stdClass Object ( [id] => 1221149 [title] => Čekajte, pa je li ovo moguće? Pogledajte što je otkriveno u aferi teškoj milijardu kuna, pomalo je nevjerojatno da je ovo nekome promaknulo... [alias] => cekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zapravo, što je to milijardu kuna? Ako pitate, na primjer, nekog od 603.103 birača koji su na posljednjim parlamentarnim izborima glasali za HDZ, nije to neka lova. Zato se nećemo zamarati nagađanjima i pretpostavkama, traženjem krivaca i odgovornosti, nego onim što birače i premijera najviše zanima: čestitkama na novom Vladinu uspjehu u svjetlu alternativnih činjenica...

HVALA BOGU NA ISTRAŽNOM ZATVORU...

Stvarno je nevjerojatno da to nikome dosad (u mainstream medijima) nije upalo u oko. Osim Faktografu. Gabrijela Galić otkriva da je dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS - Upravljanje, u vlasništvu Josipa Šurjaka i Gorana Husića, potpisao ni manje ni više nego Tomislav Jureković, bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, i to deset dana nakon što je izišao iz istražnog zatvora. A što je tamo radio? Pa Jureković je jedan od osumnjičenika u aferi “Vjetroelektrane”. USKOK je krajem svibnja 2020. uhitio Josipu Rimac i još 12 osoba zbog sumnje na više kaznenih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u gospodarskom poslovanju te trgovanja utjecajem i primanja i davanja mita. Iako se našao pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju, Jureković je nakon privođenja, pritvora, saslušanja i puštanja da se brani sa slobode nastavio raditi u HERA-i sve dok mu mandat nije istekao. U listopadu 2021. godine na njegovo je mjesto izabran Danijel Žamboki. Zvuči poznato? On je bio u Nadzornom odboru Karlovačke banke od 2005. do 2013., u vrijeme malverzacija teških preko 170 milijuna kuna, za što se teretilo Mariju Šolu i druge, piše Slobodna Dalmacija.

---

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
---

Druga, jednako važna činjenica koju nam Galić otkriva jest da u trenutku podnošenja i ishođenja dozvole za trgovanje plinom (2020.) tvrtka OMS - Upravljanje na računu nije imala ni kune. Štoviše, bila je u minusu 60.592 kune, “što znači da nije raspolagala financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, što je jedan od uvjeta za dobivanje dozvole HERA-e”. Međutim, dozvolu dobiva i godinu završava s dobiti od 117.276.862 kune. Vlasnici, Husić i Šurjak, nemaju, naravno, nikakvo prethodno iskustvo u trgovini plinom ili bilo kakvoj drugoj energetskoj djelatnosti. Samo Jureković zna kako su jedan profesionalni vozač i jedan odvjetnik mogli zadovoljiti uvjet prema kojem je za dobivanje dozvole potrebno imati dovoljan broj stručno osposobljenih radnika.

... NA PR STRUČNJACIMA

”Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrili ni policija ni pravosudna tijela, već Ured za sprječavanje pranja novca, odjel u okviru Ministarstva financija.” Prije nego što je u srijedu ovo rekao Plenković na konferenciji za medije, gotovo iste, proročanske rečenice upotrijebio je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, dva dana prije na konferenciji u Zadru. Zašto u Zadru? Zato što ljetuje negdje u blizini. Tako je preplanuli maneken HDZ-a, koji voli na društvenim mrežama pokazivati svoje mišićavo tijelo i obrijana prsa u mrežastim crnim majicama, natkrilio cijelu ergelu zadarskih HDZ-ovaca, od Vlade do lokalne razine. I, što je bilo posebno simpatično, Habijan je odmah spustio kritičarima “iz Kragujevca”. Dva dana kasnije isto ponavlja premijer. Nevjerojatna slučajnost. Krizni PR? Samo se vi bavite alternativnim činjenicama...

... NA HRVATSKIM INSTITUCIJAMA

Index nas podsjeća na to da je HDZ na početku mandata ministra financija Zdravka Marića htio ukinuti Ured za sprječavanje pranja novca, ali se od toga pod pritiskom javnosti odustalo. Marić se jadan umorio te, kao i tć, na vrijeme nestao, a Ured je postupao po prijavi banaka. Koje su primijetile sumnjive i neobično visoke uplate na račun penzionera Dane Škugora, oca Inina direktora Damira Škugora. Marko Rakar iz Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara odmah se zapitao kako je moguće činjenicu da su banke otkrile sumnjivu uplatu na račun fizičke osobe proglasiti pobjedom ili velikim otkrićem hrvatske Vlade. Moguće je, Marko, moguće, ali vas ne zanimaju čestitke na ovom novom Vladinu genijalnom uspjehu, nego alternativne činjenice!

