StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVISOKE NAPETOSTI

Cijene nafte skaču zbog tenzija između Rusije i Ukrajine: neki još vjeruju da neće biti prave invazije i da sankcije koje najavljuje Zapad neće biti potrebne

Piše HINA
16. veljače 2022. - 17:21

Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle prema 95 dolara, poduprte kontinuirano visokim napetostima između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i prijetnje sankcijama Moskvi koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Cijena barela na londonskom je tržištu poskupjela 1,53 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,81 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,2 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,31 dolar višoj cijeni, od 93,21 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,39 dolara.

Trgovce je jučer umirila najava Moskve da će dio postrojbi koje se nalaze u blizini granice s Ukrajinom vratiti u baze, budući da se činilo da se stišala napetost u odnosima Rusije i Zapada, što bi značilo i manje šanse da će Zapad kazniti Rusiju sankcijama, možda i na naftu.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu, tvrdeći da je u blizini granice sa susjednom zemljom nagomilala oko 100 tisuća vojnika. Rusija tvrdnje o napadu opovrgava i optužuje Zapad da potpiruje histeriju.

Zabrinutost je iznova potpirio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg današnjom izjavom da savez nije vidio dokaze o deeskalaciji i da Rusija nastavlja gomilati oružane snage.

Ukrajina je pak u utorak objavila da su njezino ministarstvo obrane i dvije banke bile meta kibernetičkog napada, sugerirajući da je za incident kriva Rusija.

- Rizik prave invazije malo se smanjio, no malo je vjerojatno da ćemo izaći iz sadašnjeg statusa quo - zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a sa sjedištem u Oslu.

Eventualne zapadne sankcije na rusku naftu zadale bi težak udarak ionako tijesnoj opskrbi, koju pritišće i snažna potražnja u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize.

Tako je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo da su zalihe sirove nafte, benzina i derivata pale u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima.

Ministarstvo energetike objavit će podatke tokom dana, a analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,5 do 1,6 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 94,73 dolara, što znači da je bio 44 centa jeftiniji nego prethodnog dana, piše HINA.

06. svibanj 2024 13:55