StoryEditorOCM

Cure detalji o smrti četiri bebe koje su u susjedstvu umrle od hripavca: ‘Majka je bila isključiva oko cijepljenja...‘

Piše Dv
31. siječnja 2024. - 19:50

Od četiri bebe koje su umrle od posljedica hripavca (pertisusa, odnosno velikog kašlja) u beogradskom Institutu za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić" najmlađe tri, nažalost, nisu stigle primiti prvu dozu cjepiva. Iako se u priopćenju srpskog ministarstva zdravlja navodi da su sva djeca bila mlađa od tri mjeseca, prema informacijama do kojih je došla Nova.rs čak ni četvrto dijete, staro gotovo godinu i pol, nije cijepljeno protiv ove smrtonosne bolesti. bolest.

Naime, prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo, od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine na području Srbije prijavljena su ukupno 1342 potvrđena slučaja hripavca koji su dijagnosticirani tijekom te godine.

U tom razdoblju, od početka sezone respiratornih infekcija, zabilježena su tri smrtna slučaja necijepljene djece u dobi do tri mjeseca kod kojih je potvrđen hripavac, priopćeno je iz ministarstva zdravlja.

Cjepivo protiv hripavca prima se najranije od navršena dva mjeseca, a troje od četvero preminule djece je, nažalost, u tom razdoblju oboljelo i nije dobilo potrebnu zaštitu.

Dijete staro 17 mjeseci također je podleglo bolesti, ali do te dobi nije primilo niti jednu dozu cjepiva.

"Majka djeteta bila je vrlo isključiva oko cijepljenja i kada smo je pitali za cjepivo protiv hripavca rekla je da dijete nije cijepljeno, što nas je sve ostavilo u šoku. Dali smo sve od sebe da spasimo svu djecu, ali građani, a posebno roditelji, trebaju znati da se radi o opasnoj bakteriji koja dovodi do smrti, posebno novorođenčadi, ali i starije djece koja nisu cijepljena. Posebno je teško ako dijete ima dodatnih zdravstvenih problema, kao što je slučaj s blizancima koji su bili kod nas na intenzivnoj njezi, a rođeni su kao nedonoščad - jedan je umro od hripavca, drugi je na respiratoru u vrlo teškom stanju" objašnjava za Nova.rs liječnica sa Zavoda, koja je zamolila da ostane anonimna.

Liječnici u Srbiji još od prošle godine upozoravaju na povećanje broja zaraženih hripavcem, posebice među djecom, te apeliraju na cijepljenje, no broj oboljelih i dalje ne opada, a sada svjedoče i smrtnim ishodima od ove okrutne bolesti.

27. travanj 2024 15:48