StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBITKA ZA KVADRATE

Dalmatinski podstanari na novim mukama: na korak do Splita se nude stanovi po cijeni i 60 posto nižoj od tržišne, ali na njih ciljaju stotine kandidata! Tko će dobiti ključeve?

Piše Mia Sesartić/sd
18. listopada 2022. - 07:45

Grad Solin zaprimio je 155 prijava na javni poziv za kupnju stanova Poticane društvene stanogradnje (POS) na području Solina radi utvrđivanja liste prvenstva za kupnju jeftinijih stambenih kvadrata od aktualnih tržišnih vrijednosti, piše Slobodna Dalmacija.

Od tog broja desetak zahtjeva je u startu odbačeno, jer se ne radi o prijaviteljima s prebivalištem na solinskom teritoriju, kako je rekao gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) na zadnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

Radi se o listi prvenstva za zgradu sa 17 stanova koja se gradi na zemljištu istočno od crkve sv. Anastazija u Svetome Kaju, u  kojoj bi se stanovi trebali prodavati po cijeni od 1350 eura po četvornome metru.

Kako je komentirao vijećnik Davor Mikas (Bolji Solin) tijekom aktualnog sata, brojka prijavljenih govori kako je velika potreba mladih obitelji za rješavanje stambenog pitanja, te da bi Grad trebao nastaviti u tom pravcu.

- Dugo već govorimo o POS-ovim stanovima, u odnosu na pristigle prijave, ovih 17 je zaista malo. Ako Solin doista želi biti grad mladih i djece, potrebno je intenzivnije poticati taj segment i nema nikakve dvojbe da treba definirati još lokacija za realizaciju programa POS-a, s obzirom da je cijena stana značajno jeftinija u odnosu na komercijalne - poručio je Mikas, dok je gradonačelnik kazao kako se o tome razmišlja.

- Velik je broj zahtjeva, a cijena za koju će se stanovi moći kupiti od 1350 eura po metru četvornome je znatno manja u odnosu na aktualne cijene na tržištu koje se već sada kreću od 2500 do 3000 eura, ovisno o lokaciji.

Razmišljamo o konkretnim novim lokacijama za ovu svrhu koje su u državnom vlasništvu, budući da država daje teren za tu namjenu, ali o tom-potom, treba najprije izvidjeti situaciju. Ili ćemo vidjeti neke druge mogućnosti poput potpora kod dugoročnog unajmljivanja stana i slično - izjavio je Ninčević.

image

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčevic i Dragan Hristov, direktor APN-a, potpisali su ugovor o projektu u Svetome Kaju

Nikola Vilić/Cropix

Bodovanje i uvrštavanje na listu reda prvenstva provest će se u skladu s Odlukom o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu POS-a.

Kada je riječ o aktualnih 17 stanova, prvi čovjek Solina naveo kako je sukladno zakonu imenovao peteročlano povjerenstvo, s tim da su četiri predstavnika Grada, a jedan zastupa državnu Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

- U tijeku je analiziranje pristiglih zahtjeva od strane spomenutog povjerenstva, tražit će se dopuna dokumentacije ako bude potrebna.

Izgradnja zgrade ide prema dinamičnom planu i kada se utvrdi konačna lista prvenstva, kao i kreditna sposobnost, onih 17 koji budu u vrhu liste vjerujem da će im do idućeg ljeta biti dodijeljeni stanovi - kazao je Ninčević.

Inače, Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi izgradnje spomenutog objekta u Svetome Kaju između lokalne vlasti, APN-a i izvođača radova, tvrtke "Dom commerce" iz Podstrane, potpisan je sredinom studenoga 2021. godine. Kamen temeljac položen je krajem veljače ove godine, a rok za izvođenje radova je 400 dana.

Ukupna investicija vrijedna je 14,8 milijuna kuna, od čega državni poticaj iznosi više od 3,5 milijuna kuna.

25. travanj 2024 23:12