StoryEditorOCM

Buljeve maštarije o naoružanim stražama nisu bez temelja: Hrvati su dobro naoružani. A gdje je još ilegalno oružje...

Piše dv
29. listopada 2023. - 23:25

Nedavni istup saborskog zastupnika Mosta i sinjskog gradonačelnika Mira Bulja o osnivanju građanskih straža koje će nadzirati granicu s BiH u Cetinskoj krajini, ali i "uzvratiti ako migranti budu pucali" možda jest motivirana približavanjem superizborne 2024. i borbom za birače (u ovom slučaju desnice), ali je i aktualizirala pitanje - naoružanosti Hrvata, donosi Slobodna Dalmacija.

Bulj najavljuje organiziranje naoružanih straža zbog migranata uokolo Sinja: ‘Ako budu pucali, morat ćemo uzvratiti!‘

Čelnici gradova uz granicu s BiH u čudu: ‘Miro Bulj diže seoske straže, a migranta još nitko nije vidio!?‘

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Prema posljednjim objavljenim podacima iz MUP-a na tu temu, u vlasništvu građana je više od 314 tisuća komada oružja. U pitanju je 18.705 komada dugog i 85.963 primjeraka kratkog vatrenog oružja te 34.550 komada oružja kategorije C, koje služi za glasne pucnjeve.

U posljednje tri godine službeno se bilježi porast broja zahtjeva za odobrenjem za nabavu oružja. Dakle, sve je više građana RH koji imaju potrebu - naoružati se!

Prema proljetos objavljenim podacima iz MUP-a, u vlasništvu građana je 314.783 komada oružja (18.705 dugog i 85.963 kratkog vatrenog oružja) te još 34.550 komada oružja kategorije C koje služi za glasne pucnjeve i 6565 bitnih dijelova oružja.

image
Goran Sebelic/Cropix

Treba napomenuti da u te brojke ulazi i tzv. službeno oružje, dakle ono koje pripada policajcima, pripadnicima oružanih snaga i pravosudne policije, zaštitarima, sportskim organizacijama te pripadnicima drugih državnih tijela koji su ovlašteni držati i nositi oružje.

image
Duje Klaric/Cropix

Za držanje je u Hrvatskoj registrirano 47.470 komada oružja, za držanje i nošenje 232.415, dok je za 34.898 komada oružja izdana potvrda o prijavi oružja kategorije C.

Zakon o nabavi i posjedovanju oružja ne propisuje ograničenja u smislu broja komada oružja koje građani mogu nabaviti.

Građani najčešće nabavljaju oružje radi lova, osobna sigurnost druga je najzastupljenija kategorija. Treća po redu je sportsko streljaštvo.

image
Luka Gerlanc/Cropix

To što oko šest posto Hrvata posjeduje legalno oružje, tvrde stručjaci, ne čini nas "naoružanom nacijom" u odnosu na ostatak svijeta. No, ako službenim brojkama pridodamo i neutvrđeni broj ilegalno nabavljenog oružja, bez ikakvih dozvola (mnogi ga posjeduju još od Domovinskog rata), onda se ipak čini da bi Bulj i svi ostali koji žele (politički) profitirati na prolasku migracijskih tokova kroz Lijepu našu imali koga "unovačiti" u svoje maštarije o naoružanim stražama. Jasno, kad bi one bile legalne, što ipak nije slučaj iz više aspekata.

Uostalom, u pravnoj je državi posve nezamislivo da stvari u svoje ruke (plus ubojito oružje!) uzimaju samoorganizirane skupine građana. 

image
PU SD
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
03. svibanj 2024 00:15