StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIŠE NEMA SMISLA

Danci otvorili sve, zaboravili maske i ‘puštaju omikron da ide‘, Englezi će to napraviti do kraja veljače

Piše DV
9. veljače 2022. - 15:55

Britanski premijer Boris Johnson danas je izjavio kako će se sva ograničenja u vezi s koronavirusom u zemlji ukinuti od kraja ovog mjeseca.

Johnson je ukidanje svih mjera - uključujući i samoizolaciju za one koji su pozitivni na testu - dramatično najavio u parlamentu u podne prije nego li su ga zastupnici obasuli pitanjima kao što je to uobičajeno svake srijede.

Johnson je zastupnicima kazao kako će strategiju suživota s covidom predstaviti 21. veljače, prvog dana kada parlament nastavlja s radom nakon desetodnevne pauze.

'Pod uvjetom da se ohrabrujući trendovi nastave, očekujem da ćemo ograničenja, uključujući zakonsku obvezu samoizolacije ako ste pozitivni na testu, moći ukinuti cijeli mjesec ranije nego što je prethodno predloženo', najavio je.

Inače, trenutačni propisi o mjerama vezanim uz covid trebali bi u Engleskoj isteći 24. ožujka.

Taj njegov iskorak dočekan je urlanjem u dvorani, a mnogi su torijevci tjerali vladu da 'podvuče crtu' pod pandemijom.

Broj slučajeva zaraze sve je manji nakon vala omikrona, a broj smrtnih slučajeva daleko je manji od onog kojeg su se pribojavali mnogi stručnjaci.

Johnson je zamalo ukinuo sve epidemiološke mjere u Engleskoj prošlog srpnja, a prošli je mjesec ukinuo takozvane 'Plan B' mjere, privremeno nametnute kako bi usporile širenje omikron varijante.

Sada ide i korak dalje, a mnogi smatraju da se na taj potez odlučio kako bi se iskupio za zabave koje su se odvijale u rezidenciji premijera i uredu Vlade za vrijeme najžešćeg lockdowna.

Istu stvar već je napravila Danska. Unatoč tome što je jednog dana na samom početku veljače u Danskoj zabilježeno nešto manje od 58 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom te usprkos činjenici da je pri vrhu ljestvice zemalja s najviše oboljelih od covida-19 po glavi stanovnika i da je broj osoba koje su zbog covida završile u bolnicama rekordno visok, Vlada Kraljevine Danske 1. je veljače ukinula gotovo sve epidemiološke mjere. Rekla je tada da covid više ne smatra bolešću koja ugrožava društvo te ukinula restrikcije koje su dotad vrijedile, uključujući i obvezu nošenja maski u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu.

Odluka možda djeluje kontraintuitivno, no vlasti kažu da broj umrlih i hospitaliziranih raste znatno sporije od broja oboljelih.

Danski ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je da zemlja nije zaboravila na pandemiju te da je ovo pravi trenutak da se iskoriste činjenica da je najnovija omikron varijanta koronavirusa naočigled prilično blaga i visoka procijepljenost populacije. Osamdeset i jedan posto Danaca potpuno je inokulirano, a 62 posto primilo je i dodatnu dozu.

- Obećali smo ljudima da ćemo se otvoriti čim budemo mogli. Ako se pojavi nova varijanta ili se utvrdi da cjepiva nisu učinkovita. Nećemo oklijevati, povući ćemo nužne poteze - rekao je ministar Heunicke za The New York Times.

Norveška je u veljači također ukinula gotovo sve covid-restrikcije, a očekuje se da Švedska u srijedu napraviti isto. Danski stručnjaci kažu da će biti još valova zaraza.

- Preuranjena briga ne pomaže nikome - rekao je Espen Nakstad, pomoćnik direktora Ureda za zdravstvo Kraljevine Norveške.

Ukidanje covid-restrikcija u Danskoj pozdravili su i građani i zdravstveni stručnjaci. Danska je tim potezom pokazala što je potrebno da bi se živjelo s virusom - visoka procijepljenost, mogućnost testiranja velikog broja ljudi i kvalitetna zdravstva infrastruktura.

Noćni klubovi u glavnom gradu države Kopenhagenu u prošle su subote bili puni nakon što gotovo dva mjeseca nisu radili. Tinejdžeri koji su se istog vikenda zaputili na motoristički događaj u zatvorenom prostoru za koji je prodano 7000 tisuća ulaznica rekli su da ne riskiraju mnogo jer su tijekom Božića preboljeli covid.

Ulice, kafići i trgovine vrve ljudima. Deseci tisuća zaposlenih trenutno se nalazi u izolaciji, no uredi su ponovno puni, a restorani svoja vrata ne moraju zatvarati u 23 sata i goste tražiti potvrde o cijepljenju.

Direktor Instituta Statens Serum u Kopenhagenu Troels Lillebaek rekao je da bi ukidanje mjera moglo dovesti do toga da će broj zaraženih sredinom veljače biti najveći te da se vlasti uglavnom fokusiraju na broj hospitaliziranih, a ne broj zaraženih.

Podsjetimo, Danska je 2020. godine bila među prvim europskim zemljama koja je zbog pandemije uvela karantenu iako situacija u zemlji tada nije bila ozbiljna. Zemlja se na fleksibilan način borila protiv koronavirusa i covida, što je njezino stanovništvo pozdravilo. Bilo je kontroverzi, poput ubijanja 17 milijuna nerčeva (srodnik vidre i kune) kako bi se spriječilo mutiranje virusa, no one nisu uništile povjerenje u vlasti, donosi jutarnji list. 

27. travanj 2024 10:46