StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Capakova zamjenica sad tvrdi da umjesto 70% treba cijepiti bar 95% ljudi: ‘Hoće li covid potvrde zamijeniti maske? Ovisi...‘

Piše jutarnji list
6. srpnja 2021. - 20:52

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin bila je gošća RTL-a Danas u kojem je rekla kako je moguće da na jesen maske zamjene covid potvrde, ali je dodala to ovisi o epidemiološkoj situaciji, donosi Jutarnji.

- To će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru. Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima i starijima, upozorila je Pavić Šimetin.

Upitana koliko osoba treba biti na nekom prostoru da bi mogli skinuti maske i mogu li među njima biti oni koji nisu cijepljeni, Pavić Šimetin je poručila:

- Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa i negativnog antigenskog testa. To je, pogotovo u slučaju veće cirkulacije virusa u populaciji, najslabija karika te covid potvrde. Iz iskustva znamo, imali smo i slučajeva među poznatim osobama, da netko može biti danas negativan, sutra pozitivan. Pozitivnosti treba oko 10 dana da se razvije. U slučaju kad bismo imali puno pozitivnih u populaciji, ako bismo se, recimo, oslonili samo na one koji imaju covid potvrde, onda imamo rizik onih ljudi koji imaju negativni antigenski test, a mogu već sutra biti pozitivni, tvrdi Pavić Šimetin.

Na pitanje novinarke što to znači za tvrtku u kojoj je visoka procijepljenost, Pavić Šimetin je poručila:

- Najsigurnije je da kada sjednu na sastanak, a znaju da su svi cijepljeni, da ne nose masku, Tu se mogu uklopiti i osobe koje su zaista preboljele covid u prošlih 6 mjeseci.

Kada je u pitanju postotak cijepljenih po županijama, Pavić Šimetin je rekla da je u Zagrebu je najveća procijepljenost, ali je dodala da je to daleko ispod procijepljenosti koja može pružiti kolektivni imunitet.

- Procijepljenost bi morala biti po ovim cjepivima preko 90 ili 95 posto za kolektivni imunitet. Od početka se govori da to bude barem 70 posto, ali se to sad zbog delta soja iznad toga stavlja, napominje zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Dodaje kako poseban oprez trebamo imati prema starijima i bolesnima.

- Pojedina okruženja, recimo ove situacije da se na ulasku u pojedinu ustanovu provjerava covid potvrda, to diže razinu sigurnosti, rekla je Pavić Šimetin.

Progovorila je i o cijepljenju dojilja.

- Dojilje se trebaju cijepiti. Sve više WHO piše o tome, o prednostima cijepljenja kod dojilja.. Zna se da one antitijela daju mlijekom, kojom onda štite bebu od covida. Sve trudnice koje su pak izložene većoj razini zaraze i koje imaju kronične bolesti koje mogu uzrokovati teže oblike bolesti covid-19 se trebaju cijepiti. O tome treba razgovarati s liječnikom cijepiteljem i donijeti odluku o cijepljenju, poručila je Pavić Šimetin i dodala i da SAD i Velika Britanija cijepe trudnice, donosi Jutarnji.

20. travanj 2024 07:45