... NA PRAVNOJ DRŽAVI

Sva sreća da živimo u pravnoj državi. Faktograf nas opet podsjeća na neugodnu istinu da je sustav korporativnog upravljanja kakav je MOL uspostavio u Ini protuzakonit jer su njime zaobiđene odredbe hrvatskog Zakona o trgovačkim društvima. “Naime, lista ovlaštenja za donošenja odluka (LODO) interni je Inin dokument, nametnut od strane mađarskih suvlasnika. Tim dokumentom ustrojena je paralelna, protuzakonita linija upravljanja unutar Ine. Odavno je već poznato da Inom uopće ne upravlja njena uprava, već Inin odbor operativnih direktora koji odgovaraju izravno predsjedniku uprave, a kojeg postavlja MOL. Takav način upravljanja kompanijom u Hrvatskoj je protuzakonit, ali MOL-u je svejedno dopušteno da ga prakticira već godinama. HANFA je još 2011. ustanovila da MOL zahvaljujući odredbama tog dokumenta iz Ine protuzakonito dobiva povlaštene informacije. Drugim riječima, već dulje od desetljeća se zna da je MOL u Ini uspostavio protuzakonit sustav upravljanja, tj. da mađarska strana ignorira hrvatske zakone i hrvatsku državu koja posjeduje skoro pa istu količinu Ininih dionica kao i MOL. Plenkoviću je to moralo biti poznato još kad je postao premijer 2016. godine pa je svejedno sve dosad ignorirao MOL-ovu ilegalnu samovolju u Ini”, podcrtava Petar Vidov.

... NA EU-u

Dakle, gotovo dvije godine Škugor i družina pljačkali su Inu kad se na dojavu banaka u Poreznoj upravi upalila crvena lampica. Da nisu reagirale banke, bi li itko otkrio što se u Ini događa? Vjerojatno ne bi. Uprava, Nadzorni odbor, unutarnja kontrola, vanjska revizija, nadležna tijela i organi ništa do tada nisu primijetili. Pustimo sad te sitnice oko nepotrebnog dokazivanja savršenog funkcioniranja državnog sustava, za što su, naravno, zaslužni premijer Plenković i HDZ. U svjetlu alternativnih činjenica recimo da je Ured za sprječavanje pranja novca otvoren kao obveza Hrvatske da implementira europsku Direktivu 2015/849, a ne kao naša volja i želja. Hvala im što su nas natjerali.

... NA LUKSEMBURGU

S količinama plina koje je Damir Škugor svaki mjesec od početka ove godine prodavao OMS - Upravljanju moglo se opskrbiti oko 128 tisuća stanova ili 64 tisuće kuća. Proizlazi to, piše Telegram, iz izračuna prosječne potrošnje plina u kućama i stanovima u Hrvatskoj, te faktura Plinare istočne Slavonije koje su ispostavljane OMS - Upravljanju. U jeku najveće svjetske energetske krize od završetka Drugog svjetskog rata, plin je plaćan po fiksnoj cijeni od svega 19,46 eura po megavatsatu, a OMS - Upravljanje dalje ga je preprodavalo za desetak puta veće iznose. Od izbijanja rata u Ukrajini, cijena plina po megavatsatu dosezala je 290 eura. Husić je plin koji je jeftino kupio prodavao tvrtki DXT iz Luksemburga za 210 eura za megavatsat, a DXT je, kakve li slučajnosti, jedan od dobavljača Ine. Istražitelji zato vjeruju da je tako krug od Ine, preko OMS - Upravljanja, inozemne tvrtke i na kraju opet Ine, zapravo bio zatvoren. “Ja živim u krugovima koji se šire”, kazao bi Škugor Maria Rilke.

... NA PLENKOVIĆU

Upravu Ine, na koju “bjesni” premijer, točnije tri člana iz hrvatske kvote (Barbara Dorić, Darko Markotić i Niko Dalić), upravo je Plenković postavio 2020. godine. Bila je to smjena dotadašnjih članova koje je 2011. također postavila HDZ-ova Vlada (Jadranka Kosor). Preživio je samo Niko Dalić, muž Martine Dalić, ministrice financija u Plenkovićevoj Vladi, koja je vodila restrukturiranje Agrokora (afera Borg), a nakon toga ju je premijer postavio na čelo Podravke. Plenkovićeva je Vlada postavila za predsjednika Nadzornog odbora HDZ-ovca Damira Mikuljana, a za člana Davora Filipovića, današnjeg ministra gospodarstva. Mikuljan je inače predsjednik Časnog suda HDZ-a, što znači da će on odlučivati o stranačkoj stezi Damira Škugora, inače kuma glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Za Škugora, piše Nacional, kao glavnog kandidata za novog direktora HEP-a, lobirao je bivši ministar Tomislav Ćorić uz znanje Plenkovića. Sve su to dokazi da državni sustav pod vodstvom HDZ-a senzacionalno funkcionira. Čestitamo.

