StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI to u veleprodaji

Cijene hrane i dalje divljaju: maslo je prošloga tjedna koštalo kao ‘suvo zlato‘, kapulica se prodavala po 25 kuna, a evo koliko moramo izdvojiti za kilo gaude

Piše PSD
10. veljače 2022. - 19:12

Otkupne veleprodajne cijene nekih prehrambenih namirnica u Hrvatskoj naglo su skočile proteklih dana, otkrivaju službeni podaci tržišnog sustava u poljoprivredi, piše Danica.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Savršeno to opisuje maslac koji je u periodu od 31. siječnja do 6. veljače ove godine u jednom trenutku koštao 103,04 kune po kilogramu. Ova cijena odgovara istini ako se kupovala ona pločica od 250 grama koja je u tom tjednu iznosila 

Velik skok u cijeni dogodio se i kod sira gaude čija je najviša veleprodajna cijena prošloga tjedna iznosila čak 60 kuna dok je ona prosječna bila 35,90 kuna po kilogramu. Riječ je o oko 32 posto većoj cijeni nego u istom tjednu prošle godine. 

Kilogram pšenice u jednom trenutku se prodavao za 2,25 kuna, a prosjek je bio tek lipu jeftiniji od dvije kune. Tu možemo primjetiti skok od nevjerojatnih 38 posto u odnosu na lani. Prodavao se i kukuruz i to po prosječnoj cijeni od 1,79 kuna što znači poskupljenje od oko 36 posto. 

Skok u cijenama nije zaobišao ni tržnice diljem Lijepe naše. Prema podacima tržišnog sustava Ministarstva poljoprivrede, na Gradskoj tržnici u Koprivnici protekli se tjedan češnjak prodavao i po 60 kuna za kilogram. Grah je postizao cijenu od 40 kuna, a mladi luk 25 kuna.

07. svibanj 2024 12:06