StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstručnjaci su zgroženi

Dijana se predstavlja kao liječnica i kao lijek protiv raka nudi japanske gljive!? Oglas privukao očajne pacijente, nazvali smo je i mi i pitali ima li licencu. Tražili smo i da nam pošalje diplomu...

Piše Katarina Marić Banje/sd
3. prosinca 2021. - 08:11

Kako smanjiti, zaustaviti ili usporiti rast tumora, širenje metastaza i razdoblje preživljavanja?

Pitanja su to koja muče svakog oboljelog od karcinoma, kao i njihove obitelji i prijatelje. Pitanja su to na koja očajnički traže odgovore i za koja su spremni pokušati s raznim pripravcima, preparatima i suplementima. Pogotovo ako ih preporuči liječnica u bijeloj kuti, koja imenom i prezimenom te titulom dr. med. stoji iza svojih savjeta, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, kada smo krenuli istraživati pozadinu jednog takvog oglasa, naišli smo na odgovore koje nismo očekivali. Osoba koja se predstavlja kao dr. med. Dijana Heder u oglasu navodi da daje besplatne savjete o "primjeni imunološke terapije u liječenju karcinoma novim načinom pomoći oboljelima od malignih bolesti iz japanskih medicinskih gljiva".

"Imunoterapija je najnovija grana moderne onkologije čiji rezultati se pokazuju u usporavanju ili zaustavljanju rasta tumora, stvarnog smanjenja tumorske mase, zaustavljanja širenja metastaza, produženog vremena preživljavanja, produženog razdoblja remisije bolesti", tvrdi Dijana Heder.

image
Dijana Heder
image
Dijana Heder

Kako se, prema oglasu, radi o revoluciji u liječenju malignih bolesti poslali smo upit Hrvatskom društvu za internističku onkologiju. Odgovor nas je iznenadio.

– Nikada nisam čuo za dr. Dijanu Heder, nije onkolog (barem ne u RH) i nije članica Hrvatskog društva za internističku onkologiju. U potpunosti se distanciram od njezinih objava. Predlažem da upit o njoj i japanskim gljivama pošaljete Hrvatskoj liječničkoj komori. Bolje da ja ne komentiram što o tome i sličnom mislim – naveo je prof. dr. Stjepko Pleština, predsjednik navedenog društva i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

image
Stjepko Pleština: Nikada nisam čuo za dr. Dijanu Heder, nije onkolog (barem ne u RH) i nije članica Hrvatskog društva za internističku onkologiju
Darko Tomaš/Cropix

Obratili smo se zatim Hrvatskoj liječničkoj komori.

– Uvidom u javne knjige Hrvatske liječničke komore, Dijana Heder nije upisana u Imenik liječnika. Slijedom navedenog, ista nije član Hrvatske liječničke komore niti joj je izdano odobrenje za samostalan rad (licenca) Hrvatske liječničke komore – stigao je odgovor iz HLK-a.

Nakon takvih odgovora, direktno nazivam broj s oglasa da vidimo hoće li ponoviti sve što se navodi u objavama o savjetima za liječenje. Javio se muškarac kojem se predstavljam kao član obitelji osobe oboljele od glioblastoma, agresivnog tipa tumora mozga. Kažem kako je bolesnica operirana te je čeka zračenje i kemoterapija, a, takoreći odmah, gospodin mi navodi kako trebam naručiti preparat japanskih gljiva, i to što prije.

– Obvezno prije negoli počnu terapije da joj dignu imunitet. Kapsule se uzimaju tri mjeseca, tri puta po dvije dnevno. Imate ih u ljekarnama, a u nas su jeftinije. U svakoj kutiji ima 10 kapsula, a cijena je 280 kuna po kutiji. Treba vam 18 kutija za mjesec dana, to vam je za prvu turu oko 5000 kuna. Terapija jačanja imuniteta je nužna da bolesnica ne bi prekidala terapiju, da nesmetano teče. Kontaktirat će vas Dijana Heder, liječnica opće medicine, koja će vam sve pojasniti i dat će vam savjete i upute. Bit će vam na raspolaganju svaki dan. Naručite kapsule za prvi mjesec da vam što prije stignu, platit će te pouzećem, a onda ćete nam poslati nalaze – nabrojio je u jednom dahu moj sugovornik.

Kažem mu da nisam do sada čula za japanske gljive, ali on se ne da smesti, navodi kako se terapija provodi u više od tisuću klinika u svijetu. Da su sa svojim proizvodom prisutni u Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Ukrajini i Švicarskoj. U Zagrebu im je predstavništvo, kaže.

Pitam ga kako dr. Heder daje savjete onkološkim bolesnicima, ako je liječnik opće prakse, a on kaže "ona vam ima veliko iskustvo u savjetovalištima".

Prekidamo razgovor i čekam poziv te za petnaestak minuta naziva gospođa koja se predstavlja kao dr. Dijana Heder. I njoj kažem kako mi je član obitelji obolio od agresivnog tumora mozga koji je operiran te čeka terapije.

– S našim kapsulama puno lakše će podnijeti kemoterapiju da se ne prekida – odmah mi pojašnjava i predstavlja se kao liječnica opće medicine.

Pitam je zatim, osim što jačaju imunitet, je li terapija japanskim gljivama djeluje na temeljnu bolest, tj. na karcinom.

