StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVRIJEME STIŽE U HRVATSKU

DHMZ je upalio crveni meteoalarm za dvije regije. Na Učkoj već pada ekstremna kiša. Na području Splita očekuje se grmljavinsko nevrijeme

Piše dv
4. kolovoza 2023. - 13:21

Zbog kiše i grmljavinskog nevremena DHMZ je upalio crveni meteoalarm za riječku i gospićku regiju te narančasti alarm za zagrebačku i  karlovačku regiju te zbog grmljavinskog nevremena za splitsku regiju.

Oko Učke već pada ekstremna kiša. Do 12.30 sati najviše kiše palo je u Falalelićima iznad Ičića, čak 125 mm. U Matuljima je palo 117 mm, a i okolne postaje približavaju se 100 mm, piše Glas Istre. U idućim satima očekuju se nove oborine, stoga treba biti spreman na ekstremne meteorološke pojave.

I portal Istra24.hr piše kako je snažan vjetar praćen kišom zahvatio područje južne Istre, a najjači udari vjetra bili su na području Vodnjana i Fažane. U Fažani je vjetar rušio stabla i nosio tende ugostiteljskih objekata, a pod naletom vjetra i suncobrana stradao je i jedan automobil.

 

- Mjestimice obilna kiša. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 70-100 mm. Izraženi pljuskovi s vjerojatnošću grmljavine većom od 80 %, moguće nevrijeme - napisali su za riječku regiju.

- Mjestimice obilna kiša, osobito u Gorskome kotaru. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 50-100 mm. Mjestimice izraženi pljuskovi, a vjerojatnost za grmljavinu veća je od 60 % - prognoza je za gospićko područje.

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području. Prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, a po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra, rekao je za N1 generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, da bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov!”, rekao je Đuroković za N1.

08. svibanj 2024 16:34