... NA HDZ-u

Jedan od kanala kojima se novac izvlačio iz Ine je Plinara istočne Slavonije, na njezinu je čelu bila Marija Ratkić (HDZ). Ona se pred USKOK-om branila da je samo provodila naloge stranačkoga kolege Damira Škugora. Plinara istočne Slavonije u vlasništvu je Vukovarsko-srijemske županije, a župan Damir Dekanić je HDZ-ovac. Tvrtku OMS - Upravljanje, preko koje se pljačkala Ina, FINA je prije dva mjeseca proglasila mikro poduzećem s najvećom dobiti. Šef Fine je Dražen Čović (HDZ). Sigurni smo da predsjednik stranke nije mogao znati što se događa u Ini i Plinari istočne Slavonije, ali isto tako smo sigurni da Škugor, Ratkić, Dekanić, Čović i mnogi drugi u državnom sustavu odgovornom za najveću pljačku u povijesti Hrvatske ne bi bili tamo da su članovi nekoga tamo SDP-a. Zato je bolje da su članovi HDZ-a.

... NA GABRIELU SZABI

Nacional je još prošle godine objavio video u kojem Gabriel Szabó, član Nadzornog odbora Ine i potpredsjednik Upravnog odbora MOL Grupe za rafinerijsku preradu, na Zoom konferenciji navodi da su smjene direktora sektora u Ini dogovorene između vrha MOL-a i Plenkovića. O smjenama osmero ljudi na visokim položajima govori i Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. Kad je tražio objašnjenja, rečeno mu je da se “organizacija unaprjeđuje”. U tom periodu s mjesta direktorice Sektora za trgovinu prirodnim plinom smijenjena je Davorka Tancer, a na njezino je mjesto postavljen Damir Škugor. Njegovo imenovanje za direktora imalo je političku pozadinu i vjerojatno je dogovoreno na relaciji MOL – Vlada RH. Neki izvori alternativnih činjenica, poput Sandora Fasimona, predsjednika Uprave Ine, kažu da je u tome sudjelovao bivši ministar Ćorić pokriven autoritetom samog premijera.

... NA MILIJARDI

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Tu je još vitalna i poduzetna Škugorova majka Rada, hrpa nekretnina, kuća, stanova, apartmana, zemljišta, maslinika... Škugor je nešto keša htio prebaciti u Švicarsku, namjerio je otvoriti i neki hotel u Šibeniku, ali je zakasnio. Šurjak je u svojem i Plenkovićevu zavičaju, u Dolu na Hvaru, krenuo graditi neke turističke objekte... Aktivni, okretni, sposobni, inovativni, ima se, može se... Hvala ti, Bože!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA JE OVO DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAKVA JE OVO DRŽAVA 0 10546 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-02 17:08:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-02 17:09:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-02 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/02\/22976948.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/02\/23277344.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22976948_1920.jpg":"1920x1080","k_22976948_1280.jpg":"1280x1280","k_22976948_1024.jpg":"1024x1024","k_22976948_640.jpg":"640x640","k_22976948_480.jpg":"480x480","k_22976948_340.jpg":"340x340","k_22976948_220.jpg":"220x220","o_22976948_1280.jpg":"1280x853","o_22976948_1024.jpg":"1024x682","o_22976948_640.jpg":"640x426","o_22976948_480.jpg":"480x320","o_22976948_340.jpg":"340x226","o_22976948_220.jpg":"220x146","h_22976948_1280.jpg":"1280x854","h_22976948_1024.jpg":"1024x683","h_22976948_640.jpg":"640x427","h_22976948_480.jpg":"480x320","h_22976948_340.jpg":"340x227","h_22976948_220.jpg":"220x147","pp_22976948_1280.jpg":"1280x1628","pp_22976948_1024.jpg":"1024x1303","pp_22976948_640.jpg":"640x814","pp_22976948_480.jpg":"480x611","pp_22976948_340.jpg":"340x432","pp_22976948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x369","hd_23277344_1920.jpg":"1920x1080","k_23277344_1280.jpg":"1280x1280","k_23277344_1024.jpg":"1024x1024","k_23277344_640.jpg":"640x640","k_23277344_480.jpg":"480x480","k_23277344_340.jpg":"340x340","k_23277344_220.jpg":"220x220","o_23277344_1280.jpg":"1280x246","o_23277344_1024.jpg":"1024x196","o_23277344_640.jpg":"640x123","o_23277344_480.jpg":"480x92","o_23277344_340.jpg":"340x65","o_23277344_220.jpg":"220x42","h_23277344_1280.jpg":"1280x854","h_23277344_1024.jpg":"1024x683","h_23277344_640.jpg":"640x427","h_23277344_480.jpg":"480x320","h_23277344_340.jpg":"340x227","h_23277344_220.jpg":"220x147","pp_23277344_1280.jpg":"1280x1628","pp_23277344_1024.jpg":"1024x1303","pp_23277344_640.jpg":"640x814","pp_23277344_480.jpg":"480x611","pp_23277344_340.jpg":"340x432","pp_23277344_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8301535 Threads: 2 Questions: 1706683188 Slow queries: 5094563 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113039222 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/cekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo-1221149 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/cekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo-1221149?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688999 [name] => afera INA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-28 19:31:33 [main_article_id] => 0 [alias] => afera-ina [link] => /tag/afera-ina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA JE OVO DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čekajte, pa je li ovo moguće? Pogledajte što je otkriveno u aferi teškoj milijardu kuna, pomalo je nevjerojatno da je ovo nekome promaknulo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-09-49-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/02/22976948.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/02/22976948.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/02/23277344.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zapravo, što je to milijardu kuna? Ako pitate, na primjer, nekog od 603.103 birača koji su na posljednjim parlamentarnim izborima glasali za HDZ, nije to neka lova. Zato se nećemo zamarati nagađanjima i pretpostavkama, traženjem krivaca i odgovornosti, nego onim što birače i premijera najviše zanima: čestitkama na novom Vladinu uspjehu u svjetlu alternativnih činjenica...