– Djeluje i na temeljnu bolest apsolutno, aktivira stanice koje služe za napad na rak – tvrdi Dijana Heder.

Kažem kako bolesnica pije niz lijekova među kojima i Deksametazon (steroidni lijek koji služi za smanjenje oteklina u mozgu, op.a.), te kako ne znam smije li uz njega uzimati njihove kapsule i trebam li pitati onkologa za dozvolu.

– I ako pije Deksametazon može uzimati kapsule s japanskim gljivama. Ne morate pitati onkologa za dozvolu. Mi smo farmaceutska firma, bavimo se nizom stvari, šesnaest godina smo u Hrvatskoj. Japanske gljive nisu zamjena za terapiju, ali su pomoć – kaže nam gospođa Heder, ne pitajući koje još lijekove pije bolesnica.

Povjeravam joj da sam razmišljala o uzimanju ulja kanabisa za koje sam čula da pomaže kod karcinoma.

– Ne, kanabis pomaže protiv bolova, nije takav učinak kao kod japanskih gljiva. Kanabis će je više uspavati. Naš preparat djeluje na suzbijanje karcinoma – odgovara mi.

Kratko joj velim da ću razmisliti i javiti se, prekidam razgovor kako bih je ponovno nazvala, ali ovaj put se predstavljam kao novinarka. Na moju primjedbu da nije evidentirana u Hrvatskoj liječničkoj komori i da nema licencu za rad u Hrvatskoj, Dijana Heder odgovara:

– Ne moram imati licencu, ne radim kao liječnik, radim u farmaceutskoj tvrtki, diplomirala sam u Rijeci na Medicinskom fakultetu – govori nam.

Pitam je da mi pošalje svoju diplomu, a ona odvraća protupitanjem:

– Zašto bih ja vama pokazivala diplomu?

Odgovaram joj kako ću joj sa službenog e-maila poslati upit na e-mail adresu tvrtke za koju radi navedenu u oglasu. Prvi e-mail sam poslala prije petnaest dana, a drugi jučer. Do danas nisam dobila odgovor na pitanja niti mi je proslijeđena diploma Dijane Heder.

Uzeli smo u obzir mogućnost da je Dijana Heder zaista diplomirala medicinu te smo upitali Eduarda Vrdoljaka, predstojnika Klinike za onkologiju KBC-a Split, smije li liječnik opće prakse davati savjete za liječenje onkoloških bolesnika.

– Uvjeren sam da to ona ne smije i da je to već zakonski regulirano. Ako nije, trebalo bi biti – kratko nam je kazao.

image
Eduard Vrdoljak: Smije li liječnik opće prakse davati savjete za liječenje onkoloških bolesnika? Uvjeren sam da to ona ne smije
Duje Klarić/Cropix

Obraćam se zatim Ministarstvu zdravstva i pitamo ih je li zdravstvena inspekcija nadležna u slučajevima kada se osoba koja nije upisana u Hrvatsku liječničku komoru i nema licencu za rad u Hrvatskoj predstavlja kao liječnica.

"Osoba koja se predstavlja kao liječnik i koja pruža zdravstvenu zaštitu, a nije završila propisano obrazovanje niti posjeduje valjanu licencu bavi se nadriliječništvom. Molimo da se obratite MUP-u u čijoj je nadležnosti ova problematika", navedeno je u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Sukladno uputi, poslali smo upit MUP-u sa svim podacima koje posjedujemo, ali i dodatni DORH-u. Zanimalo nas je radi li se o kaznenom djelu i kojem te hoće li pokrenuti kriminalističko istraživanje ili izvide. Kada dobijemo njihove odgovore, objavit ćemo ih.

U međuvremenu smo pitali pravnog stručnjaka, bivšeg tužitelja, odvjetnika Antu Nobila.

– Kazneno djelo nadriliječništva čini onaj tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći. Ključno je pitanje ima li osoba ili nema stručnu spremu. To bi se trebalo odnositi na specijalističko znanje. Znači, u slučaju koji vi opisujete nije najbitnije radi li se o liječnici već da je to liječnica opće prakse, a ja bih rekao da to nije propisana stručna sprema za onkološke bolesti. Također, moram napomenuti kako ni lijekove ne može stavljati u prodaju, ako nisu odobreni – istaknuo je odvjetnik.

image
Anto Nobilo: Kazneno djelo nadriliječništva čini onaj tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći
Darko Tomas/Cropix

Istražujući na internetu, pronašli smo još oglasa Dijane Heder u kojima nudi razne preparate i savjete za liječenje: probleme s erekcijom, psorijazom, hemoroidima, urološke probleme, bol i otečenost zglobova, više vrsta artritisa. Osim preparata s japanskim gljivama, Dijana Heder nudi i preparat s kineskim gljivama koje pomažu kod: gihta, povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, alergije, nesanice, bubrežnih i jetrenih problema, liječenja kemoterapijom i zračenjem.

Otvara se pitanje koliko je vjerojatno da jedna osoba ima potrebnu stručnu spremu za pružanje medicinske pomoći u tolikom nizu bolesti i oboljenja i hoće li itko od nadležnih institucija to istražiti, piše Slobodna Dalmacija.

02. svibanj 2024 04:17