StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

DHMZ izdao nova upozorenja, crveni meteoalarm za tri regije, dobar dio Dalmacije u narančastom; Sutra veliko zahlađenje

Piše DV
9. siječnja 2024. - 06:57

U unutrašnjosti pretežno oblačno, ponegdje slab snijeg. Na krajnjem sjeveru i istoku potkraj dana djelomično razvedravanje. Na Jadranu pretežno sunčano, mjestimice na sjevernom dijelu umjerena naoblaka, a može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, ponegdje s jakim udarima.

Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice uz olujne, podno Velebita i orkanske udare. Najviša dnevna temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 6 do 11, ponegdje na sjevernom dijelu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 1 do 6 °C, vremenska je prognoza za danas Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog jakog vjetra je DHMZ za danas izdao crveno upozorenje za riječku regiju, područje Velebitskog kanala te za Kvarner i Kvarnerić. Podno Velebita se očekuju olujni i orkanski udari bure. Narančasto je upozorenje na snazi za zapadnu obalu Istre, sjevernu i srednju Dalmaciju. Za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju te za južnu Dalmaciju danas je na snazi žuto upozorenje zbog lokalno olujnih udara bure.

image
DHMZ

Sutra će biti većinom sunčano i hladno, javlja DHMZ. Uz više oblaka u Gorskom kotaru povremeno može pasti malo snijega, a krajem dana na južnim otocima vrlo malo kiše. Vjetar uglavnom slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito prijepodne na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Minimalna temperatura Od -8 do -4, na Jadranu uglavnom između 0 i 5 °C, na južnim otocima i malo viša. Najviša dnevna uglavom između -3 i 2, u unutrašnjosti Dalmacije od 3 do 6, na Jadranu između 5 i 10 °C.

Za sutra je na snazi žuto upozorenje na vjetar u regiji Rijeka: uglavnom podno Velebita očekuju se lokalno olujni udari bure, javlja DHMZ.

Žuto upozorenje na hladnoću za sutra je izdano u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac i Rijeka, gdje će jutra biti iznimno hladna.

- Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika, javlja DHMZ.

07. svibanj 2024 17:56