StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNaličje mundijala

Čovjek koji je otkrio stradanja stranih radnika u Kataru, u zatvoru je u teškim uvjetima. Njegova obitelj: Mučen je večer prije početka turnira, FIFA nas ignorira

Piše dv
8. prosinca 2022. - 16:39
Radnici na stadionu Al-Bayt za koje je Ibhais tvrdio da nisu imali pitke vode i da četiri mjeseca nisu dobili plaćuDavid Harding/AFP

Cijeli svijet bio je šokiran informacijama o teškim uvjetima rada i života, pa i smrtnim slučajevima stranih radnika na stadionima u Kataru. Naravno svijet nije bio toliko šokiran da bi odbio gledati nogometne utakmice iz Katara uživo ili preko televizora, prenosi Slobodna Dalmacija.

I od onih šokiranih malo tko je razmišljao o izvoru tih informacija, zviždaču, a njegova sudbina mogla bi izazvati novi šok.

Organizacija za ljudska prava FairSquare objavila je pismo obitelji zviždača Abdulaha Ibhaisa, bivšeg voditelja medija u Vrhovnom odboru Katara, optužujući FIFA-u za prešutnu ravnodušnost zbog ignoriranja njegovog slučaja. FairSquare je pozvao radnu grupu Ujedinjenih naroda da intervenira u oslobađanju Ibhaisa.

image

Stadion Al-Bayt oduzima dah impresivnošću, baš kao i pričama o ropskim uvjetima stranih radnika

AFP

Zviždač je zatvoren nakon što je prije tri godine iznio niz tvrdnji o užasnom tretmanu radnika na stadionima Svjetskog prvenstva u Kataru. Mučen je večer prije početka turnira, objavila je njegova obitelj, prenosi Nova.rs.

Mučenje s klimom na maksimum

Ibhaisova obitelj objavila je pismo koje je navodno poslao prije četiri dana u kojem kaže da "živi u potpunom mraku u samici nakon što je bio fizički napadnut".

"On je u ćeliji dva puta jedan metar s rupom u zemlji koju koristi kao šalicu, a temperature su gotovo ispod nule. Ranije je bio u modricama nakon što ga je napao čuvar i cijelo vrijeme drhti jer ledeni zrak ne prestaje. Gotovo da nije spavao zadnja četiri dana", piše u pismu uz napomenu da je kao jedan od načina mučenja i to što je klima bila pojačana na maksimum, prenosi Nova.rs.

Abdulah Ibhais, koji je sudjelovao u dokumentarcu "Katar: država ili strah?", zatvoren je u trenutku kada Katarski vrhovni komitet planira demantirati da su radnici na Svjetskom prvenstvu sudjelovali u štrajku koji je brojio između četiri i šest tisuća ljudi. Ibhais je zatekao 200 radnika na stadionima Education City i Al Bayt koji nisu imali pitke vode i koji četiri mjeseca nisu dobili plaću. Katarske vlasti inzistiraju da je Ibhais prevarant, da je smijenjen s pozicije 2019. godine te da je počinio prijevare na društvenim mrežama Svjetskog prvenstva, no "FairSquare" je to demantirao.

FIFA-in tim za ljudska prava ispario

Nicholas McGeehan iz FairSquarea pojasnio je da je Ibhais izravno kontaktirao FIFA-u.

"Poslao je poruku izravno članovima FIFA-ina tima za ljudska prava. U jednom su trenutku jednostavno nestali. Napustili su ga – nema bolje riječi – i nakon toga više nije komunicirao s njima", rekao je McGeehan, prenosi Nova.rs.

image

Abdulah Ibhais u zatvoru navodno ima lošije smještajne i životne uvjete od stranih radnika u Kataru

Marwan Naamani/AFP

Vrijeme uoči četvrtfinala svjetskog nogometnog prvenstva nije najbolje vrijeme da se suoče te dvije verzije interpretacije istine, ali svakako bi trebalo razmotriti navedeno i pod hitno spasiti zviždača. Ako to ne može i neće FIFA, za koju čovjek ne bi stavio nogu u vatru, trebali bi Ujedinjeni narodi.

 

25. travanj 2024 12:28