StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMA NA LASTOVU

Da nije bilo Frana Škratulja i njegova gumenjaka za izlete, ljetovanje njemačkog turista završilo bi tragično!

Piše A.H.
7. rujna 2023. - 12:40

Prava drama odvijala se u utorak na Lastovu u Zaklapatici kada je njemačkog turista dok je večerao upekla osa. Šezdesetogodišnjak je, po svemu sudeći alergičar, ubrzo pao u anafilaktički šok pa je pozvana otočka liječnica koja je mu je odmah dala propisanu terapiju. Kako nam kažu otočani, nesretni njemački turist nije reagirao ni nakon treće doze lijeka, pa je liječnica ustanovila da je zbog jake alergijske reakcije u kritičnom stanju te da ga treba hitno prevesti u bolnicu.

image

Frane Škratulja sa Lastova prevezao je njemačkog turista na Korčulu i spasio mu život

Privatni Album/

Da nije bilo Frane Škratulja vlasnika Santor Travela i njegova desetak metara dugog gumenjaka kojim turiste vozi na izlete, ljetovanje na Lastovu za njemačkog turista završilo bi se tragično. Naime, obzirom da je u utorak navečer puhala jaka bura, prijevoz helikopterom nije bio moguć pa je pozvana brodica za hitne slučajeve koja je stacionirana u Dubrovniku. - Rekli su nam da im je do Lastova potrebno dva do dva i pol sata plovidbe, a kako je bilo mora, put bi trajao sigurno i duže – kaže nam Frane, ukazujući kako bi takva brodica trebala biti bliže stacionirana udaljenim otocima poput Lastova.

image

Gumenjak Frane Škratulja kojim je prevezao njemačkog turista u kritičnom stanju na Korčulu

Privatni Album/

- Park prirode Lastovo ima adekvatnu brodicu, no dok bi se skupila posada, dok bi stigli u Zaklapaticu čovjek bi vjerojatno umro te sam odmah ponudio da ga na Korčulu u Brnu prevezemo s mojim gumenjakom ako nam vremenski uvjeti to dozvole. Uz liječnicu koja je turistu dala infuziju te kisik kako bi disao, s nama je oko osam navečer krenula i medicinska sestra te moj skiper. Iako je bilo mora 4 do 5, procijenili smo da ćemo bez rizika stići do Korčule i nastavili plovidbu. U Brnu smo stigli za pola sata, a tamo je već čekala Hitna pomoć koja je Nijemca odvezla u dubrovačku bolnicu – prepričao nam je Frane, dodajući kako su im javili da se turist u bolnicu stigao u zadnji trenutak te da se oporavlja. - Sreća je da sam bio tu, no ova situacija pokazuje koliko smo daleko i koliko je nužno da neka brodica, bio to policijski brod, brodica Hitne pomoći ili brodica Kapetanije mora biti stacionirana bliže Lastovu, a ne da su svi vezani u Dubrovniku - zaključuje Frane.

02. svibanj 2024 13:33