StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZARAZA NE POZNAJE GRANICE

COVID U SUSJEDSTVU Imaju nekoliko slučajeva infekcije uvezenih iz Hrvatske, no dolasci Dubrovčana u Trebinje nisu značajan epidemiološki rizik

Piše A.Kalajdžić
22. prosinca 2020. - 12:01
Provjerili smo kakva je situacija s covid brojkama u našem susjedstvu. Trenutačno u Trebinju 328 osoba ima aktivnu SARS-CoV2 infekciju. Nakon velikog porasta broja zaraženih osoba krajem listopada i prva dva tjedna studenog, u posljednja tri tjedna bilježi se blagi pad broja novozaraženih, s dnevnim prosjekom od 12 novootkrivenih slučajeva infekcije, kaže dr. Jelena Durić, epidemiologinja Doma zdravlja Trebinje. 

Nošenje maski u zatvorenom prostoru je obavezno, a na snazi je zabrana svadbi i drugih privatnih proslava.
- Smatramo da je nužno rad kafića i restorana prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji. U ovom trenutku to znači ograničavanje radnog vremena uz poštovanje propisanih mjera za rad ugostiteljskih objekata u vrijeme pandemije. Ukoliko bi u narednom periodu došlo do ponovnog porasta broja oboljelih, naš prijedlog bi bio potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata - kaže dr. Durić pa dodaje kako 'kretanje stanovništva tijekom pandemije svakako nosi rizik širenja zaraze'.

- U tom smislu, registriran je određen broj slučajeva infekcije uvezenih iz Republike Hrvatske. Međutim, prateći epidemiološku sitaciju tijekom prethodnih devet mjeseci, nalazimo da povod dolaska i vrijeme boravka građana Dubrovnika u Trebinju ne predstavljaju značajan epidemiološki rizik ukoliko se dosljedno poštuju mjere nošenja zaštitne maske, držanja fizičke distance od drugih osoba i adekvatna higijena ruku, te odlaganje svih neophodnih obiteljskih okupljanja. Imajući to u vidu, a želeći nam svima što brži izlazak iz pandemije, smatramo da naše inzistiranje treba biti na osobnoj odgovornosti u poštivanju preporučenih mjera prije nego na restriktivnim pograničnim mjerama između Trebinja i Dubrovnika - zaključuje epidemiologinja.

Pomoćnica direktora Dom zdravlja Herceg Novi Biljana Dapčević kaže kako se proteklih mjesec dana broj oboljelih kretao oko 400 a prije tjedan dana bio je 450 a trenutno je u laganom padu.

- Posljednjih dana je dnevno nekih 15 do 20 novozaraženih. Nošenje maski je obavezno u zatvorenom i na otvorenom, ali na otvorenom se ne pridržavaju toliko te mjere. Imamo mjere slične kao i u drugim zemljama glede broja istovremeno prisutnih u zatvorenom prostoru, a u zadnje vrijeme nisam baš primijetila sudionike svadbi. Ali i tu su raspisane mjere. Kafići i restorani rade ali skraćeno, a ograničen je i broj gostiju. Zatvaranje zbog bolje epidemiološke situacije ne bi bilo loše da to radimo kao i susjedne zemlje zbog predstojećih blagdana. Osobno smatram da restrikcije na granici ne igraju bitnu ulogu - kaže Dapčević osvrnuvši se na promjene graničnog režima RH početkom tjedna.
26. travanj 2024 19:44