StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOORDINACIJA TZ-OVA |

DIREKTOR HTZ, KRISTJAN STANIČIĆ: Razgovaramo sa CA da Dubrovnik i ove zime bude povezan sa Frankfurtom i drugim europskim avio čvorištima

Piše Anton Hauswitschka
28. srpnja 2020. - 14:10
U Dubrovniku se u utorak,u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i županijske TZ, održao koordinacijski sastanak TZ –a sa područja Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu kojeg je direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio promotivne aktivnosti u ovoj godini. Razgovaralo se i o stanju na tržištima, dosad realiziranom turističkom prometu s osvrtom na očekivanja od turističke sezone, ali i o zajedničkim promotivnim aktivnostima koje će se provoditi za jesenski dio turističke sezone ali i sezonu u idućoj godini.

Nakon sastanka sa dubrovačkim novinarima sastali su se Kristijan Staničić i direktor županijske TZ Vladimir Bakić te tom prilikom ustvrdili kako je dubrovačko područje u turističkom smislu najpogođenije u Hrvatskoj. – Rezultati dosadašnjeg dijela ovogodišnje sezone bolji su od očekivanja pa tako na nacionalnoj razini do sada bilježimo 43 posto prošlogodišnjih rezultata, a u srpnju su oni na 60 posto lanjskih – kazao je Stamičić dodajući kako se nada da će uz dodatne avionske linije i dubrovačko područje u kolovozu imati bolji turistički promet.

– Sada je Dubrovnik povezan sa 80 avionskih linija, a tržište Velike Britanije tek se otvorilo i mi smo u stalnim kontaktima sa najvećim tour operatorima, poput britanskog TUI –a – kazao je direktor HTZ-a dok je Vladimir Bakić pojasnio kako je prošlih godina četvrtina od 2 milijuna stranih turista koja je posjećivala krajnji jug bila sa tržišta drugih kontinenata poput Amerike ili Azije, a kojih ove godine zbog situacije u zračnom prometu uslijed pandemije koronavirusa nema.

image
Vladimir Bakić  
Božo Radić/CROPIX


Na pitanje što konkretno očekuju od jesenskog dijela sezone u Dubrovniku, ni Staničić ni Bakić nisu znali točan odgovor naglasivši kako će sve ovisiti o situaciji sa COVID-om 19. – Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Sa Croatia Airlinesom razgovaramo da Dubrovnik bude povezan sa Frankfurtom i drugim važnim europskim hubovima cijelu zimu – kazao je Staničić te odgovorio kako se nije moglo ranije krenuti u promotivne kampanje jer se nije znalo koja će tržišta pogođena pandemijom biti otvorena za putovanja i kada.

– Pratili smo situaciju na svim tržištima pa smo se na onima koja su bila zatvorena trudili biti vidljivi, a na onima koja su se otvorila radili smo agresivniju kampanju – istaknuo je direktor HTZ-a te naglasio kako je sa nacionalnim Stožerom CZ dogovoreno da se prema Europskom središnjem uredu za pandemiju šalju podaci o pozitivnim na koronu iz regija. – Obala je u puno boljoj situaciji po pitanju koronavirsa od unutrašnjosti zemlje – zaključio je Staničić te pobrojao promotivne kampanje HTZ-a koje su u tijeku, od onih na društvenim mrežama do oglašavanja na webu, tiskanim medijima i na TV kanalima.

image
Kristijan Staničić i  Vladimir Bakić  
Božo Radić/CROPIX


Pri tom je naglasio važnost portala Croatia hr. preko kojeg će se, kada bude završen registar smještajnih i ugostiteljskih subjekata, moći rezervirati i smještaj. – To će pomoći najviše privatnim iznajmljivačima koji će sami odlučiti žele li se oglašavati na Croatia hr. portalu koji je najčitaniji u Hrvatskoj i već sada ima 3 milijuna pratitelja na društvenim mrežama – pojasnio je prvi čovjek Hrvatske turističke zajednice. Direktor TZ Dubrovačko-neretvanske objasnio je kako se naša županija trenutno oglašava na tri tržišta, Njemačkom, Austrijom i Sloveniji te kako je u Velikoj Britaniji nastavljeno prekinuto oglašavanje koje je iz podzemne željeznice upravo prebačeno na autobusne stanice jer je zbog pandemije broj putnika u podzemnoj manji nego inače. Istaknuto je kako se radi o promociji koja je dogovorena unutar sustava HTZ-a, no kako su zbog štednje sredstva za tu namjenu daleko manja nego prošle godine.

image
Kristijan Staničić i  Vladimir Bakić  .
Božo Radić/CROPIX


– U pola godine u županijskoj turističkoj zajednici od turističke pristojbe uprihodovali smo tek 290 tisuća kuna – požalio se Bakić dok je Staničić kazao kako se u sustavu HTZ-a režu svi troškovi pa i plaće. Na pitanje zašto se sa Hrvatskim cestama nije postigao dogovor da one goste koji su rezervirali smještaj na dubrovačkom području oslobodi plaćanja cestarine, Staničić je kazao kako su HC već pomogle ostavivši zimske cijene i tijekom ljeta.
 
03. svibanj 2024 04:23