviše. Zašto se to događa, to je za analizu i tržišta i situacije i korištenja europskih sredstava a koju će Ministarstvo vjerojatno poduzeti - govori Bačić.

image
Budući županijski centar za gospodarenje otpadom Lućino razdolje
Dubrovački Vjesnik

Prema ranije objavljenim brojkama projekt ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje” od državnog je značaja čiji prihvatljivi troškovi iznose, 408 milijuna kuna, a EU sredstvima se sufinancira 70 posto prihvatljivih troškova, odnosno 287 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 19,82 posto, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

Lučino razdolje tema je aktualnih lokalnih županijskih izbora pa osim Tolića i Most, odnosno njihov kandidat za župana Božo Petrov u kampanji traži zaustavljanje projekta gradnje Centra. Srđ je Grad već godinama traže da se od projekta Lučinog razdolja odustane, i ističu kako je otvaranje ponuda za projektiranje i gradnju CGO-a pokazalo istinu da je projekt nepotrebno predimenzioniran i loše pripremljen te da bi žitelje Županije koštao dva i pol puta više nego je predviđeno. Smatraju da su netom otvorene ponude dokazale da je studija izvodljivosti bila falsifikat.

image
Geodetske izmjere, trasiranje za Lučino razdolje
Geo2m

Obujam zahvata Centar za gospodarenje otpadom „Lučino razdolje“ iznosi 34,4 hekatara, a predviđeni vijek trajanja zahvata je 25 godina, navodi se na službenoj stranici Centra. Projekt uz gradnju samog centra, inače obuhvaća gradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Trebao bi riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata.

24. travanj 2024 08:00