HVALA BOGU NA ISTRAŽNOM ZATVORU...

Stvarno je nevjerojatno da to nikome dosad (u mainstream medijima) nije upalo u oko. Osim Faktografu. Gabrijela Galić otkriva da je dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS - Upravljanje, u vlasništvu Josipa Šurjaka i Gorana Husića, potpisao ni manje ni više nego Tomislav Jureković, bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, i to deset dana nakon što je izišao iz istražnog zatvora. A što je tamo radio? Pa Jureković je jedan od osumnjičenika u aferi “Vjetroelektrane”. USKOK je krajem svibnja 2020. uhitio Josipu Rimac i još 12 osoba zbog sumnje na više kaznenih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u gospodarskom poslovanju te trgovanja utjecajem i primanja i davanja mita. Iako se našao pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju, Jureković je nakon privođenja, pritvora, saslušanja i puštanja da se brani sa slobode nastavio raditi u HERA-i sve dok mu mandat nije istekao. U listopadu 2021. godine na njegovo je mjesto izabran Danijel Žamboki. Zvuči poznato? On je bio u Nadzornom odboru Karlovačke banke od 2005. do 2013., u vrijeme malverzacija teških preko 170 milijuna kuna, za što se teretilo Mariju Šolu i druge, piše Slobodna Dalmacija.

---

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
---

Druga, jednako važna činjenica koju nam Galić otkriva jest da u trenutku podnošenja i ishođenja dozvole za trgovanje plinom (2020.) tvrtka OMS - Upravljanje na računu nije imala ni kune. Štoviše, bila je u minusu 60.592 kune, “što znači da nije raspolagala financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, što je jedan od uvjeta za dobivanje dozvole HERA-e”. Međutim, dozvolu dobiva i godinu završava s dobiti od 117.276.862 kune. Vlasnici, Husić i Šurjak, nemaju, naravno, nikakvo prethodno iskustvo u trgovini plinom ili bilo kakvoj drugoj energetskoj djelatnosti. Samo Jureković zna kako su jedan profesionalni vozač i jedan odvjetnik mogli zadovoljiti uvjet prema kojem je za dobivanje dozvole potrebno imati dovoljan broj stručno osposobljenih radnika.

... NA PR STRUČNJACIMA

”Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrili ni policija ni pravosudna tijela, već Ured za sprječavanje pranja novca, odjel u okviru Ministarstva financija.” Prije nego što je u srijedu ovo rekao Plenković na konferenciji za medije, gotovo iste, proročanske rečenice upotrijebio je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, dva dana prije na konferenciji u Zadru. Zašto u Zadru? Zato što ljetuje negdje u blizini. Tako je preplanuli maneken HDZ-a, koji voli na društvenim mrežama pokazivati svoje mišićavo tijelo i obrijana prsa u mrežastim crnim majicama, natkrilio cijelu ergelu zadarskih HDZ-ovaca, od Vlade do lokalne razine. I, što je bilo posebno simpatično, Habijan je odmah spustio kritičarima “iz Kragujevca”. Dva dana kasnije isto ponavlja premijer. Nevjerojatna slučajnost. Krizni PR? Samo se vi bavite alternativnim činjenicama...

... NA HRVATSKIM INSTITUCIJAMA

Index nas podsjeća na to da je HDZ na početku mandata ministra financija Zdravka Marića htio ukinuti Ured za sprječavanje pranja novca, ali se od toga pod pritiskom javnosti odustalo. Marić se jadan umorio te, kao i tć, na vrijeme nestao, a Ured je postupao po prijavi banaka. Koje su primijetile sumnjive i neobično visoke uplate na račun penzionera Dane Škugora, oca Inina direktora Damira Škugora. Marko Rakar iz Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara odmah se zapitao kako je moguće činjenicu da su banke otkrile sumnjivu uplatu na račun fizičke osobe proglasiti pobjedom ili velikim otkrićem hrvatske Vlade. Moguće je, Marko, moguće, ali vas ne zanimaju čestitke na ovom novom Vladinu genijalnom uspjehu, nego alternativne činjenice!

