StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUNO INTERESA I OPCIJA

Desnica na vlast može doći samo s HDZ-om, ne isključuje se ni koalicija HDZ-a i SDP-a

Piše Jutarnji list
15. svibnja 2020. - 20:48
Sada je već puno toga postalo prilično jasno. Sabor će biti raspušten u ponedjeljak 18. svibnja, a predsjednik Republike izbore će raspisati ili za kraj lipnja ili za početak srpnja, piše Slobodna Dalmacija.

HDZ i SDP u niskom startu čekaju ljetni izborni sraz. Andrej Plenković pokušat će kapitalizirati uspješno sprječavanje širenja epidemije. Davor Bernardić nastojat će vladajuće okriviti za pad gospodarstva. U ovome trenutku HDZ i SDP vode tijesnu bitku u anketama. Plenkovićeva stranka uspjela je preokrenuti trendove i ponovno izbiti na prvo mjesto najpopularnijih hrvatskih stranaka.

No, hoće li im to biti dovoljno za pobjedu? Oporbeni SDP im puše za vratom i prijeti da ih, s netom sklopljenom Restart koalicijom s HSS-om, Glasom, HSU-om i Snagom, u sinergiji tih stranaka pretekne. Uz to, hoće li HDZ nakon izborima imati političkih partnera? Aktualna vlada počivala je na podršci niza manjih stranaka koje će teško uspjeti ponovno prijeći izborni prag.

Stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić smatra da koalicijski potencijal ne treba previše brinuti Plenkovića. Pogotovo ako njegov HDZ na izborima osvoji najviše zastupničkih mandata.

- Ako nešto ide na ruku HDZ-u, onda je to što je njihov postizborni koalicijski potencijal širi nego SDP-ov. SDP je napravio dosta široku predizbornu koaliciju i to je dobar potez. No kako zasad stvari stoje nakon izbora do partnera bi lakše mogao doći HDZ – ocjenjuje Trogrlić. Evo i zašto. Na izborima će se, prema njegovoj procjeni, pojaviti tri snažna igrača: SDP sa svojom Restart koalicijom, HDZ i desna koalicija koju predvodi Miroslav Škoro. Uz 8 manjinskih zastupnika. Za sada nakon izbora nitko neće biti dovoljno jak da samo s manjinama formira Vladu.

- SDP naprosto ne može ići s desnom Škorinom koalicijom. U takvoj konstelaciji snaga doista je neprirodno za očekivati da SDP koalira s ekstremnom desnicom. Dok za HDZ to nije nemoguća misija. Pa se lako može dogoditi da umjesto jedne više centrističke Vlade dobijemo nešto malo desniju Vladu. Ne u stilu Karamarka, jer Plenković naprosto nije Karamarko – ističe Trogrlić.

Sa zastupnicima Škorine koalicije i manjinama HDZ bi mogao imati dovoljan broj glasova za izglasavanje buduće Vlade. Između Škore i Plenkovića su, doduše, već na predsjedničkim izborima pale teške riječi, i postizborni savez s Plenkovićevom HDZ-om nije nešto što će svojim biračima u kampanji nuditi Škoro.

- Desnica na vlast može doći jedino u koaliciji s HDZ-om i to svi jako dobro znaju. Za Plenkovića je presudno da HDZ-ova lista osvoji najveći broj mandata, jer onda oni biraju s kim će koalirati: hoće li prvo sjesti s manjinama ako su im one dovoljne, hoće li krenuti u pregovore s desnom koalicijom, ili s pojedinim fragmentima iz te desne koalicije - smatra Trogrlić.

Dosadašnja iskustva upućuju na to da su desne opcije u pravilu teško do kraja izdržale mandat u istom taboru. No za sve, naravno, postoji prvi put. Za sada se zna da će sa Škorinim Domoljubnim pokretom na izbore Hrvatski suverenisti Ruže Tomšić i Hrvoja Zekanovića, kao i Hrast Ladislava Ilčića. Ostaje otvoreno pitanje hoće li im se pridružiti Tomislav Karamarko, Bruna Esih, Ivan Penava, Nino Raspudić…

A može li na krilima uzlaznog trenda Plenković krenuti u osvajanje svih glasova na desnici? Onako kako je to 2007. godine učinio Ivo Sanader pretekavši u dva mjeseca favorizirani Milanovićev SDP. Ključna je tada bila kampanja „glas za HSP je glas za SDP“. Nakon što je na svoju stranu pridobio pravaške glasove, na izborima je odnio uvjerljivu pobjedu.
Takva taktika sada, smatra Trogrlić, za HDZ ne bi bila najbolje rješenje.

- Reprizu HDZ-ove strategije iz 2007. nije moguće napraviti u ovako kratkom roku. Nisam siguran koliko bi to bilo pametno raditi, jer HDZ sigurno ne može „usisati“ svu desnicu. Centristički HDZ i desnica mogu dobiti više glasova nego HDZ koji bi krenuo desnije od pozicije na kojoj je sada – analizira naš sugovornik. Plenković se, ističe on, definitivno nastoji pozicionirati kao domoljubna opcija. Sastav ljudi u vrhu HDZ-a to najbolje govori. No, otvaranje nekog velikog lova glasova na krajnjoj desnici nije moguće, jer bi onda Plenković izgubio birače na centru koje je u ovoj krizi dobio.

- Njemu se naprosto ne isplati „ubijati“ desnicu ako mu se tu krije budući koalicijski partner – zaključuje Trogrlić, a piše Slobodna Dalmacija.
08. svibanj 2024 07:24