StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetINDIJSKI SOJ

Delta soj koronavirusa stigao je i u Hrvatsku, najrašireniji je u Međimurju, molekularni biolog: ‘Lakše se prenosi, ali cjepivo štiti...‘

Piše slobodna dalmacija
21. lipnja 2021. - 21:35

Korone je sve manje, ali novih sojeva sve više. Početkom lipnja detektiran je indijski soj, ili po novom, da ne bi bilo diskriminacije, delta varijanta virusa. Sada već imamo 23 slučaja u Hrvatskoj, najviše u Međimurju, piše RTL, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako su se do prije par mjeseci sojevi nazivali imena zemalja, oni se danas zovu po grčkom alfabetu.

"Ono što se pokazalo u Indiji u nekih prošlih par mjeseci je da se lakše prenosi prvenstveno, to je ono najbitnije oko toga da imate tamo eksploziju velikog brojeva slučajeva", rekao je molekularni biolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Christian Kurolt, stručnjak koji je potvrdio prvi slučaj COVID-a u Hrvatskoj. 

U Velikoj Britaniji su slučajevi zaraze delta verzijom mnogobrojni pa ne čudi da baš ta zemlja radi velik broj istraživanja. 

"Ono što se pokazalo tamo u istraživanjima da ako ste u potpunosti cijepljeni i nakon dva tjedna ste zapravo dobro zaštićeni. Oni sada nakon što imaju 95% da je samo delta varijanta nemaju neki veći broj reinfekcija, dakle zaštićeni ste i od nove varijante", kaže Kurolt te dodaje kako je bilo najviše cijepljenjih Pfizerom i AstraZenecom. 

"Nekoliko je čimbenika i scenarija koje mi ne želimo vidjeti. Prvo virus kad živi u cirkulaciji, on se mijenja. Zato se javljaju nove varijante, on pokušava biti pametniji od nas i od svega što mi činimo. Drugo u mnogim zemljama cjepivo nije dostupno", kaže voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić, prenosi Slobodna Dalmacija.

26. travanj 2024 10:31