... NA PRAVNOJ DRŽAVI

Sva sreća da živimo u pravnoj državi. Faktograf nas opet podsjeća na neugodnu istinu da je sustav korporativnog upravljanja kakav je MOL uspostavio u Ini protuzakonit jer su njime zaobiđene odredbe hrvatskog Zakona o trgovačkim društvima. “Naime, lista ovlaštenja za donošenja odluka (LODO) interni je Inin dokument, nametnut od strane mađarskih suvlasnika. Tim dokumentom ustrojena je paralelna, protuzakonita linija upravljanja unutar Ine. Odavno je već poznato da Inom uopće ne upravlja njena uprava, već Inin odbor operativnih direktora koji odgovaraju izravno predsjedniku uprave, a kojeg postavlja MOL. Takav način upravljanja kompanijom u Hrvatskoj je protuzakonit, ali MOL-u je svejedno dopušteno da ga prakticira već godinama. HANFA je još 2011. ustanovila da MOL zahvaljujući odredbama tog dokumenta iz Ine protuzakonito dobiva povlaštene informacije. Drugim riječima, već dulje od desetljeća se zna da je MOL u Ini uspostavio protuzakonit sustav upravljanja, tj. da mađarska strana ignorira hrvatske zakone i hrvatsku državu koja posjeduje skoro pa istu količinu Ininih dionica kao i MOL. Plenkoviću je to moralo biti poznato još kad je postao premijer 2016. godine pa je svejedno sve dosad ignorirao MOL-ovu ilegalnu samovolju u Ini”, podcrtava Petar Vidov.

... NA EU-u

Dakle, gotovo dvije godine Škugor i družina pljačkali su Inu kad se na dojavu banaka u Poreznoj upravi upalila crvena lampica. Da nisu reagirale banke, bi li itko otkrio što se u Ini događa? Vjerojatno ne bi. Uprava, Nadzorni odbor, unutarnja kontrola, vanjska revizija, nadležna tijela i organi ništa do tada nisu primijetili. Pustimo sad te sitnice oko nepotrebnog dokazivanja savršenog funkcioniranja državnog sustava, za što su, naravno, zaslužni premijer Plenković i HDZ. U svjetlu alternativnih činjenica recimo da je Ured za sprječavanje pranja novca otvoren kao obveza Hrvatske da implementira europsku Direktivu 2015/849, a ne kao naša volja i želja. Hvala im što su nas natjerali.

... NA LUKSEMBURGU

S količinama plina koje je Damir Škugor svaki mjesec od početka ove godine prodavao OMS - Upravljanju moglo se opskrbiti oko 128 tisuća stanova ili 64 tisuće kuća. Proizlazi to, piše Telegram, iz izračuna prosječne potrošnje plina u kućama i stanovima u Hrvatskoj, te faktura Plinare istočne Slavonije koje su ispostavljane OMS - Upravljanju. U jeku najveće svjetske energetske krize od završetka Drugog svjetskog rata, plin je plaćan po fiksnoj cijeni od svega 19,46 eura po megavatsatu, a OMS - Upravljanje dalje ga je preprodavalo za desetak puta veće iznose. Od izbijanja rata u Ukrajini, cijena plina po megavatsatu dosezala je 290 eura. Husić je plin koji je jeftino kupio prodavao tvrtki DXT iz Luksemburga za 210 eura za megavatsat, a DXT je, kakve li slučajnosti, jedan od dobavljača Ine. Istražitelji zato vjeruju da je tako krug od Ine, preko OMS - Upravljanja, inozemne tvrtke i na kraju opet Ine, zapravo bio zatvoren. “Ja živim u krugovima koji se šire”, kazao bi Škugor Maria Rilke.

... NA PLENKOVIĆU

Upravu Ine, na koju “bjesni” premijer, točnije tri člana iz hrvatske kvote (Barbara Dorić, Darko Markotić i Niko Dalić), upravo je Plenković postavio 2020. godine. Bila je to smjena dotadašnjih članova koje je 2011. također postavila HDZ-ova Vlada (Jadranka Kosor). Preživio je samo Niko Dalić, muž Martine Dalić, ministrice financija u Plenkovićevoj Vladi, koja je vodila restrukturiranje Agrokora (afera Borg), a nakon toga ju je premijer postavio na čelo Podravke. Plenkovićeva je Vlada postavila za predsjednika Nadzornog odbora HDZ-ovca Damira Mikuljana, a za člana Davora Filipovića, današnjeg ministra gospodarstva. Mikuljan je inače predsjednik Časnog suda HDZ-a, što znači da će on odlučivati o stranačkoj stezi Damira Škugora, inače kuma glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Za Škugora, piše Nacional, kao glavnog kandidata za novog direktora HEP-a, lobirao je bivši ministar Tomislav Ćorić uz znanje Plenkovića. Sve su to dokazi da državni sustav pod vodstvom HDZ-a senzacionalno funkcionira. Čestitamo.

... NA HDZ-u

Jedan od kanala kojima se novac izvlačio iz Ine je Plinara istočne Slavonije, na njezinu je čelu bila Marija Ratkić (HDZ). Ona se pred USKOK-om branila da je samo provodila naloge stranačkoga kolege Damira Škugora. Plinara istočne Slavonije u vlasništvu je Vukovarsko-srijemske županije, a župan Damir Dekanić je HDZ-ovac. Tvrtku OMS - Upravljanje, preko koje se pljačkala Ina, FINA je prije dva mjeseca proglasila mikro poduzećem s najvećom dobiti. Šef Fine je Dražen Čović (HDZ). Sigurni smo da predsjednik stranke nije mogao znati što se događa u Ini i Plinari istočne Slavonije, ali isto tako smo sigurni da Škugor, Ratkić, Dekanić, Čović i mnogi drugi u državnom sustavu odgovornom za najveću pljačku u povijesti Hrvatske ne bi bili tamo da su članovi nekoga tamo SDP-a. Zato je bolje da su članovi HDZ-a.

