StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOM ZDRAVLJA U PROBLEMIMA

Četiri tisuće pacijenata u Metkoviću bez liječnika, a nudi se plaća do 14.000 kuna plus smještaj i ugovor na neodređeno...

Piše PSD.
4. ožujka 2020. - 14:22
U Domu zdravlja Metković jedna je liječnica obiteljske medicine u ponedjeljak dala je otkaz, a druga je liječnica prije toga otišla na porodiljni dopust. Tako je gotovo četiri tisuće njihovih pacijenata ostalo bez obiteljskog liječnika dok se ne nađe zamjena za ove dvije ordinacije koje su u sustavu javnog zdravstva.
Sve je to izazvalo velike gužve u čekaonicama, posebno u sezoni prehlada, gripe te, u novije doba, koronavirusa koji je izazvao veliku paniku među ljudima, što se nužno reflektira i na gužve u ordinacijama obiteljske medicine.
Traže ordinaciju
Da ne bude zabune, u Domu zdravlja Metković, osim ove dvije, još je sedam ordinacija obiteljske medicine. No, te ordinacije su poluprivatne, odnosno liječnici imaju koncesije u svojim ambulantama koje faktički nemaju nikakve veze s Domom zdravlja, osim što se fizički nalaze u istoj zgradi.
Za svoj rad primaju glavarine od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za svojih dvije tisuće pacijenata i njima zasad ne trebaju “tuđi” pacijenti koji su ostali na vjetrometini nakon što su dvije liječnice iz osobnih razloga napustile ordinacije obiteljske medicine koje su bile u sustavu javnog zdravstva direktno pod Domom zdravlja Metković.
Pacijenti su u strahu, panično traže ordinaciju u koju bi se upisali, ali ne mogu jer liječnice koncesionarke imaju dovoljno svojih pacijenata, a prekobrojne im HZZO ne plaća.
Dom zdravlja odavno je raspisao natječaj za liječnike, koji je stalno otvoren. Liječnicima se nude dobri uvjeti - plaćeni smještaj ili, pak, financiranje rate kredita za one koji bi potpisali ugovor na neodređeno radno vrijeme. Sve to kako bi ih se privoljelo da dođu u Metković, ali zasad, nažalost, nema interesa.
- Novom liječniku za privremeni rad uz plaću nudimo plaćanje smještaja i putnih troškova u iznosu od dvije kune po kilometru, a onima koji bi se željeli zaposlili na neodređeno Dom zdravlja bi pokrivao ratu kredita u iznosu do 4500 kuna, što dugoročno znači rješenje vlastitog stambenog pitanja - naglašava ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, Mihovil Štimac.
Ponuda
Osim riješenog stambenog pitanja, liječniku koji bi došao raditi u Metković nudi se plaća uređena kolektivnim ugovorom za zdravstvo, koja s dodacima iznosi oko 13 do 14 tisuća kuna, plus smještaj.
- Ako ljudima nije u interesu raditi i zaraditi, onda ja tu stvarno ne mogu ništa - rezolutan je Štimac koji je, unatoč svemu, optimističan te se nada da će na ove afirmativne ponude netko doći jer inače dolazi u pitanje primarna zdravstvena zaštita za četiri tisuće pacijenata.
- Dok se ne pronađu stalni liječnici, u ordinacijama će raditi zamjene - pojasnio je Štimac.
Troškovi
Kaos u hrvatskim domovima zdravlja, jer Metković nije iznimka, izazvao je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je propisao da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu Doma zdravlja. Prema toj računici, u sastavu Doma zdravlja u Metkoviću ostaju dvije ordinacije obiteljske medicine, u kojima liječnice rade za “golu” plaću. Druga bi priča bila da se i te ordinacije daju u koncesije, onda bi bilo više interesa jer je novčani prihod bolji.
Bez obzira na to što bi liječnik u javnom zdravstvu zaradio do 13 tisuća kuna mjesečne plaće, to je ipak značajno manje u usporedbi s liječnicima koncesionarima, koji vrata do vrata s njima rade isti posao, jedina je razlika što zarađuju dvostruko više od domskih liječnika. Samo što su koncesionari, njihova ordinacija mjesečno uprihodi do 45 tisuća kuna glavarina, koje im isplaćuje HZZO prema broju pacijenata.
Kada sve poplaćaju, i medicinsku sestru i režijske troškove i troškove zdravstvenog materijala, ostane im oko 25 tisuća kuna, što je dovoljan razlog da nitko ne želi raditi u javnom zdravstvu za desetak tisuća kuna manju plaću.
Ipak, da bi liječnik dobio koncesiju, mora pet godina biti nositelj zdravstvenog tima te mora biti likvidan i bez ikakvih dugova.
- Koncesionari nisu zaposlenici Doma zdravlja. Njih plaća HZZO pa bi im on to trebao narediti. Neka im kažu: ‘Gospodo, trenutačno je Dom zdravlja Metković iscrpio sve mogućnosti, raspisuje natječaje, a nema interesa za zapošljavanje. Izvolite primati pacijente’. Dom zdravlja nema alate da im može bilo što narediti - zaključio je Štimac.
25. travanj 2024 18:08