StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIŠEMILIJUNSKA ŠTETA |

DAN NAKON KATASTROFE Jedina dobra vijest poslije požara jahti u Marini Kaštela je da nema zagađenja mora, istražuje se uzrok stihije

Piše DV/SD
30. svibnja 2021. - 15:25
Sinoć je u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici izgorjelo nekoliko jahti. Šteta je višemilijunska  Jakov Prkić /Cropix

Šest izgorenih jahti i manja oštećenja na još par brodova epilog su jučerašnjeg katastrofalnog požara koji je Kaštelane zavio u oblake crnog dima nakon što je iz brodske kuhinje sa jednog od izgorenih plovila buknula vatra koja je gutala sve pred sobom.

I dan nakon vatrene buktinje, u Marini Kaštela imaju pune ruke posla, a kako nam je potvrdila direktorica Ivona Smoljić, radi se na prikupljanju papirologije uništenih brodova, osiguranjima, ali i popisu drugih manjih šteta na manjim plovilima, piše Slobodna Dalmacija.

Uz zaposlenike marine od jutra su na terenu i kaštelanski vatrogasci koji su cijelu proteklu noć radili na sanaciji požarišta, ali i gašenju dviju jahti koja su dovučene na plažu Kamp u Gomilici.

Cijelu noć, kao što se i očekivalo, radilo se na osiguravanju požarišta. Iako se očekivalo da bi zbog požara moglo doći do zagađenja mora i to zbog izlijevanja naftnih derivata, to se na svu sreću nije dogodilo, a jutrošnje informacije iz uprave Marine Kaštela govore da u samoj marini zagađenja nema, a oko dva broda uz plažu Kamp vatrogasci su postavili brane, kako bi eventualna zagađenja i spriječili.

Prema svemu sudeći, do požara je došlo zbog ljudske greške, odnosno člana posade sa jedne od izgorjelih jahti. Potvrdu toga, naravno, dat će istraga koju provode stručnjaci, a dan nakon vatrene katastrofe možemo kazati da smo, unatoč iznimno velikoj materijalnoj šteti na kraju dobro prošli jer su razmjeri požara mogli biti puno veći.

17. lipanj 2024 12:55