... NA GABRIELU SZABI

Nacional je još prošle godine objavio video u kojem Gabriel Szabó, član Nadzornog odbora Ine i potpredsjednik Upravnog odbora MOL Grupe za rafinerijsku preradu, na Zoom konferenciji navodi da su smjene direktora sektora u Ini dogovorene između vrha MOL-a i Plenkovića. O smjenama osmero ljudi na visokim položajima govori i Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. Kad je tražio objašnjenja, rečeno mu je da se “organizacija unaprjeđuje”. U tom periodu s mjesta direktorice Sektora za trgovinu prirodnim plinom smijenjena je Davorka Tancer, a na njezino je mjesto postavljen Damir Škugor. Njegovo imenovanje za direktora imalo je političku pozadinu i vjerojatno je dogovoreno na relaciji MOL – Vlada RH. Neki izvori alternativnih činjenica, poput Sandora Fasimona, predsjednika Uprave Ine, kažu da je u tome sudjelovao bivši ministar Ćorić pokriven autoritetom samog premijera.

... NA MILIJARDI

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Tu je još vitalna i poduzetna Škugorova majka Rada, hrpa nekretnina, kuća, stanova, apartmana, zemljišta, maslinika... Škugor je nešto keša htio prebaciti u Švicarsku, namjerio je otvoriti i neki hotel u Šibeniku, ali je zakasnio. Šurjak je u svojem i Plenkovićevu zavičaju, u Dolu na Hvaru, krenuo graditi neke turističke objekte... Aktivni, okretni, sposobni, inovativni, ima se, može se... Hvala ti, Bože!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix/Cropix Ante Cizmic/Cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/cekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo-1221149 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f01dccff7d03ecae16546c9728571196378c507f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cekajte%2C+pa+je+li+ovo+mogu%C4%87e%3F+Pogledajte+%C5%A1to+je+otkriveno+u+aferi+te%C5%A1koj+milijardu+kuna%2C+pomalo+je+nevjerojatno+da+je+ovo+nekome+promaknulo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fcekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo-1221149 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fcekajte-pa-je-li-ovo-moguce-pogledajte-sto-je-otkriveno-u-aferi-teskoj-milijardu-kuna-pomalo-je-nevjerojatno-da-je-ovo-nekome-promaknulo-1221149 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA JE OVO DRŽAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVA JE OVO DRŽAVA

Čekajte, pa je li ovo moguće? Pogledajte što je otkriveno u aferi teškoj milijardu kuna, pomalo je nevjerojatno da je ovo nekome promaknulo...

Piše Ivica Nevešćanin
2. rujna 2022. - 18:05

Zapravo, što je to milijardu kuna? Ako pitate, na primjer, nekog od 603.103 birača koji su na posljednjim parlamentarnim izborima glasali za HDZ, nije to neka lova. Zato se nećemo zamarati nagađanjima i pretpostavkama, traženjem krivaca i odgovornosti, nego onim što birače i premijera najviše zanima: čestitkama na novom Vladinu uspjehu u svjetlu alternativnih činjenica...

HVALA BOGU NA ISTRAŽNOM ZATVORU...

Stvarno je nevjerojatno da to nikome dosad (u mainstream medijima) nije upalo u oko. Osim Faktografu. Gabrijela Galić otkriva da je dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS - Upravljanje, u vlasništvu Josipa Šurjaka i Gorana Husića, potpisao ni manje ni više nego Tomislav Jureković, bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, i to deset dana nakon što je izišao iz istražnog zatvora. A što je tamo radio? Pa Jureković je jedan od osumnjičenika u aferi “Vjetroelektrane”. USKOK je krajem svibnja 2020. uhitio Josipu Rimac i još 12 osoba zbog sumnje na više kaznenih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u gospodarskom poslovanju te trgovanja utjecajem i primanja i davanja mita. Iako se našao pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju, Jureković je nakon privođenja, pritvora, saslušanja i puštanja da se brani sa slobode nastavio raditi u HERA-i sve dok mu mandat nije istekao. U listopadu 2021. godine na njegovo je mjesto izabran Danijel Žamboki. Zvuči poznato? On je bio u Nadzornom odboru Karlovačke banke od 2005. do 2013., u vrijeme malverzacija teških preko 170 milijuna kuna, za što se teretilo Mariju Šolu i druge, piše Slobodna Dalmacija.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Druga, jednako važna činjenica koju nam Galić otkriva jest da u trenutku podnošenja i ishođenja dozvole za trgovanje plinom (2020.) tvrtka OMS - Upravljanje na računu nije imala ni kune. Štoviše, bila je u minusu 60.592 kune, “što znači da nije raspolagala financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, što je jedan od uvjeta za dobivanje dozvole HERA-e”. Međutim, dozvolu dobiva i godinu završava s dobiti od 117.276.862 kune. Vlasnici, Husić i Šurjak, nemaju, naravno, nikakvo prethodno iskustvo u trgovini plinom ili bilo kakvoj drugoj energetskoj djelatnosti. Samo Jureković zna kako su jedan profesionalni vozač i jedan odvjetnik mogli zadovoljiti uvjet prema kojem je za dobivanje dozvole potrebno imati dovoljan broj stručno osposobljenih radnika.

... NA PR STRUČNJACIMA

”Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe, nisu ga otkrili ni policija ni pravosudna tijela, već Ured za sprječavanje pranja novca, odjel u okviru Ministarstva financija.” Prije nego što je u srijedu ovo rekao Plenković na konferenciji za medije, gotovo iste, proročanske rečenice upotrijebio je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, dva dana prije na konferenciji u Zadru. Zašto u Zadru? Zato što ljetuje negdje u blizini. Tako je preplanuli maneken HDZ-a, koji voli na društvenim mrežama pokazivati svoje mišićavo tijelo i obrijana prsa u mrežastim crnim majicama, natkrilio cijelu ergelu zadarskih HDZ-ovaca, od Vlade do lokalne razine. I, što je bilo posebno simpatično, Habijan je odmah spustio kritičarima “iz Kragujevca”. Dva dana kasnije isto ponavlja premijer. Nevjerojatna slučajnost. Krizni PR? Samo se vi bavite alternativnim činjenicama...

... NA HRVATSKIM INSTITUCIJAMA

Index nas podsjeća na to da je HDZ na početku mandata ministra financija Zdravka Marića htio ukinuti Ured za sprječavanje pranja novca, ali se od toga pod pritiskom javnosti odustalo. Marić se jadan umorio te, kao i tć, na vrijeme nestao, a Ured je postupao po prijavi banaka. Koje su primijetile sumnjive i neobično visoke uplate na račun penzionera Dane Škugora, oca Inina direktora Damira Škugora. Marko Rakar iz Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara odmah se zapitao kako je moguće činjenicu da su banke otkrile sumnjivu uplatu na račun fizičke osobe proglasiti pobjedom ili velikim otkrićem hrvatske Vlade. Moguće je, Marko, moguće, ali vas ne zanimaju čestitke na ovom novom Vladinu genijalnom uspjehu, nego alternativne činjenice!

... NA PRAVNOJ DRŽAVI

Sva sreća da živimo u pravnoj državi. Faktograf nas opet podsjeća na neugodnu istinu da je sustav korporativnog upravljanja kakav je MOL uspostavio u Ini protuzakonit jer su njime zaobiđene odredbe hrvatskog Zakona o trgovačkim društvima. “Naime, lista ovlaštenja za donošenja odluka (LODO) interni je Inin dokument, nametnut od strane mađarskih suvlasnika. Tim dokumentom ustrojena je paralelna, protuzakonita linija upravljanja unutar Ine. Odavno je već poznato da Inom uopće ne upravlja njena uprava, već Inin odbor operativnih direktora koji odgovaraju izravno predsjedniku uprave, a kojeg postavlja MOL. Takav način upravljanja kompanijom u Hrvatskoj je protuzakonit, ali MOL-u je svejedno dopušteno da ga prakticira već godinama. HANFA je još 2011. ustanovila da MOL zahvaljujući odredbama tog dokumenta iz Ine protuzakonito dobiva povlaštene informacije. Drugim riječima, već dulje od desetljeća se zna da je MOL u Ini uspostavio protuzakonit sustav upravljanja, tj. da mađarska strana ignorira hrvatske zakone i hrvatsku državu koja posjeduje skoro pa istu količinu Ininih dionica kao i MOL. Plenkoviću je to moralo biti poznato još kad je postao premijer 2016. godine pa je svejedno sve dosad ignorirao MOL-ovu ilegalnu samovolju u Ini”, podcrtava Petar Vidov.

... NA EU-u

Dakle, gotovo dvije godine Škugor i družina pljačkali su Inu kad se na dojavu banaka u Poreznoj upravi upalila crvena lampica. Da nisu reagirale banke, bi li itko otkrio što se u Ini događa? Vjerojatno ne bi. Uprava, Nadzorni odbor, unutarnja kontrola, vanjska revizija, nadležna tijela i organi ništa do tada nisu primijetili. Pustimo sad te sitnice oko nepotrebnog dokazivanja savršenog funkcioniranja državnog sustava, za što su, naravno, zaslužni premijer Plenković i HDZ. U svjetlu alternativnih činjenica recimo da je Ured za sprječavanje pranja novca otvoren kao obveza Hrvatske da implementira europsku Direktivu 2015/849, a ne kao naša volja i želja. Hvala im što su nas natjerali.

... NA LUKSEMBURGU

S količinama plina koje je Damir Škugor svaki mjesec od početka ove godine prodavao OMS - Upravljanju moglo se opskrbiti oko 128 tisuća stanova ili 64 tisuće kuća. Proizlazi to, piše Telegram, iz izračuna prosječne potrošnje plina u kućama i stanovima u Hrvatskoj, te faktura Plinare istočne Slavonije koje su ispostavljane OMS - Upravljanju. U jeku najveće svjetske energetske krize od završetka Drugog svjetskog rata, plin je plaćan po fiksnoj cijeni od svega 19,46 eura po megavatsatu, a OMS - Upravljanje dalje ga je preprodavalo za desetak puta veće iznose. Od izbijanja rata u Ukrajini, cijena plina po megavatsatu dosezala je 290 eura. Husić je plin koji je jeftino kupio prodavao tvrtki DXT iz Luksemburga za 210 eura za megavatsat, a DXT je, kakve li slučajnosti, jedan od dobavljača Ine. Istražitelji zato vjeruju da je tako krug od Ine, preko OMS - Upravljanja, inozemne tvrtke i na kraju opet Ine, zapravo bio zatvoren. “Ja živim u krugovima koji se šire”, kazao bi Škugor Maria Rilke.

... NA PLENKOVIĆU

Upravu Ine, na koju “bjesni” premijer, točnije tri člana iz hrvatske kvote (Barbara Dorić, Darko Markotić i Niko Dalić), upravo je Plenković postavio 2020. godine. Bila je to smjena dotadašnjih članova koje je 2011. također postavila HDZ-ova Vlada (Jadranka Kosor). Preživio je samo Niko Dalić, muž Martine Dalić, ministrice financija u Plenkovićevoj Vladi, koja je vodila restrukturiranje Agrokora (afera Borg), a nakon toga ju je premijer postavio na čelo Podravke. Plenkovićeva je Vlada postavila za predsjednika Nadzornog odbora HDZ-ovca Damira Mikuljana, a za člana Davora Filipovića, današnjeg ministra gospodarstva. Mikuljan je inače predsjednik Časnog suda HDZ-a, što znači da će on odlučivati o stranačkoj stezi Damira Škugora, inače kuma glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Za Škugora, piše Nacional, kao glavnog kandidata za novog direktora HEP-a, lobirao je bivši ministar Tomislav Ćorić uz znanje Plenkovića. Sve su to dokazi da državni sustav pod vodstvom HDZ-a senzacionalno funkcionira. Čestitamo.

... NA HDZ-u

Jedan od kanala kojima se novac izvlačio iz Ine je Plinara istočne Slavonije, na njezinu je čelu bila Marija Ratkić (HDZ). Ona se pred USKOK-om branila da je samo provodila naloge stranačkoga kolege Damira Škugora. Plinara istočne Slavonije u vlasništvu je Vukovarsko-srijemske županije, a župan Damir Dekanić je HDZ-ovac. Tvrtku OMS - Upravljanje, preko koje se pljačkala Ina, FINA je prije dva mjeseca proglasila mikro poduzećem s najvećom dobiti. Šef Fine je Dražen Čović (HDZ). Sigurni smo da predsjednik stranke nije mogao znati što se događa u Ini i Plinari istočne Slavonije, ali isto tako smo sigurni da Škugor, Ratkić, Dekanić, Čović i mnogi drugi u državnom sustavu odgovornom za najveću pljačku u povijesti Hrvatske ne bi bili tamo da su članovi nekoga tamo SDP-a. Zato je bolje da su članovi HDZ-a.

... NA GABRIELU SZABI

Nacional je još prošle godine objavio video u kojem Gabriel Szabó, član Nadzornog odbora Ine i potpredsjednik Upravnog odbora MOL Grupe za rafinerijsku preradu, na Zoom konferenciji navodi da su smjene direktora sektora u Ini dogovorene između vrha MOL-a i Plenkovića. O smjenama osmero ljudi na visokim položajima govori i Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. Kad je tražio objašnjenja, rečeno mu je da se “organizacija unaprjeđuje”. U tom periodu s mjesta direktorice Sektora za trgovinu prirodnim plinom smijenjena je Davorka Tancer, a na njezino je mjesto postavljen Damir Škugor. Njegovo imenovanje za direktora imalo je političku pozadinu i vjerojatno je dogovoreno na relaciji MOL – Vlada RH. Neki izvori alternativnih činjenica, poput Sandora Fasimona, predsjednika Uprave Ine, kažu da je u tome sudjelovao bivši ministar Ćorić pokriven autoritetom samog premijera.

... NA MILIJARDI

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Tu je još vitalna i poduzetna Škugorova majka Rada, hrpa nekretnina, kuća, stanova, apartmana, zemljišta, maslinika... Škugor je nešto keša htio prebaciti u Švicarsku, namjerio je otvoriti i neki hotel u Šibeniku, ali je zakasnio. Šurjak je u svojem i Plenkovićevu zavičaju, u Dolu na Hvaru, krenuo graditi neke turističke objekte... Aktivni, okretni, sposobni, inovativni, ima se, može se... Hvala ti, Bože!

21. svibanj 2024 11:49